2014.09.22.
Így a tanév kezdetén, a szendvics egy igazán közkedvelt étel a diákok életében. Egyszer kiszámoltam, hogy egy átlagos középiskolai diák négy év alatt kb. 1400-1600 darab szendvicset fogyaszthat el. Az alábbi recept egy kicsit eltér a mainstream vajas-parízeres szenyától.
Az a jó benne, hogy az alapját variálhatjuk, nem kell a megszokott kenyérnél ragadnunk, használhatunk hozzá bagelt, kiflit, ciabattát vagy akár házi készítésű hamburger buciba is tehetjük. A siker garantált. Íme:
Hozzávalók:
– Friss kifli/kenyér/ciabatta
– 5 dkg csirkemell (4-5 szeletben)
– Kápia paprika
– Sárgarépa
– Saláta
– Méz
– Mozarella
A majonézhez:
– 3 tojássárgája
– Fél tk. só
– Negyed tk. porcukor
– Egy tk. mustár
– 250-300 ml étolaj
Kezdésnek készítsük el a majonézünket, amivel majd a kiflinket kenjük meg. Először is tegyük az összes hozzávalót a hűtőbe, ha hidegek az alapanyagok, jobban összeáll. A tojássárgákat verjük habbá, kb. másfél percen át egy habverő segítségével. Majd ízesítsük a fűszerekkel illetve a porcukorral. Óvatosan adagoljuk hozzá az étolajat, hogy felvegye és végeredményül egy finom krémes állagú majonézt kapjunk.
Vágjuk hosszában félbe a kiflit és kenjük meg az isteni majonézünkkel. A csirkemell szeleteket fűszerezzük sóval, borssal és süssük ki őket egy serpenyőben, nagy lángon. Ha megsültek, azonnal tegyük a majonézágyas kiflinkre, amit egy szelet salátának kell követnie. Próbáljuk meg mindenhol lefedni a kiflink felületét salátával, az se baj, ha egy kicsit kilóg belőle. Ezek után vágjunk a paprikából félköröket, egy hámozó segítségével húzzunk szeleteket a répánkból és egy kevés olajon sóval, borssal futassuk meg, majd ha leszedtük a tűzhelyről egy fél kávéskanál mézzel forgassuk át a serpenyőben.
Most a paprika-répa mixünket helyezzük a zöld salátaágyunkra. És már csak egyetlen szereplő maradt ki a buliból, a mozarella. Vágjunk gusztusos, vékony csíkokat belőle és fektessük a szendvicsünk tetejére, amit zárjuk is le a kifli tetejével.
Ennyi volna a mutatós szendvics titka, most már bátran lehet villantani vele a haveroknak, az iskolában, meccsnézés közben vagy a buszra várva majszolni a megállóban.
Jó étvágyat!
Gasztro Akrobata Levi
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Vaníliás őszibarack dzsem Mamabella receptje alapján