Áfonyás-Ribizlis csoda dzsem

 

2014.08.28.

Gyerekkoromból emlékszem a kertünkben termő ribizlibokrok illatára. Amikor családi házunkba költöztünk az első dolgunk volt fekete és piros ribizli bokrokat ültetni, mert ez az a gyümölcs, amit sose lehet elég frissen és megfelelő mennyiségben venni, még a piacon sem. Többnyire azonnal lefagyasztom a szedés és fáradságos kézi pucolás után, de egy nagyobb adagot lepaszírozok – persze géppel – az áfonya dzsembe.

 

Az áfonyát akkor veszem meg a piacon, amikor akciós, így sem olcsó, de egy valódi szupergyümölcs tele van antioxidánssal. Ez a dzsem igazi kuriózum, egészséges, minimális cukor van benne, croissant-hoz, vajas kalácshoz, vasárnapi reggelihez tökéletes, de remekül megy sült vadhúsokhoz, kacsához, rántott sajthoz is.

 

10643420_843128722372803_369981490_n

 

Hozzávalók:

  • 5 kg fekete áfonya mosva, tisztítva
  • 1 kg frissen paszírozott ribizli
  • 0,7 kg cukor
  • 2 zacskó Oetker 3:1-ben dzsemsűrítő vagy 3-4 evőkanál Biovegan Konfitura zselírozó por
  • Dzsemes üvegek frissen, forró vízben (mosogatógépben) mosva
  • méretre vágott műanyagfólia a fedél alá
  • szalicil (akinek még van, mert már nem kapható) vagy nátrium-benzoát a fóliára (a gyümölcsbe nem kerül)

Elkészítése:

 

A ribizlit megmosom, nyersen átpaszírozom. Azért jó a gépi paszírozó, mert az a héjban lévő sűrítő anyagot (pektint) is átnyomja és egy sűrű, vérvörös lét kapok. Ebbe teszem bele az alaposan megmosott áfonyát. Az áfonyát nem kell nagyon pucolni, csak a kocsány maszatokat és a hibás szemeket kell eltávolítani. Felforralom, hozzáadom a cukrot és addig főzöm, amíg a szemek szétesnek egy kicsit, de fontos hogy darabos maradjon (5-10 perc). Nagyon kevés cukrot használok a család gusztusának megfelelően, de ízlés szerint egyrészt lehet fokozatosan növelni, illetve lehet nyírfacukrot is használni, úgy még diétásabb.

 

Amikor készre forrt, nagyon óvatosan, apránként belekeverem a dzsemsűrítő port. Ha egyszerre szórom bele, összeáll csomókban, ez különösen igaz a Konfiturára (ezért ha ez utóbbit használom kevés cukorral szoktam előtte összekeverni). Az a tapasztalatom, hogy az Oetker sűrítőből kevesebb is elég, mint a zacskón feltüntetett iránymutatás, általában feleannyit használok. Aki teljesen bio dzsemet szeretne, használja a Konfitúrát. Bekeverés után még egy-két percet főzöm, érdemes picit kivenni belőle, hűtőbe tenni és megnézni mennyire dermed. A fenti mennyiségtől nagyon sűrűn folyó lesz a dzsem, amikor kihűl.

 

Amikor kész, a frissen mosott üvegekbe csurig töltöm, ráteszek egy fóliát, arra késhegynyi szalicilt, vagy nátrium-benzoátot és szorosan rátekerem a fedelet. Fejtetőre állítom az üvegeket 5-10 percre, hogy a maradék levegő átbuborékoljon a forró gyümölcsön, így vákum is keletkezik. Majd takaróba teszem és szárazon kidunsztolom (addig marad a takaró alatt, amíg teljesen kihűl).

 

Felcímkézem, mert egy idő után nehéz megállapítani, hogy az üvegben, szeder, ribizli vagy áfonya van és mehet a spájzba. Ezután csak arra kell figyelni, hogy télre is maradjon, mert a gyerekeim rendszeresen dézsmálják.

 

Tessék bátran kipróbálni!

Mamabella