Ősi ösztön és hűséges szív: ilyen a Szibériai husky

 

ja – 2014.10.20.

Folytatjuk  a Hónap kutyája sorozatunkat, tehát a következő hetekben a Szibériai husky lesz hűséges társunk. Olvashattok sok sok érdekességet a fajtáról, bemutatjuk a fajtamentőket, beszélgetünk örökbefogadókkal és a fajta igazi szerelmeseivel is.Cikksorozatunk első részében bemutatjuk nektek ezt a gyönyörű, büszke  kutyát, aki amellett, hogy megőrizte farkas őseitől örökölt vadságát, az ember igazi barátjává, családtaggá vált.

 

A Szibériai husky – nem meglepő – Kelet-Szibériából,  Csukcs félszigetről illetve Kamcsatkáról származik. Már Kr.e több ezer évvel az ott élő eszkimók társául szegődött, innen terjedt el Alaszka és Kanada havas vidékeire. Testfelépítése, külleme árulkodik ősi életmódjáról. Közepes nagyságú, tömör de nem nehézkes, feszes izomzatú kutya. Alj szőrzettel is rendelkező vastag bundája, ezüstös szürke, „ordas” színű. Hosszú, zászlós, bundás farka, álló, szőrös fülecskéje, széles tappancsa, erős körmei arról tanúskodnak: ez a kutya bírja a hideget, a hóban gyaloglást, sőt a jégtől sem ijed meg. Ívelt vágású szemei, barátságos mosolya azonnal nyilvánvalóvá teszi, farkasbőrbe bújt bohóccal állunk szembe.

 

SONY DSC

 

A husky munkakutya, széles, erős mellkasa alkalmassá teszi szánhúzásra, kitartása pedig teherhordásra, vadászatra. Bírja a szélsőséges körülményeket, szeret dolgozni, azonban a munka végén elvárja barátja, az ember társaságát.

Most pedig következzen a husky jellemzése. Tények, amiket a cikk szerzője – aki több mint tíz éve egy melegbarna szemű husky kutya legjobb barátja – saját tapasztalata alapján alátámaszt vagy megcáfol.

A husky közeli rokonságban áll ősével a farkassal. Igen erős benne a vadászösztön, mindennek utánaered ami mozog, és, ha kiskorában nem barátkoztatjuk össze őket, akkor hajlamos a család cicáját is elejtendő zsákmánynak tekinteni. – Ha a dolgok mélyére nézünk, van benne igazság. Bár  kutyám szoros barátságban áll a kölyökkora óta ismert cicánkkal – egy tálból esznek és egy kosárban alszanak – mégis több eltunyult városi madár lett áldozata a kis vérengző huskymnak. Legbrutálisabb élményem az volt, mikor egy sétánk alkalmával másfélméteres póráz végéről egy pillanat alatt elkapott és falhoz vágott egy galambot. A galamb szegény nem díjazta az ötletét.

 

sziberiai-husky-kutya-01

 

A husky fegyelmezetlen. Ha sétálni mentek legyen kéznél a póráz, mert ha szabadon eresztjük kutyánk nem fog visszajönni. Hatalmas a mozgásigénye, naponta több órát kell mozogni vele. – Igaz, igaz, igaz. Huskym nem tanult meg fegyelmezetten közlekedni, városban és erdőben póráz, elengedni csak jól belátható nagy mezőkön merem. Viszont rengeteg időt töltünk sétával, futással és játékkal, jól körbekerített kutyafuttatókban. Ja, a kerítés legyen magas, mert nagyot ugranak.

A husky intelligens, domináns és makacs. Ha megfenyítjük őket, magas hangon vonyítva visszafeleselnek. – Nagyon szeretem ezekben a kutyákban, hogy nem ugatnak, hanem énekelnek. Gyönyörű hangjuk van, hosszan tudnak skálázni a szomszéd  nagy örömére.

Tanulékonyak, utánozzák az embert. Megtanulják például az ajtót kinyitni. – Igen. Nálunk az ajtókon nem kilincs van hanem ajtógomb. Annak a használatához hüvelykujj kell.

Szeretnek fürdeni, játszani a vízben – valóban, kedvenc kiránduló célpontunk a Dunakanyar.

 

siberian_husky_puppy

 

A husky nem házőrző. Akit szeret azt beengedi, akit nem szeret, azzal nem törődik. – Ez a mi esetünkben odáig fajult, hogyha csöngetnek, szólunk a kutyának, aki rohan ajtót nyitni.

A husky családcentrikus, vágyja az emberek társaságát. – Igen. Igazi családtag.

 

Forrás: www.haziallatok.hu

Képek forrása: www.kutyafajtak.hu

 
[facebook_like_button]
 

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebook-on is, itt!

 

MÉG TÖBB KUTYA

cs2

Zsizsi, az egyéniség – egy tacskó örökbefogadásának története

Az állatvilág kajla mókamestere – bemutatkozik a német boxer

Német vizsla, a vérbeli vadász