Lelkes, energikus, mozgékony: bemutatkozik a Drótszőrű Magyar Vizsla

 

jzs – 2014.06.30.

“A családomban senki nem volt se kutyás, se vadász, így nemcsak az iskolában, hanem otthon is különcként kezeltek” – mesélt Miczek Zsófia, aranykoszorús mestertenyésztő és vadászkutya mestervezető, akivel a drótszőrű magyar vizslákról beszélgettünk. Mivel a Popupcafe-n a június a vizsláról szól, még utoljára bemutatunk egy nagyon különleges tenyésztőt, Alma kutyáját és persze magát a fajtát. A sorozat első, második és harmadik részéért kattintsatok!)

 

Miczek Zsófia aranykoszorús mestertenyésztő és vadászkutya mestervezető tizenhat éve foglalkozik drótszőrű magyar vizslákkal. Kérdésünkre elmestélte, szenvedélyesen szereti a fajtát, így amikor belefogott a velük való munkába, küldtésének érezte az akkoriban alacsony egyedszámú, heterogén állományú, drótszőrű magyar vizsla felkarolását.

 

 

“Szerettem volna megmutatni a világnak, hogy a különleges ebek is legalább olyan jó vadászkutyák, mint hasonló célra tenyésztett társaik – ha nem jobbak” – mondta.

 

A drótszőrű magyar vizsla viszonylag fiatal: az 1940-es években a rövidszőrű magyar- és a drótszőrű német vizslából tenyésztették ki, hivatalosan pedig 1966-ban ismerték el önálló fajtaként.

 

 

Tenyésztésük célja elsősorban az volt, hogy egy, a rövidszőrű testvéreikhez hasonló jellemű, könnyen kezelhető, erős vadászösztönökkel biró, ám a téli hideggel és szúrós bokrokkal szemben ellenállóbb egyedeket hozzanak létre. Tulajdonképpen a rövidszőrű magyar vizslától egyetlen dolog különbözteti meg külső, jellembeli tulajdonságaiban, az eltérő, drótszerű szőrzet.

 

Általánosságban elmondható, hogy rövidszőrű társánál erősebb csontú, robosztusabb kutya és akár munkáról, akár szabadtéri programról van szó, ugyanolyan lelkes, energikus és mozgékony – a hétköznapi életben viszont nyugodtabb és kevésbé hiperaktív, mint sok rövidszőrű magyar vizsla társa.

 

 

“Az első drótszőrű magyar vizslámmal, Dorkával, akit 16 évesen kaptam, 18 évesen már nagy nemzetközi vizslás versenyeket nyertem” – ecsetelte Miczek Zsófia. Bevallotta, olyannyira szenvedélyévé vált a korábban hobbinak indult fajtaszeretet, hogy iskola után nem a barátnőkkel lógott, hanem próbált minél hamarabb kiérni a mezőre kutyát tanítani, és felkészíteni őket a vadászkutyás versenyekre.

 

“A családomban senki nem volt se kutyás, se vadász, így nemcsak az iskolában, hanem otthon is különcként kezeltek. De szorgalmam és kitartásom meghozta gyümölcsét: Dorka három egymást követő éven át birtokolta az Év Magyar Vizslája címet, amit kiállítási és munkaeredményei miatt kapott. Ő volt az első drótszőrű magyar vizsla, aki ezt a címet elnyerte, előtte csak rövidszőrű magyar vizslák kapták ezt a kitűntetést” – dicsekedett a tenyésztő. Hozzáfűzte azért, hogy Dorka kutyája három évig sorban elnyerte a címet, majd a negyedik évben a lánya, Zöldmáli Alma kapta volna nagy eséllyel a rangos elismerést, ekkor viszont megszűntették a kitűntetést, ami nem kis csalódást okozott. Alma amúgy mára a Világ legeredményesebb drótszőrű magyar vizslája lett munkában és küllemben is.

 

 

Mint mondta, kezdetben nem gondolta, hogy tenyésztéssel akar foglalkozni, viszont látta a fajta helyzetét, és a többiek hozzáállását, ezért úgy döntött, ő máshogy fogja csinálni.

“Így indult el a Zöldmáli Drótszőrű Magyar Vizsla Kennel, aranykoszorús mestertenyészet, ami mára a világ legeredményesebbjének számít a fajtát tekintve nem csak az elnyert díjak számát tekintve, küllemben is: tizenöt Világgyőztes, tizenegy Európagyőztes, tizenkét munkachampion és összesen 155 szépségchampion cím birtokosa.

 

Miczek Zsófi emellett panziót üzemeltet négylábúak számára és speciális képzéseket is tart, hogy minél több emberhez eljusson a vadászkutyázás öröme, legfőképpen azért, mert – állítása szerint – ezt nem csak vadászként lehet űzni, hanem remek kikapcsolódás a hobbi kutyatartóknak is.

 

Képek forrása: Zöldmáli Drótszőrű Magyar Vizsla Kennel

[facebook_like_button]

Szólj hozzá!