Sokakat foglalkoztató kérdést vesz elő a Terápia

 

2014.10.17.

Két kérdés, ami rengeteg embert érint, mégis nagyon keveset beszélünk róla: az abortusz és a rák a mai napig tabu a társadalomban. A pszichológus díványán azonban nincsenek tabuk, így az HBO saját gyártású sorozata, a Terápia is nyíltan foglalkozik a témával. Péterfy Bori és Kurta Niké karakterei megjárják a poklot, a két színésznő őszintén beszél a sokakat foglalkoztató kérdésekről.

 

A Péterfy Bori által alakított Pillner Orsolya sikeres és magabiztos ügyvédnő, aki azonban súlyos magánéleti válsággal küszködik.

„Orsolya úgy érzi, egy rossz döntés miatt félresiklott az élete. Fiatal korában azzal kereste fel a pszichológust, hogy megtartson-e egy megfogant gyermeket. Most pedig azzal vádolja Dargayt, hogy az ő tanácsára vetette el a magzatot. Ennek a hibás döntésnek a rovására írja azt is, hogy azóta sem lett anya belőle.” – árulta el a színésznő, aki határozott véleménnyel bír az abortuszról.

 

peterfy_bori_2

 

„Azt gondolom, hogy Magyarországon a szegénység, a tudatlanság és a felvilágosítás nélkül folytatott szexuális élet felelős a sok abortuszért. Tőlünk nyugatabbra, például Hollandiában szabad szellemű a szexuális nevelés, őszintén és szókimondóan beszélnek a szexualitásról, ezért ott sokkal kevesebb a nem kívánt terhesség. Véleményem szerint az adott nőn kívül senki sem szólhat bele, hogy mit kezdjen a saját testével: az ő választása, hogy megtartson-e egy gyermeket. Mióta édesanya lettem és végigkövettem egy magzat fejlődését, nagyon megvisel az abortusz gondolata, ezért egyetértek a magzatvédőkkel… azonban nehéz válaszolni a kérdésre: inkább jöjjön a világra úgy egy gyermek, hogy nem is akarják, nem várják, talán még bántják is, vagy meg se szülessen?” – tette fel a kérdést Péterfy Bori.

A Terápia második évadában nem csak Orsolya, hanem a Kurta Niké által alakított Virág is súlyos titkot őriz: fiatal kora ellenére halálos betegséggel küzd. „Virágnál limfomát diagnosztizálnak az orvosok, ő azonban sokáig nem hajlandó tudomást venni a betegségéről. Reakcióját szélsőséges ingadozások jellemzik: egyszer úgy gondolja, semmi baja sincs, máskor meggyőződése, hogy soha többé nem fog meggyógyulni. Andrásnak egy vita hevében azt vágja a fejéhez, hogy kész elengedni az életét.” – árulta el Kurta Niké, a Virágot alakító színésznő.

 

kurta_nike

 

A fiatal színésznő maga is érzett már erős szorongást, ez azonban meg sem közelíti azt a súlyos terhet, amellyel karakterének nap mint nap szembe kell néznie. „Minden embernek vannak szorongós pillanatai, én is voltam már olyan helyzetben, amikor nehezen tudtam elképzelni, mi a következő lépés. Ugyanakkor fel sem tudom fogni Virág betegségének a súlyát, ez a lány minden nap a halállal néz szembe. Ilyen helyzetben, korábban azt gondolom én is hasonlóan viselkedtem volna: nem hiszem, hogy tudtam volna kommunikálni, vagy megosztani mással a kétségeimet, talán én is feladtam volna… Virág történetének megismeréséből sokat tanultam, érdekes volt látni ahogy végigjárta ezt az utat.” – mesélte Kurta Niké.

 
[facebook_like_button]
 

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebook-on is, itt!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

„Meg akartam mutatni, hogy a terapeuta is ember”

Pikáns testiség a múzeumban – rendhagyó esten jártunk

A folyón túl Itália kritika