XVII. századi hajóroncsot tárnak fel Angliában

 

zzs – 2014.07.31

A Temze torkolatában 1665-ben felrobbant a London nevű hajó. A kutatók jelenleg a kelet –angliai partoknál tárják fel a hajóroncsokat, ahonnan eddig ónötvözetből készült kanalakat, érméket és navigációs műszereket hoztak a felszínre. A kutatás szóvivője szerint, az előzetes becslések alapján a roncsban annyi lelet lehet, mint VIII. Henrik zászlóshajójában. A Mary Rose anno nagyjából tizenkilencezer tárgyat rejtett magában.

 

A hajóroncs felrobbantásának oka még rejtély, a búvárok tízszer merültek le a roncsokhoz eddig, ami kettétörve fekszik a tenger fenekén.

 

hajoroncs-2
erdekesvilag.hu – a hajó rekonstrukciója

 

“Még mindig hátra van öt merülés, de mostanra annyit sikerült megállapítanunk, hogy a London roncsainak jó állapotban megmaradt és sérülékeny maradványai alátámasztják a hajó felrobbanásáról szóló történelmi feljegyzéseket” – mondta Mark Dunkley, a feltárást végző English Heritage örökségvédelmi szervezet régésze.

 

Steve Webster szerint, aki a Cotswold Archaelogoy illetékese a következő két évben ez lesz az egyetlen hajóroncs feltárás Angliában. “A mostani kutatás lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megértsük a 16. század első fele és a 17. század második fele között végbement változásokat, egy olyan időszakét, amit a britek tengeri hatalmának kiterjedése és a Brit Birodalom megszületése fémjelez” – tette hozzá Webster.

 

hajoroncs-3

 

2005-ben fedezték fel a London roncsait, a London Gateway projekt előkészítő munkálataikor. A leleteket a helyi múzeumokat kezelő SouthendMuseums Service gondjaira bízzák.

 

Forrás: MTI/BBC

 

[facebook_like_button]
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Ősi csillagászati labort fedeztek fel Peruban 

Önismereti teszt – ideje mélyre ásni

Radioaktív térkép Európában