Kétszáz millió embert lehetne jóllalakatni a Kínában elpazarolt élelmiszerrel

 

2014.10.15.

Évente csaknem kétszáz milliárd jüan, vagyis nyolcezer milliárd forint értékű élelem vész kárba Kínában – a szakemberek a túlzott élelmiszervásárlást kísérő pazarlásra, és az ezzel okozott károkra hívják fel a figyelmet a világ legnépesebb országában.

 

A hulladékká váló élelemmel becslések szerint több mint kétszáz millió embert lehetne jóllakatni – jegyezte meg az állami gabonahivatal igazgatóhelyettese, Vu Ce-tan, akit a Hszinhua hírügynökség idézett kedden. Vu arról is beszámolt, hogy ezenkívül nagyjából harmincöt millió tonna gabona a raktározás, a szállítás és a feldolgozás során keletkező veszteség. Korábbi jelentések szerint további tizenöt millió tonna vész kárba a háztartásokban.

 

La_Feria_del_CCCT,_Chuao,_Caracas

 

A kínai szakemberek már évek óta igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét az élelmiszerellátás biztonságával összefüggő jelenségre. A jelentős művelésbe vont területekkel rendelkező kelet-ázsiai ország ugyanis szűkében van a földterületeknek és a víznek, s a mezőgazdaságot további próbák elé állítja a talaj és a víz egyre nagyobb szennyezettsége.

A világ lakosságának körülbelül húsz százaléka él Kínában, miközben az ország a termőföldek mindössze kilenc százalékával rendelkezik. Ennek ellenére élelmiszerekből 90-95 százalékban önellátó.

A kormány döntése alapján a mezőgazdaságilag megművelt területek nagysága az országban nem csökkenhet 120 millió hektár alá. Az idei tavaszi parlamenti ülésszakon elhangzott, hogy gabonából a termelői kapacitást 50 millió tonnával akarják bővíteni. Kína tavaly 602 millió tonna gabonát termelt.

 

Forrás: MTI

 
[facebook_like_button]
 

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebook-on is, itt!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Csokis tücsök New Orleans-ban

Bagdy Emőke: Pihenni muszáj!

Több mint százmilliárd forintról mondunk le önként