-273 °C

Vakon porszívóztak Szabó Győzőék

 

2014.10.17.

Bekötött szemmel próbálta ki magát Péterfy Bori, Fábián Anita, Szabó Győző és Cseh Laci. Hogy miért? A hírességek vizuális segítség nélkül vágtak neki olyan háztartási feladatoknak, mint például porszívózás, teafőzés vagy egyéb, hétköznapi dolgok. Mindezek tetejébe egy olyan magyar fejlesztésű szerkezetet is teszteltek, ami a jövőben megkönnyítheti a látássérültek helyzetét.

 

Vajon miként éli hétköznapjait egy látássérült ember? Hogyan oldja meg a látók számára teljesen természetes szituációkat, mint például a televízió távirányítójának kezelése, a teafőzés vagy éppen a porszívózás? Péterfy Bori, Fábián Anita, Szabó Győző és Cseh Laci A Fehér Bot napja alkalmából vállalkozott arra, hogy megtapasztalja, milyen az, amikor látás nélkül kell helyt állni egy-egy mindennapi helyzetben.

 
cseh_laci_porszivozas_kozben
Cseh Laci porszívózás közben
 

Cseh Laci a vízben nem ismer akadályokat, a Láthatatlan Kiállítás eseményén, bekötött szemmel azonban megküzdött a feladatokkal.

Volt már olyan, hogy sötétített szemüvegben úsztam a medencében, ami kemény feladat volt, de a mostani kihívások nehezebbek voltak – a porszívózás például nem igazán ment, maradt is kosz rendesen a padlón” – mondta nevetve világbajnok úszónk.

A porszívózással meggyűlt a baja Szabó Győzőnek is.

„Szó szerint megizzadtam! Minden sokkal megerőltetőbb bekötött szemmel, és azt is tudom, milyen nehéz lehet így élni, ugyanis húsz-harminc százalékos hallássérülésem van, ami néha hátráltat a mindennapokban” – mondta el a színész, aki korábban egy szerepében vak embert játszott.

„Emiatt sokáig jártam a Vakok Állami Intézetébe egy sráchoz, hogy minél hitelesebb alakítást nyújtsak.”

 
szabo_gyozo_ugyessegi_jatekkal
Szabó Győző egy ügyességi játékban is kipróbálta magát
 

Péterfy Bori magabiztosan vágott bele a láthatatlan kihívásokba, és ügyesen teljesített az interaktív nappali képzeletbeli falai között, a Jóban Rosszban színésze, Fábián Anita pedig a végére jött bele igazán a háztartási feladatokba.

„Imádok szemlélődni és gyönyörködni a világban, el sem tudom képzelni, milyen lehet ezen képesség nélkül élni. A látássérült segítőim sok pozitív energiát adtak át nekem, ők remekül veszik a mindennapi akadályokat. Kislányomat, Pipit már kis kora óta próbálom arra nevelni, hogy ne féljen a sötétben, így néha kivilágítatlan szobában bohóckodunk együtt.”

A Láthatatlan Kiállítás eseményén egy magyar fejlesztésű hiánypótló eszköz, az Aurora is bemutatkozott. A fiatal egyetemisták csuklóra illeszthető érzékelője a jövőben megkönnyítheti a vakok és látássérültek tájékozódását, biztonságos közlekedését.

 
peterfy_bori_auroraval
Péterfy Bori Aurorával
 

Hogy milyen lehetett a hírességeknek látásuktól megfosztva megbirkózni az akadályokkal, azt bárki megtapasztalhatja, aki ellátogat a Láthatatlan Kiállítás programjaira. Ott nem bekötött szemmel, hanem teljes sötétségben próbálhatja ki magát minden érdeklődő.

 
 

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebook-on is, itt!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Gyomorbavágó évadkezdést ígér a Férjem védelmében

Magyar étterem a világ legjobbjai között

Majdnem három hetet élt túl a vadonban a halottnak hitt nő

IMPRESSZUM ADATVÉDELEM FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK KÖZÖNSÉGSZOLGÁLAT