Július hónap a német boxereké – bemutatkozik a kutyavilág kajla mókamestere

 

jzs – 2014.07.05.

 

Július hónapban az örök gyerek, kajla boxert vesszük górcső alá és rengeteg érdekes cikkel, sőt, interjúval is készülünk – így érdemes figyelni a Popupcafe-t. Alábbi írásunkban a fajta részletes és alapos bemutatását találjátok. És, hogy milyen kutya a boxer? Jó kedélyű, hihetetlenül játékos és sosem nő fel, egy igazi bohóc. Persze csak ha játékról van szó, mivel mindezek mellett roppant okos is és kifejezetten igényli a tanulást, de nem árt tudni azt is, hogy nagyon együttérzően vigasztal, ezért gyógyír a bánatos szívű gazdinak. 

 

A német boxer ősei jelen ismereteink szerint hatalmas, dogszerű kutyák lehettek. A fajta mai formája német tenyésztők érdeme, mivel az 1800-as évek végén egy müncheni boxert angol bulldoggal kereszteztek.

A fajta eredetileg harci kutya volt, később pedig őr- és munkakutyaként alkalmazták – ám ez senkit ne tévesszen meg. A tévhittel ellentétben a boxer rendkívül jámbor, családbarát kutya, aki a négylábúak között talán a leginkább kötődik és bízik az emberben.

 

Honnan ismered meg?

 

A boxer rendkívül erős, atletikus felépítésű kutya, éppen ezért teste feszes, mellső és hátsó lábai, háta és nyaka pedig igen izmos. A fara általában enyhén lejt, ám magasan tűzött farkát vidáman, felemelve hordja. Azokban az országokban, ahol megengedett, a farkát 8-10 centiméterrel megkúrtítják, hazánkban viszont – szerencsére – már nem lehet ilyen beavatkozást végeztetni, kizárólag egészségügyi okokból.

 

boxos 3

 

A boxer pofaizmai jól fejlettek, szemek közti barázda általában határozott, de nem túl mély. Az orr hegye valamivel magasabban van az orrnyereg tövénél, ezért kissé turcsi az orra. Az alsó állkapcsa felfelé görbül, kicsi, vékony fülei pedig magasan tűzöttek. Tekintete hűséget és komolyságot sugároz, talán ezért van, hogy a boxertulajdonosok néha úgy érzik, kedvencük bármikor megszólalhat.

A kanok ideális marmagassága 57-63 centiméter, a szukáké valamivel kisebb, 53-59 centiméter. Testsúlyuk is eltér: az erősebbik nem 30-32 kg is lehet, a lány kutyák viszont általában 24-25 kg-ot nyomnak.

Szőrzetük sima és rövid színük szerint pedig sárgát és tigriscsíkost különböztetünk meg. Előbbi a fakósárgától a mély őzbarnáig terjed, utóbbinál pedig az élénk alapszínen fekete csíkok húzódnak. Mindkét esetben jellemző a fekete maszk. Várható élettartamuk 10-12 év. Létezik fehér színű boxer is, ám a tenyésztésben ez hibának számít, így ezeket az egyedeket nem törzskönyvezik. A témáról egy későbbi cikkükben olvashattok részletesebben.

 

Milyen kutya a boxer?

 

A boxer rendkívül mozgékony és eleven kutya, karakteres, jó kedélyű, egyszerű és tisztességes. Éppen ezért nem ajánlott olyan habitusú emberek mellé, akik lakásuk minden egyes berendezési tárgyát féltett kincsként őrzik. Csibészségét azonban a boxer kamatostul kompenzálja, mivel roppant érzékeny a környezetére, észreveszi, hogy mi zajlik körülötte és rendkívül figyelmes is. Nem ugat sokat, ám ha házőrzésről vagy a szeretett személyek védelmezéséről van szó, a boxer nem ismer tréfát.

 

forrás: nextdaypets.com

 

Kiegyensúlyozott, magabiztos kutya, akit nehéz zavarba hozni és nagyon erősen kötődik a családjához. A tévhittel ellentétben imádja a gyerekeket, így velük szemben csak kajlasága okozhat galibát, mivel a boxer képes annyira belefeledkezni a játkba, hogy elfelejti, mekkora ereje is van valójában. A jól nevelt, megfelelően szocializált boxernek nem lehet gondja más kutyákkal vagy háziállatokkal sem.

Szintén az erényei közé sorolható, hogy rendkívül értelmes, gyorsan tanul és nagyon szeret a gazdája kedvében járni. Ritkán van szükség vele szemben kemény szavakra vagy büntetésre, de nem árt felkészülni arra sem, hogy a fajta gyakran jóval okosabb, mint azt a gazdája gondolná. Kifejezetten energikus kutya, így sok mozgásra, játékra van szüksége és labdamániás: mindent, ami kerek, gurul vagy pattog azonnal és gondolkodás nélkül elkezd kergetni. Vadászösztöne nem kifejezetten erős és az sem valószínű, hogy messzire távolodna gazdájától, így a póráz nélküli sétát viszonylag könnyen megszokja.

 

forrás: wall.alphacoders.com

 

A boxer kifejezetten igényli a szeretetet és a törődést, de annyira érzékeny fajta, hogy azt is megérzi, ha a gazda bánatos, így az egyik legnagyobb vigasztaló a kutyavilágban. A boxer is nagyon bánatos tud lenni, ha elhanyagolják, aminél csak az rosszabb ha unatkozik: nem megfelelő mozgatás mellett sajátos módon foglalja le magát, így a lakásban keletkezhetnek károk, amennyiben nincsenek levezetve fölösleges energiái. A játékra viszont sosem mond nemet és kifejezetten imádja, ha a gazdi sportos és mindezt a szabadban teszi, kutyájával együtt. A pörgésben egyetlen dolog szabhat gátat, ami valóban komoly figyelmet igényel: nagy melegben hamar kifárad, mivel orrszerkezetéből adódóan nehezebben vesz levegőt.

boxer-white_92097-1024x768
forrás: wallpapers.brothersoft.com

 

Miért hívják boxernek?

 

Üljünk le a számítógép elé és indítsunk el egy felvételt bármilyen boxmeccsről. Látjátok, hogy támadás előtt a boxolók hogyan ugrálnak jobbra balra miközben az ellenfelüket táncoltatják? Nos, a boxer éppen ilyen mozdulatokat végez, amikor társait játszani hívja, de ide kapcsolható az a tulajdonsága is, hogy ha véletlenül más kutyára támad, általában mancsaival teríti le ellenfelét.

Szintén érdekesség, hogy a kutyavilágban a boxernek van a leghosszabb nyelve, de különlegessé teszi az a tulajdonsága is, hogy olyannyira tiszteli az embert és kötődik a gazdájához, hogy ha sétánál összefutunk egy szintén kutyatulajdonos gazdival, a boxer elsőként az embert fogja üdvözölni és nem a fajtársát, szemben a kutyák 99 százalékával.

 

 

Nem árt tudni, hogy a boxer igazi hedonista is és alapvető jogának érzi a lakás bármely kanapéjának rendszeres használatát. (Nem csak) ebből adódóan kizárólag kerti kutyának nem ajánlott, mivel nagyon igényli családja közelségét. Az oldalon megtaláljátok a fajtáról szóló rövid bemutató kisfilmet is, érdemes kattintani.

 

És, hogy milyen amikor egy boxer nagyon-nagyon koncentrál és figyel a gazdira? Ilyen:

 

boxos 8

 

Magyarországon több neves kennel is foglalkozik boxerek tenyésztésével, a fajtamentést pedig a NOÉ Állatotthon végzi. Következő, boxerhez kapcsolódó írásunkban róluk is olvashattok.

 

Forrás: Kutya-tár

[facebook_like_button]

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

A június a vizsláé

Erre biztosan “IGENT” fogsz mondani!

A német vizsla- a vérbeli vadász

Lelkes, energikus, mozgékony: bemutatkozik a drótszőrű magyar vizsla

Gazdira váró vizslák

Kutyáink tudják mit érzünk

 

 

Szólj hozzá!