2014.10.13.
Egyszerű, de mutatós és rendkívül jól variálható francia eredetű étel a quiche. Ehetjük tartalmas leves után, könnyű vacsoraként, de a vacsorából megmaradt szeletek másnap villásreggeliként bátran elfogyaszthatók.
A tésztája mindig ugyanaz, ám a tölteléket a kedvünk és az otthon fellelhető alapanyagok szerint variálhatjuk. Az egészen egyszerűtől a bonyolult ízkompozíciókig, csak rajtunk múlik. Lássuk hát, hogyan is álljunk neki.
Hozzávalók a tésztához (Michel Roux receptje)
– 250 g simaliszt
– 1 tojás
– 150 g vaj, felkockázva
– 1 evőkanál tej
– 1 kávéskanál só
– 1 csipet kristálycukor
A töltelékhez:
– 3 tojás
– 200 ml tejszín (minél zsírosabb, annál jobb)
– 50 g mascarpone
– 200 g sonka (nem a gépi)
– 1 újhagyma
– 100 g reszelt sajt (én parmezánt és camambertet használtam)
– só, bors,
– 1 evőkanál mustár
– Reszelt citrom héja (opcionális, de szerintem feldobja az egészet)
Kezdésnek állítsuk össze a tésztát, mert azt úgyis pihentetni kell. Elsőnek szitáljuk a lisztet egy mély tálba, majd üssük bele az egy szem tojást, a sót és a cukrot. Határozott mozdulatokkal dolgozzuk össze, ha már majdnem összeállt adjuk hozzá a tejet és így is gyúrjuk egybe, míg nem kapunk egy sima felületű tésztát.
Ha ezzel megvagyunk, tegyük folpackba és pihentessük hűtőben egy fél órán át. Amint letelt a harminc perc, nyújtsuk ki 2-3 mm vastagságúra, tegyük egy számunkra tetszőleges formába (esetleg pite), szurkáljuk meg az alját hústűvel és tegyük vissza a hűtőbe még húsz percre.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és tegyük be a tésztánkat tizenöt perecre nehezékkel. A nehezék azt jelenti, hogy a tésztára rakunk (sütőpapíron) valami nehezéket, mondjuk rizst. Ez segít megakadályozni a tészta felpúposodását. Ha letelt a negyed óra, nehezék nélkül további öt percig sütjük.
A töltelékhez a sonkát lepirítjuk, majd a kiengedett zsírjában megpároljuk a hagymát. Ezt a tésztára rászórjuk, majd ráreszeljük a citrom héját is. A tojásokat amennyire lehet, habosra verjük, hozzáöntjük a tejszínt és a mascarponét, a mustárt valamint a sajt háromnegyed részét. Ezt a tölteléket beleöntjük a tésztába a maradék sajtot a tetejére szórjuk és 180 fokon további húsz-huszonöt percig sütjük. Ha a sajt szépen megpirult a tetején, nagyjából akkor készültünk el.
Jó étvágyat!
Gasztro Akrobata Levi
Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebook-on is, itt!
MÉG TÖBB GASZTRO AKROBATA