A hónap kutyája a vizsla, bemutatkozik a magyar vizsla

ZD

 

Már honfoglaló őseink mellett nemes szolgálatot folytattak remek vadász tulajdonságaiknak köszönhetően a magyar vizslák. A híres nevezetes – Hunor és Magyar találkozása a Csodaszarvassal -című képen is négy jól felismerhető vizsla látható. 1920-ban kezdődött a törzskönyvezés, majd 1935-ben lett hivatalosan is elismert a fajta.

 

Ősi magyar vadászkutyánk több fajta keresztezéséből jött létre, azonban tiszta vérűként körülbelül nyolcvan éve tenyésztik. Jellemző rájuk az elegáns megjelenés, könnyed felépítés, harmonikus mozgás és a hihetetlenül kifinomult értelem, amit az is markánsan alátámaszt, hogy a fajta minden példánya önálló entitás, külön egyéniség. Szépség és harmónia árad belőlük, vörös szőrzetük lehet  rövid és sima, vagy középhosszú és drótos.

 

 

A magyar vizsla egyik unikális tulajdonsága, hogy igazi mindenes, mivel vadászként egyszerre látja el a pointerek, szetterek és egyéb munkakutyák feladatát is. Emellett kiváló családi kutya, szereti a gyerekeket, játékos, már– már emberként viselkedik és el is várja, hogy szinte úgy is kezeljük.

Ha valaki fontolgatja, hogy büszke vizsla tulajdonos legyen, tudnia kell, hogy a fajta igazi kanapé kutya! Senki sem tudja, hogy a régi korokban melyik volt az a tenyésztési lépés, amellyel beléjük „égett” ez a hihetetlen ragaszkodás a pihentető szófák iránt, de az biztos, hogy nagy önuralom kell ahhoz, hogy leparancsoljuk őket a családi kanapéról. Mindehhez hozzátartozik, hogy nincs „kutya szaguk” sem – a megfelelő ápolás mellett -, így a gazdinak még nehezebb következetesnek lenni, nem beszélve a arról a bizonyos tekintetről, amivel még a leghitetlenebbeket is képesek levenni a lábukról!

 

 

Mivel rendkívül kedvelt fajtáról van szó, sokan elhamarkodottan döntenek a „vizslás élet mellett”, mivel számos jó tulajdonságuk miatt hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy nincs velük gond és semmi más törődést nem igényelnek, mint hogy megetetjük, megitatjuk, és a helyére küldjük őket. Tudni kell viszont, hogy ennek a fajtának az első perctől kezdve rengeteg figyelemre, mozgásra, együtt töltött időre van szüksége, ami annak is köszönhető, hogy sokkal érzékenyebb lelkülettel bírnak, mint más fajták.

A kölyök vizslára mindez hatványozottan igaz, így nem érdemes őket magukra hagyni, mert unalmukban szétszedik a lakást vagy a kertet. Ha van mellettük más kutya, az sokat segíthet, de leginkább a gazdira van szükségük, elsősorban vele akarják tölteni idejüket. Rombolhat akkor is, ha nincs eleget mozgatva, tehát naponta minimum egy-két órát kell vele sétálni, futni vagy biciklizni ahhoz, hogy jól érezze magát.

Mivel rengeteg ember úgy vállalja be a fajtát, hogy nem néz utána a vizsla jellegével kapcsolatos információknak, sajnos gyakran előfordul, hogy az egykori kedvenc menhelyen vagy az utcán végzi.

Szerencsére azonban ennek a fajtának is vannak „védő angyalai”, akik nap, mint nap idejüket és energiájukat nem sajnálva dolgoznak azon, hogy minél több vizslát megmentsenek.

 

 

A Vizslamentés – egy önkéntes, baráti alapon szerveződött csapat, mely céljául tűzte ki a rászoruló vizslák rehabilitációját és gazdához juttatását. Nincs menhelyük és nem is szeretnének, mivel minden mentett kutya ideiglenes befogadóhoz kerül, amíg elérnek a végleges álom gazdihoz. Az Elveszett Állatok Alapítvány csoportjaként tevékenykednek, védenceiket minden esetben oltva, chipezve, kizárólag ivartalanítva vagy ritkább esetben ivartalanítási kötelezettséggel adják örökbe.Az örökbeadás után pedig folyamatosan nyomon követik sorsuk alakulását.

Segíteni mindenki tud! Lehetőség van adótok 1%-át adományozni vagy táppal támogatni a mentett kutyusokat. Segíthetsz fuvarozással, adománnyal vagy csak azzal, hogy önkénteskedsz! Részévé válhatsz az ideiglenes befogadói élet szépségével és azzal a tudattal gazdagodhatsz, hogy segítettél ezeknek a kutyáknak a boldogabb élet megtalálásában.

A popupcafe.hu-n folyamatosan olvashatsz majd vizslás történetekről, hihetetlen mentésekről, küzdelmekről, vizslatúrákról, vizslafotózásról, egyszóval mindenről, ami VIZSLA!

 

AHOL SEGÍTENI TUDSZ :

 

Az Elveszett Állatok Alrapítvány Vizsla Fajtamentő Csoportja

Adószám:18113633-1-41

Bankszámlaszám: CIB 10702222-18113633-52000001

ail: info@vizslamentes.hu

Web: https://www.facebook.com/vizslamentes

[facebook_like_button]

Szólj hozzá!