Az élet gyönyörűsége – Kafka utolsó szerelme

 

Szűcs Veronika – 2014.10.16.

Az irodalmi ősz programsorozat részeként népszerűsíti hazánkban Kafkáról szóló regényét Michael Kumpfmüller, berlini író. A Goethe Intézetben tartott felolvasóesten jobban megismerhettük a szerzőt, és betekintést nyerhettünk a könyv megírásának kulisszatitkaiba is.

 

Kumpfmüller, aki saját bevallása szerint elég későn, harminckilenc éves korában kezdett írói babérokra törni, kellemes hangulatú beszélgetést folytatott Forgách Andrással a Goethe Intézet előadótermében. Forgách, aki maga is író, dramaturg és műfordító, közelebb hozta kérdéseivel a hallgatósághoz német kollégáját.

 

michael-kumpfmueller-660
Michael Kumpfmueller – Forrás: www.zeit.de

 

Kumpfmüller regényeiben meghatározó szerepet kapnak a társadalmat érzékenyen érintő kérdések. Alakjainak elsősorban igazságot kíván szolgáltatni, és előszeretettel foglalkozik például vallási és háborús témákkal. A „Nachricht an alle” (Nyers fordításban: Hírek mindenkinek) című regényéért Alfred Döblin- díjjal jutalmazták.

Művei közül ezidáig csak a 2013-ban megjelent Kafkáról szóló alkotását olvashatjuk magyar nyelven Nádori Lídia fordításában.

Az élet gyönyörűsége – Kafka utolsó szerelme című regényének alapját eredeti naplórészletek és levelek adták, Kumpfmüller pedig ezekre a dokumentumokra támaszkodva rajzolja át Kafkáról alkotott képünket. A XX. század egyik legnagyobb íróját, akit alapvetően csüggedtnek és szomorúnak gondolunk munkássága, valamint életrajza alapján Kumpfmüller regényében derűsen, szinte vidám színben tűnik fel.

Életének utolsó éveiben találja meg a nagy szerelmet és veszi kezébe sorsa irányítását, mielőtt még túl késő lenne. 1923 nyarán ismeri meg a fiatal Dora Diamant szakácsnőt egy pici balti- tengeri fürdővárosban. A nő megigézi a súlyosan beteg, akkor már negyvenéves Kafkát, aki rövid időn belül úgy dönt, hogy Berlinbe költözik szerelmével. Együtt próbálnak meg boldogulni a weimari köztársaság ingatag viszonyai között. Mindkét fél szempontjából bemutatja ezt a törékenyen finom, késői szerelmet.

 

1214702_3037166_800x400

 

Michael Kumpfmüller elmondta, már fiatal korában is nagy hatással voltak rá Franz Kafka művei. 2008-ban kezdett el dogozni a regényen, elsősorban azért, hogy feledje akkor megjelent egyik munkájának totális sikertelenségét.
Az író elmondta, hogy szövegeiben mindig az idő múlását próbálja vizsgálni: olyan emberekről ír, akiket valamilyen oknál fogva szorít az idő. Kumpfmüller szerint a mai kor embere úgy tervezi, hogy kilencven évig fog élni, ezért életének első hetven évében gyakorlatilag nem tesz semmi maradandót.

Igazi célközönségének a hatvan év felettieket tartja. Szerinte csak a jókora élettapasztalattal rendelkező olvasó tudhatja, mit jelent a “jó könyv” fogalma és főleg az ilyen olvasónak van pénze megvenni is azt.
Az élet gyönyörűsége egy finom nyelvezetű, megható regény az életről, a halálról és a szerelemről.

 

Képek forrása: www.zeit.de

 
[facebook_like_button]
 

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebook-on is, itt!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Pikáns testiség a múzeumban – a Magyar Nemzeti Galériában jártunk, zárás után

„Meg akartam mutatni, hogy a terapeuta is ember”

A folyón túl Itália – kritika