Nyolc érdekesség a Marvel Képregényről – nem csak fanatikusoknak!

 

zzs – 2014.07.10.

 

Annak ellenére, hogy a Marvel Képregény már 1939 óta a piacon van, még mindig igen népszerű és nem csak a képregény fanatikusok számára. A Marvel egyaránt tarolt a képregények és kiegészítők üzletszerű forgalmazásával és a film adaptációinak jogdíjával, úgy mint az Iron Man vagy a Thor and theAvengers (Bosszúállók). S ez még csak egy rövidke szelete annak a hosszú és élménydús történetnek, ami a MarvelComics múltáról és jelenéről szól. Íme nyolc érdekesség, amit eddig biztosan nem tudtál. 

 

marvel0

 

1. Marvel majd elégett

Az alapító Martin Goodman a cég indulásánál kis híján ott sem volt. Martin ponyvaregények kiadásával foglalkozott és 1939-ben alapította meg a Marvel Comics-ot. Ő és felesége európai vakációra indultak volna azzal a Hindenburg Zeppelinnel, ami később tragikus balesetben a tűz martalékává lett. Szerencséjükre nem kaptak egymás mellé szóló jegyet, így a visszatérített árból inkább repülőgépre szálltak.

 

marvel1

2. Marvel első hőseit ma már fel sem ismernéd

Az első Marvel címlap 1939 októberében vált a nagyközönség számára is elérhetővé. Több szereplő közül egyedül Namor él még az eredeti címlapon szereplő hősök közül. A kiadvány óriási siker volt, mind a 80 ezer lapot elkapkodták az értékesítési pontokról. Goodman ezután újra kiadta ezt a példányt az 1939-es novemberi dátum nélkül, amiből további 800 ezer darabot adtak el.

 

marvel2

3. Az igazi New Yorker

Hogy miért játszódnak a Marvel sztorik New York-ban? Nos, Marvel hetvenöt éves történetében semmilyen más várost nem hívott otthonának New Yorkon kívül. A vállalatnak nyolc különböző központja volt, mind egy sétányi távolságra volt Manhattantől. Kezdetben a McGraw Hill negyvenkettedik épületének tízedik emelete volt a székhely, majd átköltöztek az Empire State Building 1401 apartmanjába. Ezután a Madison Avenue 635-be, bár a képregényekre helytelenül a Madison Avenue 625. volt nyomva. Később még több költözésen is túlestek, de sosem lépték át a Nagy Alma határát.

 

marvel3

4. Marvel sem volt mindig hollywoodi ötletgyár

A Bosszúvágyók és a Vasember 3 együtt több billió dollárt hozott a mozik pénztáraiba, így nehéz elhinni, hogy Stan Lee a hetvenes és nyolcvanas évek kezdetén rengeteget könyörgött, hogy a vállalatok futassák a különböző rajzfilmeiket. Sőt 1998-ig nem is sikerült betörnie a filmiparba. 1944-ben az Amerika Kapitány adaptáció már értékelhető eredményeket mutatott, bár sok köze nem volt az eredeti könyvhöz. A film főhőse, a túlsúlyos Dick Purcell röviddel a forgatás után szívrohamban elhunyt. Negyvenkét évvel később Marvel a Howard a kacsával megszerezte a hőn áhított anyagi és szakmai elismeréseket. Majd 1989-ben egy kis mélyzuhanás következett a Megtorlóval. Azután ott volt a 1994-es Fantasztikus Négyes próbálkozás. Végül 1998-ban ért véget a pech-széria a WesleySnipes főszereplésével készített Pengével.

 

marvel4

5. A Marvel-i és DC-i fúzió történte röviden

Marvel legnagyobb riválisa a DC Comics volt, de azért nem nevezhetjük őket ellenségeknek. Számos alkalommal dolgozott együtt a két óriás, ennek legjobb példája az 1990-re datálható Amalgam Comics ötlete. Ez közös kiadói impresszumot és a karakterek összeolvasztását jelentette. Például Marvel Farkasának (X-men) és a DC Batman figurájának fúziójából jött létre Dark Claw karaktere. Mind a két cég azonos számú kiadvánnyal szállt be a forgalmazásba. Azért, hogy egyértelművé tegyék az új Amalgam karaktereket az olvasók számára is kidolgozták azok háttértörténetét is.

 

marvel5

6. Marvel igazán nyitott a kultikus alakokra

Az amerikai elnökválasztást követően kiderült, hogy Barack Obama nagy Marvel rajongó, így 2008-ban kapott is egy epizód szerepet. Később Eminem-et tisztelték meg egy Marvel karakterrel, akit „átlagon felüli emberi intelligenciával” ruháztak fel. Más történelmi és kulturális figurák is megjelentek a Marvel képregényekbe, mint például Adolf Hitler, Isaac Newton, Benjamin Franklin, Rasputin, I. és II. Erzsébet Királynő, Winston Churchill, SaddamHussein, Nelson Mandela, Elvis Presley, Kim Basinger, OprahWinfrey és természetesen Hulk Hogan.

 

marvel6

7. Marvel külön képregényt szánt a hősei után tisztogatóknak

A Kárelháríók (DamageControl) egy olyan építőipari vállalat a marveli világban, aminek elsődleges feladata helyreállítani azt, amit a szuperhősök kalandjaik során szétrombolnak. Ann-Marie Hoag alapította a vállalatot, az anyagi tőkét Tony „Vasember” Stark és Wilson „Kingpin” Fisk adta. Később Stark és Fisk rájött, hogy együtt nem képesek hatékonyan ellátni a befektetői szerepkört és Hoagnak kölcsön kellet kérnie Nick Furytől, hogy kivásárolja Fisket és Starkot a vállalatból.

 

marvel7

8. Micheal Jackson is megpróbálta megvásárolni a Marvelt, így tette volna rá a kezét a Pókemberre

Micheal Jackson hihetetlen nagy képregény fanatikus volt: tonnaszám gyűjtötte a könyveket, jelmezeket és kellékeket egyaránt. 1990-ben találkozott StanLee-vel és másokkal, hogy megvásárolja a Marvelt. Sőt, Lee emlékezett Jacksonra, ahogy megkérdezi tőle: „Ha Marvel-t veszek, segíteni fogtok nekem népszerűsíteni, nemde?” Az üzlet sohasem ment túl a megbeszélés szakaszán, de széles körben elterjedt a pletyka, miszerint Jackson, azért szerette volna megvásárolni a Marvel jogait, hogy együtt játszhasson Pókemberrel egy szuperprodukcióban.

 

forrás: www.hiconsumption.com

 

[facebook_like_button]

 

LEGOLVASOTABB CIKKEK

cs2

Megtörte a csendet Ördög Nóra

Ördög Nóra ősztől már a TV2-n vezet műsort

Vélaszolt a Zing Burger

Magyar győzelem a CSIO díjugrató Világ Kupán

Történelmet írtak Babosék

Egy nap Pokorny Liával

Szívmelengető hagyomány-bemutatjuk a vándorbölcsőt

Szólj hozzá!