Őszi rizottó, ami nem rizseshús

 

2014.10.06.

Itt van az ősz, itt van újra, ahogy Petőfi Sándor mondta egykor, de most szó sincs dombtetőn ücsörgésről, Petőfi is csak azért nézelődött a dombtetőről, mert valószínűleg nem ismerte a sütőtökös rizottó titkát.

 

Mivel most van a sütőtökszezon, meg ősz is van ezért itt egy remek recept, mely pillanatok alatt elkészíthető és garantáltan nem marad belőle egy csepp sem a tányéron. Lássuk!

 

IMG_1343

 

Hozzávalók:

– 300 g arborio rizs

– 2 fej lilahagyma

– 1 fej vöröshagyma

– 3 gerezd fokhagyma

– közepes méretű sütőtök

– olívaolaj

– 0,5 dl vermut

– alaplé

– vaj

– parmezán

– tejszín

– só, bors

 

 

A vöröshagymát apróra összevágjuk, majd az olívaolajon megpároljuk. Fontos, hogy ne pirítsuk, vagyis ne karamellizálódjon, mert akkor megég a cellulóz és elrontja a rizottónkat. Szóval legyen üveges és semmiképpen se barna. Ekkor a lángot a legkisebbre vesszük, hozzáadjuk a rizst és kevergetjük, de itt is figyelünk, hogy ne piruljon, csak forrósodjon a rizsünk. Ha elég melegnek érezzük, hozzáöntjük a vermutot és hagyjuk, hogy elforrja a levét.

Most hozzáöntünk annyi (forró) alaplevet (ha nem rendelkezünk alaplével, használhatunk helyette vizet, de úgy nem az igazi!), hogy pont ellepje, Hagyjuk, hogy elfője a levét. Ekkor újból megismételjük az alapleves mutatványt, egészen addig, amíg olyan nem lesz a rizottónk, amilyennek szerettük volna. Van aki ropogósan szereti, mások egészen puhára főzik, ízlés kérdése. Most hozzádobjuk az apróra vágott lilahagymát illetve a fokhagymát is, ezek a ropogósságukkal izgalmassá teszik rizottónkat. Őket követi a vaj és a parmezán, majd az ízlés szerinti só és bors. A legvégén pedig beletesszük a sütőtökpürét.

 

Sütőtökpüré:

A sütőtököt hat egyforma részre vágjuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és sütőben puhára sütjük (180 C, körülbelül 50 perc). A héjából kikaparjuk a tököket, majd vajjal és egy kevés tejszínnel turmixoljuk két percig. A turmixolás után szitán passzírozzuk át. Kész.

 

Jó étvágyat!

 

Gasztro Akrobata Levi

 

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebook-on is itt, vagy nézelődj a Gasztro Akrobaták blogján!

 

MÉG TÖBB GASZTRO AKROBATA

cs2

Szent Mihály-napi süti

Ica Mama három csillagos hurkája

Újragondolt frankfurti leves kínai kelből