-273 °C

Önkéntes orvosok indulnak Erdélybe

 

2014.10.03.

A korábbi évekhez hasonlóan a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szűrőkamionokkal és önkéntes orvosokkal Erdélybe indul, hogy egy teljes héten át ingyenes egészségügyi segítséget nyújtson a rászorulóknak. A csapat a többi közt Oroszhegy, Csíkmenaság, Háromkút, Csíkszereda és Gyimesbükk felé veszi az irányt.

 

Vasárnaptól egészen október 10-ig ismét Erdélyben vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntesei. Az orvos-csoport szokásosan évente kétszer utazik Erdélybe, ahol a Hargita megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.

 

gyermekmentok

 

Legutóbbi, 2014. májusi útjukon a szervezet önkéntes orvosai több mint ötezer vizsgálatot végeztek. Idén októberben a gyógyító körúton csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek neurológus, gyermekszemész, aneszteziológus, gyermek fül-orr-gégész, gyermek bőrgyógyász, gyermek fogorvosok, szülész-nőgyógyász, kézsebész és szakápolók vesznek részt.

Az orvosok a következő helyszíneken fognak dolgozni: Oroszhegy, Csíkmenaság, Háromkút, Csíkszereda, Gyimesbükk, Okland, Kápolnásfalu, Csíkszentmárton, Zetelaka és Székelyudvarhely.

A korábbi évekhez hasonlóan októberben is a csoporttal tart a Gyermekmentő mozgó fogászati busza. A székelyföldi fogászati szűrések alatt 2012 októberében tapasztaltak először fejlődést és látható eredményt a fogorvosok, ami a hosszú évek óta tartó – évente kétszeri – szűrésnek és kezelésnek is köszönhető. Idén májusban a fogorvosok egy hét alatt mintegy háromszáz óvodás és általános iskolás gyermek fogait vizsgálták meg a mobil rendelőben. Kevesebb szuvas fogat találtak, így a kezelések mellett több idejük maradt a fogvédelemre és a helyes fogmosási technika bemutatására.

Idén újra csatlakozik az egyhetes körúthoz a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati kamionja, ahol az önkéntes orvosok szűréseket végeznek és tanácsadást tartanak. Májusban a mobil rendelőben dolgozó szakemberek mintegy ötszáz vizsgálatot végeztek el egy hét alatt és sajnos sok esetben találtak kóros elváltozásokat. Az NGYSZ közleményében leszögezi: nagyon fontosnak tartják, hogy mind a gyerekek, mind a fiatal felnőttek a betegségek megelőzése érdekében rendszeres szűrővizsgálatokon vegyenek részt.

 
 

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebook-on is, itt!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Fóton minden a terápiáról szól

“Ez volt az álmom: lovakkal és gyerekekkel foglalkozom” – A Hét beszélgetése

Nem alszik a baba, avagy suttogjunk inkább a lovaknak

IMPRESSZUM ADATVÉDELEM FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK KÖZÖNSÉGSZOLGÁLAT