Kihirdették a kémiai Nobel-díjat is

 

2014.10.09.

Az idei kémiai Nobel-díj egyik kitüntetettje, a német Stefan Hell csak azért hitte el, hogy valóban megkapja a díjat, mert felismerte a Svéd Királyi Tudományos Akadémia illetékesének hangját a telefonban. A három tudóst a nanoszkópia területén elért eredményeiért jutalmazzák. Eredményeik révén meg tudják mondani, hogy a molekulák egyformák vagy különböznek egymástól. “Olyan ez, mintha azt kérdeznénk, egy ritmusra menetelnek-e vagy nem. Ha egyesével nézzük őket, képesek vagyunk pontosan megfigyelni, mikor alakulnak át egyik állapotból a másikba”. 

 

“Teljesen meglepődtem, alig hittem el” – mondta a szerdai bejelentés után az aradi születésű tudós, a Max Planck Biofizikai Kémiai Intézet igazgatója, akit két amerikai kutatóval, Eric Betziggel és William E. Moernerrel együtt a nanoszkópia területén elért eredményeiért jutalmaznak a legrangosabb tudományos elismeréssel.

 

nobel-chem-m

 

Kutatási területéről szólva elmondta “nagyon-nagyon fontos megérteni, miként működnek a sejtek és mi megy tönkre, amikor a sejt elpusztul”. Hozzátette, a nanoszkópiának és felfedezéseiknek köszönhetően sokkal hamarabb ki lehet deríteni, mi történik a sejtekben, amikor kialakul egy betegség. “Végeredményben minden kór leegyszerűsíthető a sejtek rossz működésére. Ahhoz, hogy megértsük, mit jelent egy betegség, meg kell érteni a sejtet és annak helytelen működését” – magyarázta.
Eric Betziget, a Howard Hughes Orvosi Kutatóintézet munkatársát is meglepte a Nobel-díj híre. “Kábultan sétálgattam egy órát a napsütéses Münchenben, attól tartva, hogy megváltozik az életem” – mondta a Reuters hírügynökségnek telefonon a német városból, ahol szerdán előadást kellett tartania.

 

nobel2
theguardian.com

 

Még nagyobb lehetett a meglepetés a Moerner család számára. A Stanford Egyetem tudósát, aki egy brazíliai konferencián tartózkodik, felesége értesítette, ő viszont az AP amerikai hírügynökségtől tudta meg a hírt. “Boldog vagyok, le vagyok nyűgözve. Nem sejtettem, hogy rájuk hármukra esik a választás” – mondta Sharon Moerner. Férje később úgy fogalmazott, tudta, hogy van némi esélye, de nem gondolta volna, hogy kitüntetik. Ez olyan hír, “amelytől kalapálni kezd az ember szíve” – tette hozzá, és megjegyezte, nagyon izgalmasnak tartja és boldog, hogy Eric Betziggel és Stefan Hell-lel együtt kap Nobel-díjat.
Eredményeik révén a tudósok meg tudják mondani, hogy a molekulák egyformák vagy különböznek egymástól. “Olyan ez, mintha azt kérdeznénk, egy ritmusra menetelnek-e vagy nem. Ha egyesével nézzük őket, képesek vagyunk pontosan megfigyelni, mikor alakulnak át egyik állapotból a másikba” – mondta.

 

Forrás: MTI/Reuters

 
[facebook_like_button]
 

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebook-on is, itt!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Örömében sírva fakadt a tudós – folyamatosan jelentik be a Nobel-díjakat

Védett területet alakítanak ki a Csendes-óceánon

Decemberben jelenik meg Gyarmati Fanni naplója