Rehab Critical Mass: Felvonulás a fogyatékossággal élőkért

 

2014.10.20.

Fogyatékossággal élők és a velük szimpatizálók vonultak fel tegnap a „RehabCritical Mass” mozgalom szervezésében. A résztvevők a minisztériumtól induló közös felvonulással a fogyatékossággal élők társadalmi kirekesztésére és azokra a súlyos problémákra és hiányosságokra próbálták irányítani a figyelmet, amik haladéktalan megoldásra várnak.

 

„Akadálymentesítés, integráció, inkluzív oktatás, rehabilitáció, támogatószolgálat továbbfejlesztése és kiépítése 0-24 óráig, kitagolás, a tömegintézmények helyett lakóotthonok, munkalehetőségek biztosítása, védett munkahelyek, ápolási díj, a sérült gyermeket nevelők számára megfelelő juttatás.” Csak néhány téma, amiben a fogyatékossággal élők közössége egyenlő bánásmódot és az egyenlő esélyek megteremtését szeretné elérni. A rendezvényen – többek között – mozgáskorlátozottak, siketek és vakok próbáltak segíteni a hétköznapi embereknek abban, hogy jobban megértsék, átérezzék a fogyatékossággal élők nehézségeit.

 

Download.aspx
Fotó: MTI/Marjai János

 

Magyarországon a fogyatékossággal élő emberek száma a 2011-es adatok szerint 457 ezer fő volt. Ehhez a csoporthoz, ha hozzászámoljuk a környezetüket – hozzátartozóikat, családtagjaikat, barátaikat -, akkor megállapítható, hogy nagyjából 1.8 millió embert közvetlenül érint a fogyatékossággal élők helyzete. A szervezők tudják, hogy a magyar társadalom szolidáris a fogyatékossággal élő emberekkel, de még szorosabb összefogásra van szükség ahhoz, hogy érezhető változás induljon el.

A vasárnapi felvonulás az Erzsébet téren zárult, ahol egyrészt kulturális programokkal – többek között a Budapest Bár és a Republic is fellépett -, másrészt a civil szervezetek bemutatóival – például AbilityPark, Láthatatlan kiállítás, KRESZ-park  -, várták a téma iránt érdeklődőket. A program talán segített abban is, hogy az egyszerű, hétköznapi ember könnyebben átérezze a fogyatékossággal élők mindennapi nehézségeit.

 

Fotó 1.
Fotó: Bődey János

 

Az esemény ötletgazdája Kiss Csaba, aki születése óta mozgáskorlátozott és jelenleg bibliai ismereteket oktat egy internetes iskolában. Nap mint nap tapasztalja azokat a nehézségeket és problémákat, amik kiszolgáltatottá teszik őt és sorstársait: „Célunk, a társadalmi összefogás a fogyatékossággal élő emberek életminőségének javításáért. Elvárjuk, hogy sokan legyünk az eseményen, elvárjuk, hogy sokan aláírják a felvonuláson közzétett kiáltványunkat – amit aznap feltöltöttünk a peticio.hu weboldalra is – és elvárjuk a döntéshozóktól, hogy cselekedjenek.” – nyilatkozta a felvonulás előtt Kiss Csaba.

A szervezők – a szolidáris magyar társadalom hangjaként – abban hisznek, hogy egy ember értéke önmagában az emberben rejlik, és nem a gazdasági hasznosságában. Az elmúlt hetekben rengetegen csatlakoztak a kezdeményezéshez, magánszemélyektől, illetve cégektől érkeztek felajánlások, támogatások, és a Surányi Ádám által készített a hétperces youtube film – aminek címe: „Minden más és mégis minden ugyanaz” – nézettsége már elérte a hétezret. A felvonulás megszervezésében – aminek irányítója és mozgósító „ereje” Surányi Judit volt – önkéntesek „hada” vett részt, akiknek a nevét a hálás szervezők a Facebook oldalukon közzéteszik.

Egyikük Csordás Anett – aki a kilenc éves, halmozottan sérült kisfia miatt közvetlenül is érintett anyuka – tapasztalt szervezőként, az esemény egyik „motorja” volt és már a folytatást tervezi: „A mostani felvonulás csak a kezdet. Az elért és mérhető eredmények alapján szervezzük majd a tavaszi rendezvényünket, illetve kidolgozunk akcióterveket is.”

 

[facebook_like_button]
 

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebook-on is, itt!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Kétszáz millió embert lehetne jóllakatni a Kínában elpazarolt élelmiszerrel

Csokis tücsök New Orleans-ban

A Fehér bot napján bárki megtapasztalhatta, milyen vakon élni