Kutyáink tudják, mit érzünk

 

2014.07.08.

A kutyák képesek külön kezelni saját érdeklődésüket és gazdáik érzelmeit és feladathelyzetben ezek alapján döntenek – derül ki az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport legújabb tanulmányából.  Ha például több tárgy közül kell egyet gazdájukhoz vinniük, azt választják, amely gazdájukból korábban pozitív reakciót váltott ki.

 

Az Animal Cognition című folyóiratban július elején megjelent tanulmány szerint a kutyák megkülönböztetik gazdáik érzelmeit és feladathelyzetben ezek alapján döntenek: ha például több tárgy közül kell egyet gazdájukhoz vinniük, azt választják, amely gazdájukból korábban pozitív reakciót váltott ki. Ám ha választásuknak nincs tétje, akkor szívesen megvizsgálják azt a tárgyat is, ami a gazda számára undorító volt – összegzi a kutatás eredményét az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia tanszéke.

 

 

Amikor séta közben a négylábú talál egy romlott szendvicset, a leggyakrabban az történik, hogy a gazda hangosan felkiált: “pfuj!”, undorodó arcot vág és széles gesztusokkal igyekszik lebeszélni kedvencét arról, hogy felfalja a szendvicset.

A jól nevelt kutyák idővel inkább elkerülik ezt, és egy rövid szippantás után maguktól továbbállnak, otthagyják azt, amiről sejthető, hogy a gazdának nem tetszik. Előfordul viszont az is, hogy olyan tárgyat – például labdát – talál a kutya, amivel a gazdiból legtöbbször örömet vált ki, így a tapasztaltabb állat később is ezeket a pozitív reakciókat kiváltó tárgyakat teszi az ember elé.

 

 

Ezekkel a hétköznapi helyzetekkel szembesített családi kutyákat laboratóriumi környezetben a kutatócsoport. Mint írják, az eddigi kutatások csak azt vizsgálták, hogy melyik tárgyhoz szaladnak oda a kutyák először, de azt nem, hogy feladathelyzetben, a gazda kérésére mit visznek oda neki.  Mindezek alapján kijelenthető, hogy a kutyák érdeklődnek azok iránt a tárgyak iránt, amiket a gazda kedvel, tehát a pozitív érzelmi töltetet egyértelműen felismerik. A negatív érzelmekkel kapcsolatban azonban a kutyák nem adtak egyértelműen értelmezhető reakciót, mivel azokhoz a tárgyakhoz is odamentek, amelyek a gazdákból undort vagy félelmet váltottak ki.

“Mi azt gondoltuk, hogy a kutyákat a tárgyak megközelítésekor nem érdekli a gazda véleménye, mert itt nincs kockázat, megnézni szabad az undorító tárgyat is. De ha kérésre oda kellene vinni valamit a gazdának, akkor kiderülne, hogy valójában pontosan tudják, mivel jár a gazda undorodó arckifejezése: jobban járnak, ha nem azt a tárgyat viszik a gazda közelébe” – idézi Turcsán Borbálát, a tanulmány egyik szerzőjét a közlemény.
A viselkedéstesztben először a gazdák a kutyájuk számára jól látható módon különböző reakciókat (örömöt, undort vagy közömbösséget) mutattak félliteres műanyag palackok iránt. Ezután a gazda arra utasította a kutyát, hogy hozza be az egyik flakont, de nem jelezte, hogy melyiket szeretné.

A kutatók a hétköznapi tapasztalatok alapján feltételezték, hogy a kutyák először a számukra érdekesebb tárgyhoz mennek oda, ami gyakran épp az, amit a gazda undorítónak talál. A tárgy behozatalánál azonban hallgatnak a józan eszükre, és azt adják oda a gazdának, amit az kedvel, de legalábbis nem undorodik tőle.

“Kölyökkutyákat is teszteltünk, és teljesítményük semmiben nem különbözött a felnőttekétől. Ez arra utal, hogy a kutyák nagyon érzékenyek az emberi érzelmek jeleire, és már életük első hónapjaiban megtanulják, melyik érzelem milyen következményekkel jár rájuk nézve” – idézi a közleménye Szánthó Flórát, az ELTE Etológia Tanszékének hallgatóját.

 

Forrás: MTI, www.vizslabolt.hu. www.kutyabolt.eu

 

[facebook_like_button]

Szólj hozzá!