Német vizsla – a vérbeli vadász

 

ZD – 2014.06.25.

 

Nyugodt vérmérséklet, hosszú izmos végtagok, kiváló szaglás – persze, hogy a német vizsláról van szó! A fajtáról szóló sorozatunk harmadik elemeként (az elsőt és a másodikat itt olvashatjátok) ma a német vizsláról írunk részletesebben, illetve az őket mentő és segítő szervezetekről. 

 

A német vizsla, mint önálló fajta kitenyésztése az 1860-as években kezdődött, azóta pedig négy féle változata maradt meg. Ezek a rövidszőrű-, a drótszőrű-, a hosszúszőrű-, és a szálkásszőrű német vizslák.

 

 

Ami mindenképpen jellemző rájuk az az intelligens és mélyreható tekintet, az erőteljes, de nyugodt vérmérséklet, hosszú izmos végtagok és természetesen a kiváló szaglás. Akár a többi vizsla természetesen ők is imádják a vizet, ahonnan könnyedén hozzák ki az elejtett vadmadarakat.

Küllemét tekintve a német vizsla erőteljes, intelligens vadászkutya, élénk, de nem ideges vérmérséklettel. Közepes nagyságú, elegáns, térölelő mozgású, végtagjai izmosak és jól kötöttek. A kanok marmagassága akár 62–66 cm is lehet, megjelenésre pedig erősek és szikárak, a szukák viszont valamivel alacsonyabbak 58–63 cm magasra nőnek általában. A testsúlyuk átlagosan 22–30 kg.

 

 

A német vizsla rövid tömött szőre színét tekintve a csokoládébarnától egészen a világosderesig terjed, ennek ellenére a hátsó lábak belső felületén a szőrzet lehet világosabb. Elfogadott az egyszínű sötétbarna is, valamint a fekete-fehéren foltozott egyedek. A fekete foltozottság ritkább, inkább a pointerrel való keveredésre utal. A szőrzet minősége nem finom, a szálak rövidek, durva tapintásúak. A farok és a lábak hátsó élén nem képez zászlót.

 

Fontos tudni, hogy a német vizsla nem a klasszikus értelemben vett „kanapé” kedvenc, mivel komoly munka kutya, aki igényli a napi egy-két óra mozgást és a szellemi „terhelést” is. Amellett, hogy ősi ösztöneit igazán csak egy vadász társaként élhetné ki, gyakran találkozunk velük más kutyás sportokban is, mint az agility, obedience, dog dancing, valamint a flyball és a frizbi. Ennek pedig egyetlen oka van: a német vizsla hihetetlenül tanulékony, hosszú ideig képes tartósan koncentrálni és a megfelelő tanítás és képzés mellett roppant fegyelmezetten is viselkedik, mindamellett persze, hogy játékos és családszerető fajta.

 

 

Mi csak néhány dolgot gyűjtöttünk össze, amit a német vizsláról tudni érdemes és kell, így azt javasoljuk, ha valaki kedvet kapott befogadni egyet, jó alaposan olvasson és kérdezzen utána a megfelelő tartást és nevelést/gondozást illetően, mivel a fajta valóban sok törődést, figyelmet és szeretet igényel – a többi kutyához hasonlóan.

Természetesen – mivel a fajta roppant népszerű – a vizslát is sokan felelőtlenül veszik magukhoz, ezért később, amikor a kölyök felnő és a gazdik realizálják, hogy mennyi időt és energiát igényelne a komfortos tartása, inkább túladnak rajta, rosszabb esetben szélnek eresztik. Szerencsére – mint több más kutyafajtának – a német vizsláknak is vannak mentőangyalaik, alább róluk olvashattok.

 

 

Sajnos egyre több „megunt” állat hirdetésével találkozhatunk az interneten, ezért Kurucz Krisztina , Málics Nóra, és Endrefi Vica elhatározták, hogy létrehozzák a Gazdikereső német vizslák nevű Facebookos közösséget és idejüket nem kímélve gyűjtik össze a gazdátlan ebeket. Ez tehát egy gyűjtőoldal, nem hivatalos fajtamentő, de kizárólag német vizslákkal és német vizsla keverékekkel foglalkoznak az ország minden pontján. Ha egyelőre „csak” ennyivel is, de segítenek az árva, elhagyott, kidobott kutyusokon.

A nagy hír pedig az, hogy júniusban megalakult – a bejegyeztetés jelenleg is folyik – a Mosoly Állatvédő Egyesület Kurucz Krisztina elnökségével, ami más fajtáknak is segít a gazdis élet megtalálásában. Emellett megalapult a Mosoly Rehabilitációs Központ és Kutya Iskola is. A központ vezetője Trungel László, aki több éves tapasztalattal rendelkezik német vizsla tartás és kutya kiképzés terén is, így a rehabilitáció mellett a háznál-képzést is szakemberek végzik.

Mindenki tud segíteni! Lehet rendszeresen adományozni, ideiglenesen befogadni, tápot ajándékozni vagy önkénteskedni!  Ha teheted, segítsd az egyesület munkáját, vedd fel velük a kapcsolatot!

 

AHOL SEGÍTENI TUDSZ:

Ideiglenes számlaszám: 10400786-50526678-54741006

Mentőöv Állatvédő Egyesület, K & H Bank

Közlemény: „mosoly”

Nemzetközi számlaszám :

IBAN: HU17 1040 0786 5052 6678 5474 1006 „mosoly”

Swift kód: OKHB HU HBPaypal: gazdikeresonemetvizslak@gmail.com

 

Forráshasználat:

hu.wikipedia.org/wiki/vadaszkutya

hu.wikipedia.org/wiki/nemetizsla

[facebook_like_button]

Szólj hozzá!