-273 °C

„Olyan ember vagyok, aki szeret másokon segíteni”

 

zzs-zd 2014.08.28.

„Megtanítom az embereket gerincközpontúan élni a mindennapokban” – Szakmáry Eszterrel beszélgettünk, aki tizenhárom éve foglalkozik az emberi test rehabilitációjával, ám a „mozgásterapeuta” meghatározás kevéssé fedi mindennapi tevékenységét. Úgy fogalmazott, minden kezelés személyre szabott, egyéntől és annak problémáitól függ, nemigen lehet általánosítani. Szerinte minden embernek szüksége lenne mozgásszervi kezelésre, mi pedig ebben abszolút egyetértünk vele. A Hét beszélgetése.

 

 -Mikor kezdődött az érdeklődésed a mozgásterápia és a alternatív gyógyászat itánt?

 

-Tizennyolc éves koromban ébredtem rá, hogy mozgásterápiával szeretnék foglalkozni. Ezután már nyitott lettem automatikusan a téma iránt és folyamatosan pozitív visszajelzéseket kaptam a kezdeti lépéseknél. Ez megerősített abban, hogy van helyem a gyógyításban. Ehhez hozzájárul természetesen az is, hogy olyan beállítottságú ember vagyok, aki szeret másokon segíteni.

 

4

 

-Hol tanultad a terápiákat, amikkel dolgozol?

 

-A Természetgyógyász Akadémián tanultam és ott választottam az alternatív mozgás és masszázsterapeuta szakot. Azon belül egy japán akupresszúrás kezelés volt a szaktárgyam, a Shiatsu. Tizenhárom éves pályafutásom alatt tudásom bővült más terápiás kezelésekkel is, de leginkább a saját magam által kifejlesztett komplex kezelést alkalmazom.

 

3

 

-Röviden el tudnád mesélni, hogy mi az, amit pontosan egy kezelés alatt a páciensek tapasztalnak? Miből áll, és mi az, amitől ez különbözik a nyugati gyógymódoktól?

 

-Először is felmérem a páciensem állapotát, beszélgetek vele, hogy mi a panasza, milyen sérülései voltak eddig. Ezután, elmondom a javaslatomat, hogy hogyan lehetne kezelni a problémát, majd megkezdem a megfelelő kezelést. Keleti és nyugati masszázs és nyújtási technikákkal dolgozom. Általában mindig vegyesen masszírozok, nem szívesen alkalmazom külön ezeket a módszereket, mert úgy tapasztaltam az elmúlt évek során, hogy sokkal hatásosabb eredményt tudunk így elérni.

 

1

  -Milyen kapcsolatban állsz a sporttokkal, a mozgással, hogy ilyen jól ismered az emberi anatómiát?

 

-Gyakorlatilag tíz év klasszikus balettal kezdtem négyéves koromtól, majd bekerültem a Balett Intézetbe, ami nagyon sok mindenre megtanított. Belecsöppentem olyan helyzetekbe, amikben akaratlanul is kifejlesztettem például a saját nyújtási technikáimat, korrekciós mozdulatokat. Persze ekkor még nem tudtam, hogy mit is csinálok pontosan, de ki lehet mondani, hogy ez alapozta meg a jelenlegi tudásomat és érdeklődési körömet. Egészen más szemmel nézem az emberek testét, mozgását, szervi elváltozásait. Rengeteget úsztam ezután, majd kipróbáltam a műugrást is. Színpadi táncoltam, modern táncot tanultam, de egy minimális ideig lovas tornáztam is. Aztán jött a sziklamászás és a falmászás.

 

6

 

-Milyen kezeléseket tanultál pontosan?

 

-Amit tanultam, azok a különböző masszázstechnikák és kezelések. Svéd-, gyógy-, sport-, kínai-, thai masszázsok, amelyek olajos masszázsok. Egy kezelés alatt összesen hat-nyolc fajtát szoktam alkalmazni, az egyszerűbbektől a bonyolultabbakig. Ezen kívül tanultam japán és kínai mozgásterápiát. Előbbiek közül elsajátítottam a Shiatsu-t, amit már említettem. A kínai területről egy Szecsuan tartományból származó mozgásterápiával foglalkozom, ami egy pontnyomásos technika a meridián vonalakon haladva. Kiropraktikai módszereket, ringatási gyakorlatokat  és belső szervi  kezelési elemeket is tartalmaznak ezek a metódusok.

 

8

 

-Mik azok az újítások, amiket te fejlesztettél ki és kifejezetten egyedinek tartasz?

 

-Nem győzöm hangsúlyozni, hogy minden kezelés személyre szabott, nem igen lehet általánosítani. A komplex kezelésem alatt az izomrendszert, a mélyizomzatot, a keringési rendszereket, a szerveket, ízületeket és a csontokat kezelem, tehát ez egy átfogó dolog. Szépen kívülről befelé fokozatosan végighaladok a kezelési pontokon. Masszázzsal kezdünk, fellazítjuk az izmokat, majd utána következik a vízrendszer és a véráram tisztítása. Ezek után a szerveket kezeljük az akupresszúrás pontokon keresztül ujj, illetve tenyérnyomással és megkezdődhet az ízületek nyújtása finom technikákkal. Körülbelül negyven perc után érem el a gerincoszlopot, ahol a csigolyatestek nyújtása és korrekciója következik. Megemlíteném még, hogy kifejlesztettem egy módszert például, hogy hogyan lehet oldalt fekve kezelni. Ez kifejezetten hatásos lépésnek bizonyult a túlsúlyosoknál, várandósoknál vagy olyan pácienseknél, akiknek olyan fájdalmaik vannak, hogy nem tudnak hátra vagy hasra feküdni.

 

7

 

-Kiknek ajánlod a saját kezelésedet?

 

-Úgy gondolom, hogy minden embernek szüksége van rá, mivel a mindennapos fizikai megterhelés komoly gócokat és problémákat okozhatnak. Nem beszélve a lelki eredetű belső szervi problémákról és a balesetekről, amelyek szintén figyelmeztetnek bennünket arra, hogy valami nincs rendben az életünkben. Úgy tudnánk jól lenni igazán, ha napközben nyújtó gyakorlatokat végeznénk, hiszen mindenkinek a testére ugyanúgy hat a gravitációs erő. Rendkívül gyakori az egész napos irodai munka következtében kialakult hát és gerincfájdalom, stressz betegségek, amelyekre tökéletes a komplex kezelésem. Terápiás rendszerben megtanítom az embereket gerincközpontúan élni a mindennapokban, komoly közös cél kitűzésére van lehetőség, életminőségük és alapvető tartásuk javításával egybekötve.

 

5

 

-Milyen konkrét példákat tudsz felhozni, amelyeket tünetmentesre tudtál kezelni?

 

-Gerincsérvesekben például nagy tapasztalatom van. A komolyabb eseteknél természetesen elolvasom az orvosi leleteket és annak alapján kezelek. Ha szükséges konzultálok az orvossal is, de általában elég szokott lenni, hogy elmesélik az esetet és látom az orvosi véleményt. De fordítva is előfordulhat, van, hogy én küldöm orvoshoz a pácienst, mert szükséges a teljes felépüléshez a doktori beavatkozás is. Voltak traumás eseteim is, például lumbágósok, akikhez a lehető leghamarabb házhoz megyek, amint az lehetséges. Tünetmentesre kezeltem már stressz okozta gyomorproblémát, kezdődő gyomorfekélyt, fertőzést, de van, hogy fogműtét után jönnek hozzám és a kezelés által sokkal hamarabb regenerálódik a műtött rész, mint a segítségem nélkül. De van egy elég gyakorinak mondható, már-már népbetegség is, ami arról szól, hogy a fülben lévő folyadékban lévő kalciumkristályok megzavarják az egyensúlyi rendszert. Ez folyamatos szédüléshez vezet, amit sajnos nemigen lehet gyógyszeres kezeléssel enyhíteni. Erre a problémára az orvosok is különböző mozdulatokat, tornát javasolnak. Valakinél négy hónap, valakinél hat, de van, hogy évekig nem múlik a szédelgés. Az én kezeltem négy-öt alkalom után meggyógyult. Ezeken kívül műtét előtti és utáni rehabilitációs kezelést is vállalok, így a felépülési időszak jelentősen lerövidülhet, de van, hogy balesetes eseteim is akadnak.

 

2

 

Kapcsolat: eszterszakmary@gmail.com

 
 

hbeszmeghivo

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

“Ennyi a lényeg: adni jó!”

Fonalból horgolt álmok – Szakmáry Zsófi és a Mandulaművek

Pap Ilona csodálatos ékszervilága

“Nekem a művészet a legegyszerűbb és legizgalmasabb út”

 

NÉZZ SZÉT AZ ELMÚLT HETEK INTERJÚI KÖZT IS!

cs2

Interjú a háromszoros Olimpiai bajnok Kiss Gergővel

Mindig kell egy verseny, amire tudok edzeni – interjú

Az országúton edzett férfi, aki évente háromszor teljesíti az Ironman-t

Hiszen abban, hogy van a dolgoknak oka és célja

     
IMPRESSZUM ADATVÉDELEM FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK KÖZÖNSÉGSZOLGÁLAT