-273 °C

Titusz, Pati és az öreg Szuzi esete

 

2014.08.01.

Mivel Pati amióta az eszét tudja bolondul szerelmes az ő kis tavába, a Balatonba, ezért nem is volt kérdés hol tölti Titusz és Pati a hivatalosan egyetlen, ÖT napos nyaralását, hát persze, hogy a badacsonyi hegy lábánál. Az ÖT napos időintervallum nem véletlenül kapott nagybetűs kiemelést, csak figyeljétek a történetet.

 

Az egész úgy kezdődött, hogy néhány hónappal ezelőtt Titusz elnyerte a család öreg Suzukijának használati jogát. Főleg Pati örült eszméletlenül a lehetőségnek, azonnal szívébe fogadta a családot régóta hibátlanul szolgáló öreg jószágot. A tizennégy éves Szuzi sikeresen átment a műszaki vizsgán, Titusz és Pati egyre többet használták. Némi fontolgatás, az aktuális benzinárfolyam és a vonatjegy árának az idő függvényében történő bonyolult összehasonlítása után arra jutottak, Szuzival mennek Badacsonyba is.

 
10589023_829528753732800_1502026767_n
Illusztráció: Jobbágyi Gabriella
 

A döntésnek más szempontból is volt súlya. Badacsonyba aznap indultak Pati szülei is három hetes csomagmennyiséggel illetve Pati nővére is ment a hároméves kisfiával. Mivel Pati édesapja megrögzötten és meggyőzhetetlenül autóellenes, Patiéknak soha nem volt kocsijuk és a családból senkinek nincsen jogsija. Pati apukáját ezek ellenkezőjéről képtelenség volt meggyőzni. Eddig. Ezen a nyaraláson  Pati arra készült, hogy ledönti a falakat. Gálánsan felajánlották Titusszal, hogy leviszik a család  összes csomagját (körülbelül tizenöt bőrönd), bónuszként pedig Pati vonakodó apukáját is rábeszélték, hogy az ötórás kényelmetlen vonatút helyett, válassza a két és félórás fantasztikus kocsiutat. Minden gyönyörűen alakult. Titusz, Pati és az apukája korán reggel indultak, hogy az ÖT napból egy percet se vesztegessenek el, úgy tervezték délben már a vízparton isszák az első fröccsöt. Titusz magabiztosan és nyugodtan vezetve suhant az autópályán, fesztelenül csevegett Pati apukájával a II. világháború után Európában kialakult politikai helyzetről, Pati pedig a hátsó ülésen álmodozva diadalmasan érezte, megtörte a harminc éves családi átkot, az autóhasználat sikeresen és mindent elsöprően az ő családja életébe is berobbant.

 

Szuzika Balatonakarattya után néhány kilométerrel, már az északi part (!) autóútján állt le. Csendesen és szelíden, de ellentmondást nem tűrően csinálta. Délelőtt fél tizenegy volt. Titusz egyre idegesebben próbálta újraindítani, ám a kis autó mozdulatlanul  állt az autóút közepén, mögötte pillanatok alatt hosszú sor alakult ki.  Nem volt mit tenni, Titusz kiszállt és Pati problémás szívű, fizikai kíméletet igénylő apukájának segítségével betolták a párszáz kilós Szuzit a közeli benzinkútra. Titusz és Pati sokáig bizakodó volt. Türelmesen várták a trailerrel érkező, tizenhat évesnek kinéző autószerelő srácot, aki másfél óra várakozás után egyetlen lehetőséget villantott fel előttük, elvontatni az autót Balatonföldvárra (déli part!!), ott van olyan műhely ahol BIZTOSAN megjavítják.

 

Földvárig a fuvar annyiba került mint egy drágább repülőjegy Sydney-be, cserébe viszont délután fél kettőkör Titusz és Pati már egy földvári étteremből csodálhatták a túlparti ködbe vesző Badacsony panorámáját, azzal a nyugodt érzéssel a szívükben, hogy az autón hárman is dolgoznak, egy óra múlva kész lesz. Három óra magasságában a család összes csomagjával teli Szuzi felett állva a húszéves autószerelő közölte Pati apukájával, hogy a kocsihoz valamikor a délután folyamán átjön egy negyedik szaki is, aki TALÁN megtudja csinálni, de nem is érti hova sietnek Patiék, hiszen szombat délután van.

 

Pati ránézett édesapja arcára és érezte, ha csak a remény szikráját is megakarják tartani, hogy valami itt még aznap lesz a kocsiból, akkor jobb ha  a türelmetlen és robbanékony apukája vonat és komp segítségével folytatja az útját Badacsonyba, (ahova addigra megérkezett a család többi, vonattal utazó része és negyven fokban egy kávézóban ülve bizakodva várták a Földváron veszteglő fürdőruháikat) ők pedig a vasidegzetű Titusszal egyezkednek tovább a fiúkkal. Így hát Titusz és Pati lekísérte Papát az autószerelőtől tízpercre lévő vonatállomásra, majd úgy döntöttek a parton sétálnak vissza a műhelyhez.

 
Illusztráció: Jobbágyi Gabriella
Illusztráció: Jobbágyi Gabriella
 

Egy óra kemény gyaloglás után a tűző napon, Titusz és Pati  Balatonszárszón az autóút mellett lyukadtak ki. Nem, ne kérdezzétek meg hogy csinálták, nem tudják. Ötre értek vissza a szerelőműhelyhez, de szerencsére nem késtek le semmit, a várva várt szaki még nem volt sehol. Itt kell közbeszúrni, hogy Pati egy kis fekete miniben és magas talpú papucsban tolta végig az egész napot, benzinkúttal, szerelőműhellyel, autóút szélén gyaloglással együtt. Reggel öltözködésnél ugye úgy tervezte, hogy beül az autóba Budapesten és két óra múlva kiszáll Badacsonyban… hagyjuk is…

 

Este fél hétkor kimondták, amit Titusz és Pati már érzett a szíve mélyén, a Szuzit nem lehet beindítani. Pati akkor már a csomagjaik után érdeklődő családtagjai telefonját  órák óta fel sem vette és a nővére “nézzétek meg, hogy nem a benzin fogyott -e ki” sms-ére sem volt ereje válaszolni. Pati kétgyerekes, szoptatós kismama barátnője Almádiban nyaralt. Hétkor megetette a babát, lefektette a háromévest, nyolckor a férjével áthajóztak a tihanyi komppal Patiékért és a csomagokért. Szuziból átpakoltak az ő kocsijukba (ami  két héttel azelőtt Keszthelyen robbant le) és  kilenckor már négyesben gyönyörködtek (Kismama, a férje, Titusz és Pati) a Balatonra ezüsthidat rajzoló kelő hold látványában a tihanyi rév felé tartó komp fedélzetén. Pati és a barátnője  már régóta szerettek volna egy közös, négyesben töltött programot megszervezni. Éjszakai balatoni panoráma hajókázást Tihany felé,  a leggondosabb szervezőmunka mellett sem tudtak volna összedobni kisgyerekes időszakban (tehát nagyjából a következő tizenöt évben) most ez is teljesült. Tihanyból le Badacsonyba, aztán a barátnőék vissza Almádiba, éjfél körülre sikerült a küldetést maradék nélkül teljesíteni.

 

A következő három napot Titusz és Pati igazán nyaralással töltötte. Sütkéreztek a parton, úsztak a vízben nappal és éjszaka, fröccsöt ittak mindig és mindenhol, felmásztak a hegyre, Pati ült a Rózsakövön Titusszal az ölében, finomakat ettek, Pati együtt énekelt a cigányzenekarral, Titusz ralizott a hároméves unokaöccsel és közben elszánt telefonokkal próbálták kideríteni mikorra lesz autójuk és mennyiért, sikertelenül. Az ötödik napon a tervezett késő délutáni indulás helyett Titusz és Pati korán reggel neki vágott hogy visszaszerezzék Szuzit. Badacsonyból áthajókáztak Fonyódra, onnan felvonatoztak Balatonföldvárra, a távot minden közlekedési alkalmatosságot maximálisan kihasználva – csomagjaikkal a hátukon és a kezükben – négy óra alatt leküzdötték. Szuzi vidáman és járó motorral várta őket, egy dióda égett ki a computerben vagy valami ilyesmi, Pati nem ért hozzá, Titusz sem, tehát a kocsinak bármi baja lehetett, elhitték. Siófokon szerelték végül meg, trailer oda-vissza, hétvégi munka és a többi, a javítási költség pontos összegét Titusz nem engedi Patinak leírni…

 

Végszámadás: Az egész móka a kocsival mindent egybe vetve került annyiba mintha Titusz és Pati lementek volna az Adriára – ez amúgy tervben is volt a nyárra, ám végül anyagi megfontolásból Titusz és Pati az ötletet még nyár elején elvetette. Pati apukája bár minden segítséget megadott a történet közben Patiéknak, de újra csak megerősödött hitelt nyert elméletében, miszerint kocsit használni értelmetlen hülyeség. Pati ismét meggyőződött róla, hogy olyan barátai vannak akikre mindig számíthat. Titusz és Pati ismét meggyőződött arról, hogy minden nehézséget meg tudnak közösen oldani. Titusz és Pati továbbra is bíznak Szuziban, azóta már lementek vele Nagykanizsára és vissza, az igaz, hogy most már az ország minden pontján tudnának közelben lévő Suzuki szervízt mondani. Pati körbe akarta biciklizni a Balatont, Titusz szerint a balatoni körtúra teljesült, kipipálva. Bár a hivatalos nyaralásuk rövidebbre sikerült, mint tervezték,Titusz és Pati nem keseredtek el, hiszen még vár rájuk néhány nem hivatalos nyaralás is, mindenről hűen be fognak számolni.

 
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Titusz,ó megtanítja Patit biciklizni

Titusz,Pati és a foci VB

Titusz és Pati a Fishing on Orfűn

Titusz és Pati Balatonon VOL II.

Titusz és Pati Balatonon VOL I.

 

TÖRTÉNETEK AZ ÚTRÓL

cs2

A piac

Az Ajtó

IMPRESSZUM ADATVÉDELEM FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK KÖZÖNSÉGSZOLGÁLAT