-273 °C

Filmpremierek az első Magyar Filmhéten

 

2014.10.06.

Az elmúlt három év termését, háromszázharminckét filmet, köztük több filmpremiert láthat a közönség az első Magyar Filmhéten október 13-19-ig a Cinema City MOM Park hat termében; a rendezvény programját ma hozta nyilvánosságra a mustrát szervező Magyar Nemzeti Filmalap, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a Magyar Filmakadémia.

 

A rendezvény Kertész Mihály (Michael Curtiz) Jászai Mari főszereplésével száz éve forgatott filmje, a felújított és digitalizált A tolonc ősbemutatójával kezdődik a Művészetek Palotájában; az alkotáshoz a Maestro című Oscar-jelölt magyar animáció zenéjét is jegyző Pacsay Attila komponált kísérőzenét, melyet a nyitógálán az ötvenkét tagú Pannonia Symphony Orchestra ad elő – emlékeztettek a Filmhét szervezői közleményükben.

Több játékfilm bemutatóját tartják a fesztiválon, köztük Török Ferenc új rendezésének, a Senki szigete című romantikus komédiának a világpremierjét. A rendezvényen láthatja először a közönség Tolnai Szabolcs vajdasági rendező Az erdő című magyar-szerb koprodukcióban készült drámáját, N. Forgács Gábor legutóbbi filmjét, a Kéri Kitty és Rudolf Péter főszereplésével készült Pillangókat, a Németországban alkotó Kincses Réka első játékfilmjét, a Szex, szülőföld és más kellemetlenségek című alkotást, emellett a fővárosi közönség előtt bemutatkozik Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotása is, ami az idei Cinefesten elnyerte a zsűri nagydíját.

 
20140710van-valami-furcsa-es-megmagyarazhatatlan1
Forrás: Reisz Gábor
 

Az első Magyar Filmhéten összesen 12 620 percnyi magyar film, azaz 332 alkotás – köztük százöt dokumentumfilm, nyolcvanhét fikciós rövidfilm, hatvankét animáció, harminchat ismeretterjesztő film, huszonhat egészestés játékfilm és tizenhat tévéjátékfilm – látható majd. A seregszemlére az alkotók az elmúlt időszakban magyarországi mozi forgalmazásban vagy televíziós csatornákon vetített, vetítendő, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették.

A játékfilmek között olyan nemzetközi fesztiválsikerek is láthatóak lesznek, mint a Fehér Isten, az Aglaja, A nagy füzet, az Isteni műszak vagy a Viharsarok, de vetítik a százezres hazai nézőszámot túllépett Megdönteni Hajnal Tímeát és az eddig több mint százötvenezer nézőt vonzó Coming Out című vígjátékokat is.

A Filmhéten látható alkotások több mint egyharmada a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja által támogatott alkotás. Köztük van a nemrégiben Montreálban fesztiváldíjat nyert tévéjátékfilm, A berni követ, a szintén több fesztiválon díjazott Vad Szigetköz című ismeretterjesztő film, a sport- és kultúrtörténeti jelentőségű Magyarok a Barcáért című dokumentumfilm vagy A négyszögletű kerek erdő című animációs film is.

 
 

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebook-on is, itt!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Olasz komédia a Belvárosi Színházban

Holnaptól még a KINO is kinyit

Keresik az év szavát

 
IMPRESSZUM ADATVÉDELEM FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK KÖZÖNSÉGSZOLGÁLAT