Habcsók, eper, tejszínhab – mi az? Eton mess, avagy a desszertek Hófehérkéje

 

2014.08.11.

Ma ismét külföldre kalandozunk és egy nagyon egyszerű angol desszertet készítünk. Habkönnyű édesség a fülledt napokra eperből, málnából vagy bármilyen gyümölcsből. Vigyázat: ha egyszer megkóstolod, nem bírod majd elengedni a kiskanalat. 

 

Az Eton mess onnan kapta a nevét, hogy a eredetileg Etonban szolgálták fel, a hallgatók éves Harrow elleni krikettmeccse után. Az alaprecept epret, habcsókot és tejszínt tartalmaz, de bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Én, mivel már az eperszezonon túlléptünk, most málnából és szederből készítettem, de ti választhattok mást is, amit szeretnétek. A végeredmény egy édes, krémes finomság lesz.

 

desszert1

 

Hozzávalók:

– 4 tojásfehérje

– 1 csipet 

– 25 dkg cukor (lehet kristály, vagy porcukor)

– 2 tk. étkezési keményítő

– 1 tk. ecet vagy citromlé

– 0,5 l habtejszín

– 50 dkg gyümölcs (én málnát és szedret használtam)

– porcukor a szóráshoz (elhagyható)

 

Elkészítés:

A habcsókokat már előző nap (vagy akár jó pár nappal előbb) el kell készíteni, hogy kiszáradhassanak. A tojásfehérjékhez hozzáadjuk a sót, majd egy mixerrel elkezdjük habbá verni.

Amikor már felverődött,

 

desszert2

 

elkezdjük hozzáadagolni – kanalanként – a cukrot. Mindig várjuk meg, amíg a cukor elkeveredik, és utána adjuk hozzá a következőt. Mire az összes cukrot beletettük, kemény és fényes masszát kapunk.

 

desszert3

 

Hozzáadjuk az étkezési keményítőt és az ecetet (vagy a citromlevet) és egy spatulával óvatosan a tojásfehérjéhez keverjük. Ne ijedjünk meg, ha megkóstolva a masszát egy kis ecetes ízt érzünk, ez a kész habcsóknál már nem lesz érezhető.

Mivel a végeredményként megsülő habcsókokat úgyis összetörjük, így nem kell az esztétikára túl nagy hangsúlyt fektetnünk, csak arra figyeljünk, hogy nagyjából azonos nagyságú kupacokat halmozzunk a sütőpapírral fedett tepsinkre.

 

desszert4

 

Hagyjunk némi helyet neki, ne nőjenek sülés (vagy inkább száradás) közben össze. A sütőt 120ºC-ra előmelegítjük, és a habcsókokat betoljuk. Körülbelül egy órán át sütjük. Amikor halvány rózsaszínes árnyalatú lesz a színük, akkor jók.

 

desszert5

 

A sütőt kikapcsoljuk, és a habcsókokat hagyjuk kihűlni. Amikor ez megtörtént, egy zárt dobozban másnapra félretesszük.

Másnap előkerülnek a habcsókok, és jöhet a tördelés. Apró darabokra szecskázzuk őket és a hidegen felvert (és nem cukrozott) tejszínhabhoz keverjük. Amikor ez megvolt, a pohár aljára halmozunk egy réteget, majd gyümölcs következik, újabb krémréteg, majd a tetejére megint gyümölcs, és már meg is vagyunk! Akik még így sem találják elég édesnek, némi porcukorral megszórhatják a tetejét, de én kihagytam…

 

desszert6

 

Jó étvágyat!

 

Gasztro Akrobata Noémi

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Borterápia II. – a Gasztro Akrobata részeges szakosztálya

Mennyei kerek kalács

Az öt legjobb jeges kávékülönlegesség