-273 °C

Nőstény gepárdok érkeztek Nyíregyházára

 

2014.10.08.

Az Európai Fajmegőrzési Program segítségével két nőstény gepárddal gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark gyűjteménye. Összeszoktatásuk jelenleg is tart a park 2007-ben érkezett tenyészpárjával azért, hogy a későbbiekben a négy állat közös kifutórendszerben éljen

 

A kétéves, Taiga és Tiara nevű állatok Franciaországból érkeztek, és a karantén lejárta után már elfoglalták helyüket a park Tarzan ösvényének kifutójában – tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsanna szóvivő hétfőn a távirati irodát.

 
gepárd.aspx
Fotó: MTI/Balázs Attila
 

Jelenleg is zajlik a két gepárd összeszoktatása a park 2007-ben érkezett tenyészpárjával azért, hogy a későbbiekben a négy állat közös kifutórendszerben éljen – tette hozzá. A gepárdot a többi macskafélétől nyúlánk testalkata, hosszú lába és viszonylag kis feje különbözteti meg. Mancsain csak félig visszahúzható karmok vannak, ez nagyobb kapaszkodási lehetőséget biztosít nagy sebességnél, és segít a gyorsulásnál, illetve a manőverezésben. Nemének tudományos neve görögül “nem mozgó karom”, míg a fajnév latinul sörényest jelent. Bundájának mintázata kis kerek foltokból áll, a legfontosabb ismertetőjegye pedig a “könnyminta”, mely a szem belső sarkától a száj sarkáig fut. Sok macskafélétől eltérően a gepárdok már megszületésükkor is viselik jellegzetes pettyeiket.

 
gepárd2.aspx
Fotó: MTI/Balázs Attila
 

Leggyakrabban kora reggel vagy alkonyatkor néz élelem után, amikor nincs meleg, de még elég világos van. A gepárdok inkább hagyatkoznak látásukra, mint szaglásukra. A zsákmányt – amely jó részt 40 kilogramm alatti növényevőkből áll – lopakodva közelítik meg, azután támadnak. A farkukat használják egyensúlyozásra, szükség esetén így éles kanyarokat is be tudnak venni. A hajsza gyakran kevesebb, mint egy percig tart, és ha a gepárd elhibázza, inkább felhagy az üldözéssel. A gepárd már régóta áll az ember szolgálatában: már az ókori egyiptomiak is tartották őket háziállatként, megszelídítették és vadászatra képezték ki az állatokat. Ez a speciális vadászati mód elterjedt az ókori perzsák körében, valamint India-szerte is divatos volt. Később fejedelmi jelképpé vált, a mongol kánok kedvelték ezt az állatot, de még a huszadik század indiai hercegei is előszeretettel vadásztak gepárddal.

 

Forrás: MTI

 
 

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebook-on is, itt!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Kiskunmajsán jártunk, avagy miért nincs a Feszty-körképen rigó?

Önkéntes orvosok indulnak Erdélybe

Fóton minden a terápiáról szól

IMPRESSZUM ADATVÉDELEM FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK KÖZÖNSÉGSZOLGÁLAT