Az ultimate frissítő nyári desszert, ha már kifutottál az időből…

Mint az köztudott, a Gasztro Akrobatika magas szintű műveléséhez nagyon fontos az ügyesség mellet a megfelelő felkészültség, fittség és a jó kondi is. Ezért rendszeresen sportolok és nektek is ezt ajánlom!! Mivel a mai rohanó világban egyre kevesebb időt tudunk a sportra fordítani, néhanapján a napi testmozgás sajnálatosan arra korlátozódik, hogy rendszeresen kifutok az időből. 

 

A tikkasztó nyári hőségben milyen desszert esik a legjobban? Nos, semmi esetre sem a gejl, masszív csokoládétorta, ezeket az energiabombákat tartogassuk depressziós napokra nagy téli fagyok idején. Ilyen melegben a lédús gyümölcsök esnek a legjobban, jéghidegen. Ki ne ismerné azt a mámorító érzést, amikor a Balaton parton a hűtőládából a rántott húsos szendó mellől előkerül a jéghideg őszibarack, esetleg szelet dinnye? A gyümölcs leve végigfolyik a kezünkön és a naptejjel keveredve tiszta ragacs lesz minden. Meghoztam az étvágyatok? Nem hiszem, de mégis mindenki tudja miről beszélek, hiszen mi magyarok élen járunk a hűtőládából kajálásban.

A fentebb felidézett nosztalgikus emlékek ihlettek a következő desszert vagy inkább nyári frissítő megosztására, hiszen az egyértelmű, hogy ilyenkor valóban a gyümölcs a nyerő. Az ananász több szempontból kíváló választás, mivel nem csak egzotikusan izgalmas, de a 80%-a víz, így biztosan frissítő élmény a legnagyobb nyári melegben. Fantasztikus szerelmi háromszögről rántjuk le most a leplet. Ki gondolná, hogy a MENTA a NÁDCUKOR és az ANANÁSZ ekkora szerelemben vannak?

 

Feltétlen ki kell próbálnotok mire képes ez a párosítás! A megvalósítás három egyszerű lépésből áll és körülbelül tíz percet vesz igénybe. De könyörögve kérem, ne használjatok konzerv ananászt; nemcsak azért mert teletömik cukorral, hanem azért is mert hatalmas különbség van a konzerv és a friss gyümi között. Valaminek jót tesz a konzerváló eljárás -például a paradicsomnak – de valamit tönkre tesz, ilyen az ananász is. Ne ijedjetek meg, nem nagy varázslat megtisztítani és higgyétek el, olyan érzés lesz az első harapás, mint amikor a katódcsöves tévéteket full HD-ra cserélitek.

 

ananász

 

 Amire szükség lesz:

 

– egy szép ananász (érdemes megnyomkodni, akkor jó, ha nem puha)

– egy kis csokor menta

– két evőkanál barna finomítatlan nádcukor

 Mikor jó az ananász?

 

Van egy nagyon egyszerű módszerem, amivel ellenőrizheted, hogy elég érett-e az ananász. Bal kezetekben tartva a gyümölcsöt, jobb kezetekkel próbáljátok meg kihúzni a koronájából a legbelső hajtást. Ha könnyedén kijön, bátran vegyétek meg, hiszen az az ananász biztosan érett.

 

Első lépés:

 

Egy éles kés segítségével megskalpoljuk az ananászunkat, a  koronáját a kukába dobjuk. Fordítunk rajta 180 fokot és az alját is hasonlóképp levágjuk. Ezután a levágott részre állítva körbe-körbe lenyessük a gyümölcs héját. Akkor voltunk elég alaposak, ha nem maradt egy barna pötty sem a gyümölcsön. Az utolsó lépésben kivágjuk az ananász torzsáját. A megmaradt törzset négybe vágjuk függőlegesen és az így kapott negyedeket szintén függőleges helyzetbe állítva egy-egy merész csapással – ezúttal a belső felét érintve – kitorzsázzuk.

 

Nem is volt bonyolult, igaz? A megmaradt gyümölcshúst ízlésesen tetszőleges formájúra vágjuk. Javaslom, hogy egy darab akkora legyen ami kényelmesen belefér a szánkba. Aki olyan nagyszájú mint én, bátran hagyja nagyobb darabokban. Én sosem szerettem, ha mind egyforma, de ez ízlés dolga. Fontos azonban, hogy az ananász kerüljön a hűtőbe, legyen jó hideg, úgy az igazi.

 

Második lépés:

 

A menta száráról letépkedve a leveleket (fordítsuk fejjel lefelé és az ujjunkat a szárra szorítva húzzuk végig; a levelek lepotyognak, nem kell külön vesződni minddel) tegyük mozsárba. Ha nincs mozsarunk, ne búsuljunk, bármilyen tál megteszi, majd sodrófával, tévétávirányítóval vagy féltéglával törjük össze.

Ez nagyon fontos, mert azt szeretnénk, hogy a növény adja ki a levét, amit majd a következőkben a tálba tett cukor magába szív. Ha azt tapasztaljuk tehát, hogy az orrunkat kellően csiklandozza a menta finom illata és mellé a kellő vizuális hatás is társul, ne habozzunk nyakon önteni  az ízlés szerinti 2-3 kanál barna, finomítatlan nádcukorral.

 

Harmadik lépés:

 

A már kellemesen lehűlt ananászt forgassuk közvetlen a szervírozást megelőzően a mentás cukorba. Az ananászt és a mentás-cukrot előre is elkészíthetjük, de a mixelést csak az utolsó pillanatban ejtsük meg.

 

A várható hatás: örömkönnyek és elégedett vendégek. Ha igazán felvágós a buli, szurkáljuk fogpiszkálót a falatokba, így nem leszünk maszatosak.

 

Üdv, A Gasztro Akrobata

További kulináris akrobatikáért kattints a thegastroacrobat.blog.hu oldalra

[facebook_like_button]

Szólj hozzá!