Willy Wonka tortája, avagy séta a süti-mennyországban

 

2014.10.16.

Nagyon ritka, hogy vasárnap nem készül valami sütemény nálunk, mivel a kiskorúak a háztartásban erősen nehezményezik, ha nincs valami édesség, és rögtön jön a kérdés: Anya, nem sütöttél sütit? Mellé szemrehányó nézés is dukál… Így most jött el az ideje, hogy kipróbáljam ezt a kakaós, fűszeres tortát, és csak annyit tudok mondani, mennyei. Próbáljátok ki, és meglátjátok!

 

Az állaga sűrű, tömör, kellemesen fűszeres ízű, és már egy kis darab is a csokimennyországba, Willy Wonka karjaiba röpít minket. Könnyen készíthető recept, gyorsan elkészül, szóval mindenkinek ajánlom.

 

torta1

 

Hozzávalók:

– 16 dkg puha vaj

– 4 tojás sárgája

– 25 dkg barna cukor

– 16 dkg liszt

– 16 dkg darált mogyoró (mandulát is használhatunk)

– 2,5 dl tej

– 1 késhegynyi szegfűszeg

– ¼ tk. kardamom

– ½ tk. fahéj

 – 12 dkg cukrozatlan kakaópor

– 2 tojás fehérje

– 1 csipet só

 

Díszítéshez:

– kb. 15 dkg porcukor

–  kb. ½ dl. víz

– 2 ek. cukrozatlan kakaópor

 

 

Elkészítés:

A sütőt 170°C-ra előmelegítjük. A tojások sárgáját kikeverjük a barna cukorral, és körülbelül két percig keverjük. Hozzáadjuk a puha vajat, és jól eldolgozzuk.

 

torta2

 

A lisztet összekeverjük a darált mogyoróval, a fűszerekkel és a kakaóporral. A lisztes keveréket a tejjel felváltva a tojásos-vajas masszához adjuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és kézi erővel a tésztához keverjük (ügyeljünk rá, hogy minél kevésbé törjük össze a habot).

 

torta3

 

A tésztát sütőpapírral kibélelt, és az oldalán kivajazott és lisztezett tortaformába öntjük (természetesen készíthetjük másfajta formában is),

 

torta4

 

és az előmelegített sütőben légkeveréssel nagyjából harmiinc perc alatt megsütjük (ellenőrizzük egy beszúrt pálcikával, hogy megsült-e). Ha elkészült, körülbelül tíz percig hagyjuk a formában, majd kivéve egy rácsra helyezve teljesen kihűtjük. Megfordítjuk (a teteje valószínűleg túl hepehupás lett a díszítéshez, de ha nem akarjuk cukormázzal borítani, akkor megszórhatjuk porcukorral és már ehetjük is), a porcukrot egy kevés vízzel elkeverjük (mindig keveset adjunk hozzá, mivel vizet mindig könnyebb utólag pótolni), és amikor nem túl hígan folyóssá vált, ráöntjük a torta tetejére, és egy széles pengéjű késsel, vagy valami hasonló szerszámmal elsimítjuk rajta a cukormázat. Ha nem akarunk úgy járni mint én (a fehér máz már kezdett megkötni, amikor a kakaós mázzal kész lettem), akkor még előzőleg elkészítjük a kakaós mázat is: a kakaóport egy evőkanál porcukorral elkeverjük, és szintén vizet adunk hozzá. Egy kisebb nejlonzacskóba szedjük, aminek a sarkát kilyukasztva körbe mintákat húzunk a fehér cukormázba, és egy hurkapálcikával összehúzzuk (ha gyakorolunk, akkor nem lesz olyan rondácska, mint az enyém).

 

torta5

 

Itt pedig egy közeli kép, amit a gyerekek kérésére egy kis tejszínhabbal (ha lehet, házi, otthon felvert) is megkínáltam:

 

torta6

 

Jó étvágyat!

 

Gasztro Akrobata Noémi

 

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebook-on is, itt, ha pedig szűretlenül mártóznál meg a Gasztro Akrobatikában, akkor kattints ide!

 

MÉG TÖBB GASZTRO AKROBATA

cs2

Quiche Lorraine, avagy a franciák pizzája

Fűszeres, mézes cékla csatni

Bagel otthon készítve