-273 °C

Már száznál több eltűntet jelentettek be a Himaláján

 

2014.10.17.

Majdnem száz cseh és harminc szlovák állampolgár tűnt el a himalájai hóviharban és lavinaomlásban Nepálban – közölte a cseh közszolgálati hírtelevízió péntek este, Csehország és Szlovákia indiai nagykövetségére hivatkozva.

 

A hírtelevízió szerint a cseh hatóságoknak kilencvenhárom, a szlovák hatóságoknak pedig harminc, a himalájai szerencsétlenség térségében tartózkodó turistával és hegymászóval nem sikerült eddig kapcsolatba lépniük. A nepáli mentőszolgálatok korábbi közlése szerint csehek nincsenek az eddigi huszonkilenc áldozat között. Két áldozat állítólag szlovák állampolgár, de Pozsony ezt eddig hivatalosan nem erősítette meg.

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter a televíziónak azt mondta, hogy a tárca értesülései szerint a csütörtöki szerencsétlenség térségében összesen mintegy százhúsz cseh állampolgár tartózkodott.

 

utazomcom_631827_12

 

A diplomata kora reggel a közszolgálati rádiónak nyilatkozva még húsz eltűntről beszélt. A televízióban már harminc eltűntet mondott, és ezt a számot erősítette meg később a prágai külügyminisztérium is. Miloslav Stasek, Csehország indiai nagykövete délelőtt a közszolgálati cseh hírtelevízióval (CT24) azt közölte telefonon, hogy megszakadt a kapcsolatuk az ott tartózkodókkal és nem tudják, mi van velük.

“Néhányukról annyit tudunk, hogy a lavinaomlás idején Annapurna körzetében tartózkodtak. Eddig nincs hírünk arról, hogy a mentők megtalálták volna őket” – tette hozzá a nagykövet. A nepáli hivatalok jelentése szerint a lavinaomlásoknak eddig 29 áldozata van, de cseh állampolgár nem volt köztük. Nepáli hírek szerint nincs cseh az eltűntnek nyilvánított személyek között sem.

Hozzátették azonban, hogy az Annapurna térségében gyakorlatilag nincs térerő, és a mobilhálózat nem működik, tehát nem kizárt, hogy ez az oka annak, hogy nem tudnak kapcsolatot teremteni a cseh állampolgárokkal.

Nepálban nemrég kezdődött meg az őszi hegymászószezon, októberben rendszerint külföldiek ezrei túráznak a Himalája nepáli részén. Hóvihar vagy lavina ritkán fordul elő ebben az időszakban, most azonban a Délkelet-Indiából Kína felé tartó Hudhud ciklon hóviharokat keltett.

 

Forrás: MTI

 
 

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebook-on is, itt!

 
IMPRESSZUM ADATVÉDELEM FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK KÖZÖNSÉGSZOLGÁLAT