2014.09.25.
“Vallomással tartozom: függő vagyok. Kakaós csiga függő. Életemben kétszer kellett szigorúan diétáznom (terhességi cukorbetegség), és az egyetlen amit nagyon nehezen viseltem, hogy nem ehetek, az a kakaós csiga volt.” Igen, Noémi ma megtanít minket arra, amiről eddig csak álmodoztunk. Innentől kezdve pedig viszlát pékség, aloha téli hurkák!
Mindkétszer ezt kértem a szülés után, és nagyon ízlett, noha akkor még nem tudtam, hogy az otthon sütött kakaós csigával egyszerűen semmi sem ér fel.
Szóval vágjatok bele, és soha többé nem akartok bolti csigát enni, mert az otthoni százszor jobb, mint azok kiszáradt szélű csiga-szerűségek.
Hozzávalók:
– 50 dkg finomliszt
– csipet só
– 3 ek. cukor + 1 kk. cukor az élesztő felfuttatásához
– 1 egész tojás
– 1 tojás sárgája
– 2,5 dl tej
– 2,5 dkg élesztő
– 8 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
– 5 dkg olvasztott vaj
– cukrozatlan kakaópor
– porcukor
A végén:
– 1 ½ dl tej
– 1 ek. cukor és vanília kivonat vagy egy zacskó vaníliás cukor
Elkészítés:
Először felfuttatjuk az élesztőt, vagyis 1 dl. tejet meglangyosítunk, elkeverjük benne az 1 kk. cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg várjuk hogy felfusson, addig egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, a 3 ek. cukrot, a tojást és a tojás sárgáját, és a maradék tejet.
Ha felfutott az élesztőnk, (vagyis megnőtt a térfogata, és habos a teteje),
akkor azt is hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz és elkezdjük összedolgozni. Én először kanállal szoktam, majd utána jön a kézzel gyúrás. Amikor összeállt, akkor több adagban adjuk hozzá az olvasztott vajat. Néhány perc után, amikor egy ruganyos tésztát kapunk (ujjunkkal benyomva visszaugrik),
akkor tálba tesszük, és vagy a tál tetejével, vagy fóliával lefedjük, és egy huzatmentes helyre tesszük. Én még egy konyharuhával is le szoktam takarni, nehogy megfázzon a tészta.
Amikor a duplájára nőtt (kb. 1 óra múlva),
akkor lisztezett felületre borítjuk, és sodrófával kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk (igyekezzünk lehetőleg egy téglalap alapot kihozni belőle). Az egész felületét lekenjük az olvasztott vajjal, majd vastagon megszórjuk kakaóporral (egy szita segítségével egyenletesen lehet eloszlatni), majd utána következik a porcukor (szintén szitával, olyan vastagon, hogy a kakaópor ne látsszon ki alóla.
Bejgliszerűen feltekerjük,
majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Ezután kétféle módon rakhatjuk a tepsibe, függően attól, hogy milyen végeredményt szeretnénk: rakhatjuk egymástól távolabb a csigákat, és akkor jobban szétterülnek, illetve rakhatjuk egy kisebb tepsibe, egymáshoz szorosan, és akkor felfelé kezdenek nőni a csigák (én mindig az utóbbi változatot választom, mert nem szeretem, ha kiszárad a csigák széle).
Amikor elhelyeztük a kivajazott tepsiben, utána megint hagyjuk letakarva kb. egy ½ órát pihenni. Ez idő alatt újra megkelnek a csigák, és ha egymás mellé raktuk őket, akkor megpróbálnak egymást szétnyomva felfelé növögetne. A sütőt közben előmelegítjük 180°C-ra, és amikor újra megkeltek a csigák, légkeveréses sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült, felforralunk kb. 1 ½ dl. tejet és beleteszünk egy evőkanál cukrot, és egy kis vanília kivonatot (vagy egy zacskó vaníliás cukrot), és ezzel meglocsoljuk a még forró csigákat, ettől lesznek igazán szaftosak. (Igyekezzünk, nehogy túl sok tejet öntsünk rá, mert akkor eláznak a csigáink.)
Íme, a kakaóscsiga-mennyország:
Jó étvágyat kívánok!
GasztroAkrobata Noémi
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Sült kacsamellfilé zöldsalátával, grapefruittal