Százötven hajléktalan kapott új szemüveget

 

2014.07.08.

Ötödik alkalommal hirdetett szemüvegkészítő akciót hajléktalan emberek számára Budapesten a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Ezúttal százötven utcán vagy szállón élő ember jutott új szemüveghez, a most lezárult programot a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázati forrásból támogatta.

 

Első, hajléktalan embereket támogató szemüvegkészítő akcióját 2008-ban hirdetette meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, azóta több száz utcán élő, vagy intézményben gondozott ember jutott új látóeszközhöz. Ez nemcsak a mindennapos életüket könnyíti meg, hanem esélyt teremt arra is, hogy munkát vállalhassanak, vagy akár képzéseken is részt vegyenek.

 

Maltai_8

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régiója 2013 novemberében ötödik alkalommal indította el a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázati forrásából támogatott programját. A most lezárult akció során a Szeretetszolgálat Feszty Árpád utcai Gondviselés Háza – Hajléktalanok Átmeneti Szállóján összesen hét alkalommal tartott szűrővizsgálatot. A résztvevők többsége beteg, és régóta közterületen tartózkodó, átlagosan 50-60 év közötti férfi volt. Többségük munkanélküli, vagy teljesen ellátatlan. A megvizsgáltak közül 129 embernek életkorából adódóan eleve szemüveget kellene viselnie. Többen már a vizsgálat előtt is használtak szemüveget, de azok elég rossz minőségűek voltak, ezért ezeket is újakra cserélték.

 

A jelentkezők életkörülményeiből adódóan jó néhány esetben találtak szürkehályogot, ezekben az esetekben műtétre volt szükség. A korábbi programokhoz hasonlóan most is akadtak extrém szemüvegigények, volt olyan beteg, akinek például 16 dioptriás szemüveget kellett csináltatni.

A szakorvosi vizsgálatot Dr. Szalai László szemészorvos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nemzetközi Missziós Önkéntes Orvoscsoportjának vezetője) végezete, az optikusi munkálatokat Takácsné Lapu Szilvia látta el.

 
[facebook_like_button]

Szólj hozzá!