Orosházára költözik az SOS Gyermekfalu

 

Szűcs Veronika – 2014.10.15.

Jövő nyáron, a jelenleg Battonyán élő, hátrányos helyzetű gyerekek jobb körülmények közé költözhetnek. Az SOS Gyermekfalvak Magyarország olyan új, hosszú távú stratégiát alakít ki, amivel optimalizálhatja működését, és tulajdonképpen önellátóvá válhat.

 

A költözésre elsősorban azért van szükség, mert a battonyai ingatlanegyüttes nyújtotta lehetőségek már nem felelnek meg a legújabb nemzetközi nevelési trendeknek. A jelenlegi falu túlságosan elszigetelt, így a gyermekek nem tudnak kellően korán integrálódni a társadalomba, a kirekesztettség érzése végigkíséri életüket. Az Orosházán megvásárolt ingatlanok a városon belül vannak, jobb az ellátottság és a működtetők erősebb helyi partnerkapcsolatok kiépítésében reménykednek. Szilvás Léna az SOS Gyermekfalvak Magyarország gyermekvédelmi programigazgatója elmondta, hogy Orosháza önkormányzata tárt karokkal fogadta őket, és nagy segítséget nyújt a program megvalósításához.

 

 

Az integrált gyermekfalu helyének kiválasztásában szerepet játszott az igénybe vehető szolgáltatások mennyisége és minősége, valamint az, hogy Orosháza közelebb van Szegedhez, ahol már évek óta jól működik egy SOS Ifjúsági ház, és a fiatalok beletanulhatnak az önálló életvitelbe.

A most induló program tervezését, megvalósítását és értékelését is a gyerekekkel és nevelőszüleikkel együtt képzelik el, így a közösség együttes erővel oldhatja meg a felmerülő problémákat. Kiemelten fontosnak tartják a családerősítő programok elindítását és nagy hangsúlyt tennének az utógondozásra, ami mindennél jobban segíti a hátrányos helyzetű fiatalok felkészítését a függetlenségre.

 

4 R UMAX     PL-II            V1.5 [5]

 

Az SOS Gyermekfalu Alapítványnak ezen felül célja, hogy 2020-ig gyakorlatilag teljesen megváltoztassa anyagi körülményeinek eddigi feltételeit. Jelenleg az alapítvány három forrásból származó bevételekkel gazdálkodhatott. Pénzük negyvenöt százalékát a külföldi támogatások tették ki, az állam tizenkilenc százalékot biztosított számukra, a fennmaradó harminchat százalékot pedig helyi adománygyűjtésből és pályázatokból fedezték.

Mivel a jövőben az SOS Children’s Villages International támogatása fokozatosan csökkenni fog, ezért a távlati tervek között szerepel egy olyan adománygyűjtési akció is, ami a jelenleginél jobb eredményeket hozhat és növeli a szervezet pénzügyi önállóságát is.

 
[facebook_like_button]
 

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebook-on is, itt!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Mozambikban az ember kétszer sír – egy afrikai önkéntes beszámolója

Nőstény gepárdok Nyíregyházán

Önkéntes orvosok indulnak Erdélybe