-273 °C

Sparhelt lábon az élet- Bemutatkozik a Futrinka Egyesület Tacskó Fajtamentő Csoportja

 

2014.08.15.

„A tacskó kotorékeb, s mint ilyen, tökéletes a ház körüli rágcsálók irtására is: sokan még mindig emiatt, valamint remek jelzőkutya kvalitásai miatt választják társul, viszont akárkinek a tacskó tényleg nem való. A fajta jellegéből fakadóan általában akaratosak, makacsak és önfejűek, illetve sértődékenyek. Folyamatosan feszegetik a hierarchiába való elhelyezkedésüket, újra és újra megpróbálják átvenni családjuk irányítását. Emiatt nagyon sok a problémás, harapás vagy ugatás miatt a gondozásunkba kerülő kutya is.” – alábbi cikkünkben Németh Réka, a Futrinka Egyesület Tacskó Fajtamentő Csoportjának tagja mutatja be, miről is szól a munkájuk. 

 

A tacskó mindenki számára mást jelent: a tenyésztők és az elkötelezettebb fajtaszeretők az FCI standard kutyáját ismerik tacskóként, a hétköznapi embereknek viszont minden tacskó, ami kicsi, hosszabb a gerince és rövidek a lábai, így elég heterogén a Magyarországon kialakult kép.

 

futr8

 

Ebből fakadóan, amikor azt mondjuk, hogy tacskó fajtamentés, bár elsődlegesen a standard szerinti küllemnek megfelelő kutyákat értjük alatta, de rendszeresen kerülnek a fajtamentés gondozásába “egyáltalán nem tacskók” is, akik tacskónak titulálva, altatás elől, balesetesen vagy egyéb más módon kiszolgáltatva az emberek kénye kedvének, az életüket kockára téve várakoznak sorsuk jobbra fordulására.

 

 

A tacskó fajtamentés már több, mint öt éve a Futrinka Egyesület keretein belül működik két másik fajtamentő (magyar vizsla és német dog) és egy keverékeket mentő részleggel együtt. Tevékenységünket a magyarországi tacskó tenyésztők hivatalos fajtagondozó szervezete is elismeri, rendszeresen meghívást kapunk kiállításokra, hogy bemutathassuk működésünket.

 

futr1

 

Évről évre egyre több kutya kerül a tacskó fajtamentéshez: 2011-ben hetvenhat kutya volt a gondozásunkban (ebből huszonöt tacskó keverék), 2012-ben százhuszonkilenc (ebből huszonnégy tacskó keverék), 2013-ban pedig száznegyvenhat tacskót gondoztunk (közülük huszonhat volt tacskó keverék). Az, hogy 2014-ben augusztus elejéig a fajtamentés összesen százkét kutya ellátásáról gondoskodott (közülük negyvenöt volt tacskó keverék) a mentés fontosságát is jelzi, sajnos jól látható, hogy idén is nagyobb szükség van a munkánkra, mint az elmúlt években.

Az ismertségünk (és elismertségünk) növekedésével egyre több gyepmesteri telepről jelzik a bajban lévő sparheltlábúakat, illetve vannak az országban olyan menhelyek, helyi állatvédő csoportok, akikkel jó kapcsolatot építettünk ki az évek során, s igyekszünk rendszeresen a segítségükre lenni – ennek is köszönhető, hogy 2014. a fajtamentés szempontjából is a “keverékek éve” lesz, hiszen egy típusosabb tacskó keveréket már nem hagyunk magára, hiszen jól láthatóan legalább az egyik szülője tacskó lehetett. Ilyen kutyából sajnos egyre több bukkan fel altatásra várva valamelyik gyepmesteri telepen vagy szegényebb menhelyen, illetve az utcán, kóborolva is.

 

futr5

 

A tacskó kotorékeb, s mint ilyen, tökéletes a ház körüli rágcsálók irtására is: sokan még mindig emiatt, valamint remek jelzőkutya kvalitásai miatt választják társul, viszont akárkinek a tacskó tényleg nem való. A fajta jellegéből fakadóan általában akaratosak, makacsak és önfejűek, illetve sértődékenyek. Folyamatosan feszegetik a hierarchiába való elhelyezkedésüket, újra és újra megpróbálják átvenni családjuk irányítását. Emiatt nagyon sok a problémás, harapás vagy ugatás miatt gondozásunkba kerülő kutya is.

A Futrinka Egyesület Tacskó Fajtamentő Csoportjának a mentések koordinálására, lebonyolítására, az állatorvosi fuvarok biztosítására, a kutyák hirdetésére és örökbeadására fizetett alkalmazottja nincs, a teljes állatvédelmi tevékenységet önkéntes alapon látja el néhány ember – tényleg nem sokan.

 

minik

 

Örömmel fogadnánk más, elkötelezett, a tényleges állatvédelmi feladatokba is bevonható segítőket, hiszen néha önmagában az értelmes, elkötelezett társasággal való beszélgetés közelebb vihet a megoldáshoz. Sajnos azonban a legtöbb segítő ideig-óráig, valami, az életéből hiányzó dolgot keresve vagy kompenzálva érkezik, s ahogy jött, úgy el is tűnik. Ennek ellenére a tiszavirág életű együttműködéseknek is örülünk, hiszen mindenki, aki akár csak egyetlen kutyáért tesz valamit: hatalmas dolgot vitt véghez, s mi ezt értékeljük.

Mentett kutyáink többsége ideiglenes befogadóknál, illetve bentlakásos panziókban kerül elhelyezésre, de rendszeresen vannak az egyesület bérelt kennel során is tacskók, jellemzően a problémásabb, nehezebben örökbeadható kutyusok. Jelenleg is többen várják, hogy rájuk találjon az igazi gazdi. A gondozásunkba lévő, nehezen kezelhető négylábúak részt vesznek rehabilitációs programunkban, ahol a bántalmazott vagy félrenevelt kutyáknak a pozitív megerősítés módszerén keresztül megtanítjuk a helyes viselkedést, s újraépítjük elveszett vagy soha nem volt bizalmukat az ember felé.

 

futr4

 

Minden kutyánkat oltva, chipezve, külső és belső paraziták ellen kezelve, ivartalanítva adunk örökbe. 2014-ben bevezettük, hogy a kutyáinkat teszteljük szívféreg-fertőzésre is, mert nagyon megnövekedett az érintett kutyák száma. Jelenleg három szívférges tacskó csoportos kutya van a gondozásunkba, az ő kezelésük folyamatban van. A többieknél a megelőzésre helyezünk nagy hangsúlyt.

A Futrinka Egyesület kizárólag benti tartással ad örökbe kutyát, ha valaki csak a kertben tartaná kedvencét, nem tud tőlünk befogadni, mert mi amellett, hogy nem látjuk a kutya elhelyezését biztonságosnak egy kertben (a tacskók ásnak, de egy kisebb testű kutyát könnyen ki is lehet emelni a kerítésen vagy ugatósságuk miatt akár mérgezés áldozatává is válhatnak), hiszünk abban, hogy egy kutya akkor tud a falka részeként, boldogan élni, ha azt a falkát az emberek közössége, a család jelenti számára, s így az életteret, az élet történéseit is együtt élhetik meg a gazdákkal.

 

futr2

 

Ha kedvet kaptál, hogy segítsd az egyesület munkáját akár adománnyal, akár táppal vagy úgy érzed ideiglenes befogadóként tudsz segíteni egy-egy kutyuson a következő elérhetőségeken teheted meg!

 

Természetesen a legnagyobb eredmény mindig az, ha segítesz gazdát és végleges otthont találni az árva állatoknak!

 

További információkért klikkelj a Futrinka Egyesület honlapjára vagy látogasd meg a Tacskó fajtamentés hivatalos Facebook oldalát!

 

futr10

 

AHOL SEGÍTENI TUDSZ

Futrinka utca Kutyavédő és Kutyás Szabadidősport Egyesület

Székhely: 1115 Budapest, Fraknó u 14/B. (CSAK POSTACÍM!)

Adószám: 18258473-1-43

Bankszámlaszám: 10404089-49575251-57561000

SWIFT kód: OKHBHUHB

IBAN: HU94 1040 4089 4957 5251 5756 1000

Közhasznúsági fokozat: Közhasznú

KSH szám: 18258473 9499 529 01

E-mail: info@futrinkautca.hu

 
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Minden porcikájában vadászkutya – bemutatkozik a tacskó

Hogyan lettem büszke boxergazdi I. 

Lelkes, energikus, mozgékony – bemutatkozik a drótszőrű magyar vizsla

 

MÉG TÖBB CUKISÁG

cs2

Erre biztosan “IGENT” fogsz mondani!

A német vizsla- a vérbeli vadász

Gazdira váró vizslák

Kutyáink tudják mit érzünk

 
IMPRESSZUM ADATVÉDELEM FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK KÖZÖNSÉGSZOLGÁLAT