-273 °C

Keresik az év szavát

 

2014.10.03.

A Tinta Könyvkiadó idén is várja a javaslatokat azokra a szavakra, amik a beküldők szerint a legjobban jellemzik a 2014-es évet. Tavaly a “szelfi” és a “táblagép” nyert. Ez azért valahol nagyon szomorú. 

 

Idén is keresik Magyarországon az év szavát. Az elmúlt öt évben mindig szerepelt a listán a szegénység, a hazugság, a remény, a válság, a kilátástalanság, a munkanélküliség és a korrupció. A 2009-es évet azonban a H1N1 és az influenza jellemezte leginkább, 2010-ben a vörösiszap és az árvíz, 2011-ben a végtörlesztés és a devizahitel, 2012-ben az okostelefon és a QR-kód, tavaly pedig a szelfi és a táblagép lett a legtalálóbb.

 

szó2

 

A kiadó közleménye idézi Kiss Gábort, az intézmény vezetőjét, aki szerint a hatodik éve megjelenő lista szavai a nagy történelemkönyveknél is pontosabb korrajzot festenek egy-egy évről. Tavaly szép számmal javasolták a szavazók a stadionépítést és a nemzeti dohányboltot. 2012-ben Schmitt Pál köztársasági elnök lemondása miatt a plágium szó volt népszerű javaslat, míg 2011-ben a West Balkánt javasolták sokan a szórakozóhelyen történt tragédia okán. 2010-ben szerepelt az ötvenes listán a fülkeforradalom szó is, a vuvuzela pedig a dél-afrikai focivébét idézte. A 2009-es szavak között ott volt a DVSC, amely a Debrecen focicsapatának a Bajnokok Ligája csoportkörébe való bejutására utalt. Az idei versenyben itt tudtok az év szavára szavazni.

 
 

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebook-on is, itt!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Nem durvulnak a szürke ötven árnyalatában

Újabb páciensek Mácsai Pál díványán

Kulisszatitkok a Terápia forgatásáról

IMPRESSZUM ADATVÉDELEM FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK KÖZÖNSÉGSZOLGÁLAT