-273 °C

Védett területet alakítanak ki a Csendes-óceánon

 

2014.09.25.

A világ legnagyobb védett tengeri területét alakítják ki a Csendes-óceánon: a sérülékeny víz alatti élet megóvása érdekében a mintegy 1,3 millió négyzetkilométernyi területen megtiltják a bányászatot és erősen korlátozzák a halászatot.

 

Obama amerikai elnök csütörtökön írja alá a természetvédelmi régió bővítéséről szóló memorandumot – közölte a Fehér Ház. Az elnök egy már létező védett térséget (Pacific Remote Islands Marine National Monument) bővít ki 1,3 millió négyzetkilométernyire. Óceáni madarak, teknősök, tengeri emlősök milliói élnek a hatalmas területen.

 

fiji-islands-11

 

Több mint százharminc víz alatti fenékhegyet is védelem illet az új rezervátumban. Ezeken a “hegyeken” gyakran fedeznek fel ritka vagy addig ismeretlen fajokat. Obama elnök júniusban jelezte a szándékát terület bővítésére, és a végleges határokról halászok, törvényhozók és tudósok véleményét kérte. A javaslatra több mint 170 ezer elektronikus kommentet kapott – közölte egy szóvivő.

A memorandum megtiltja a mélytengeri bányászatot és a kereskedelmi célú halászatot, bár a hobbihorgászást engedélyezi. A területen lévő szigetek Hawaii és Amerikai Szamoa között helyezkednek el, és öt régióra osztják őket, ezek közül Obama háromra terjeszti ki a védelmet.

 

Forrás: MTI

 
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Nem bírnak magukkal a kínaiak

Talpraáll a kaliforniai kékbálna-populáció

Vége a személygépkocsik uralmának?

 
IMPRESSZUM ADATVÉDELEM FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK KÖZÖNSÉGSZOLGÁLAT