Évismétlő tacskók, akik gazdira várnak

 

nr – 2014.09.01.

Lezárult az augusztus, ami azt jelenti, hogy bemutatunk néhány tacskót és tacskó keveréket, akik szerető gazdira várnak. Nézd meg a képeket és ha beleszerettél valamelyikükbe, ne habozz, vedd fel a kapcsolatot a Futrinka Egyesülettel! Ne feledjétek, ideiglenes befogadóként is rengeteget segíthettek, de ha adománnyal vagy táppal járultok hozzá a szervezet munkájához, az is nagy könnyebbséget jelent. 

 

A Futrinka Egyesület Tacskó Fajtamentés gondozásában is vannak olyan kutyák, akik valami miatt kevesebb eséllyel indulnak a gazdikeresésben, jellemzően viselkedési problémáik vagy kevésbé tacskós, kevésbé tetszetős, típusos megjelenésük miatt. Van olyan kutya, aki több mint egy éve várakozik arra, hogy valaki benne is  meglássa az igazi, szeretnivaló társat. Fontos, hogy minden örökbefogadóra váró védencünk oltva, chipezve, ivartalanítva és parazitamentesítve, szerződéssel költözhet gazdához. Kizárólagos kinti tartásra az egyesület nem ad örökbe, így, aki csak kerti kutyát keres, nem közülük fogja megtalálni az elképzelésének megfelelőt.

 

Venom az évismétlőnk, aki a második gazdi nélküli évét kezdte meg mentett kutyaként, s megtippelni sem mernénk, hogy előtte milyen élete lehetett, hiszen kezdetben az emberi érintéstől is összerezzent, ha pedig nyakörv került rá, azonnal csípett-harapott. Mostanra nagyon sokat változott a jelleme, barátságos, ragaszkodó, figyelmes, de számára ismeretlen helyzetekre még most is hajlamos lehet pánik-harapással reagálni, így türelmes és hozzáértő gazdát keres, aki a megfelelő gondozás mellett egy karakán, de csupaszív, négy év körüli rövid szőrű tacskó keverék kant kaphat maga mellé.

 

tacskó1

 

Parka több, mint egy évvel ezelőtt került a gondozásunkba, még babakutyaként, de aztán visszakerült, s azóta csak vár és vár. A nagyecsedi nyomorsoron látott napvilágot, a mamája egy tacskó keverék volt, a papa ismeretlen. Parka egy kis-közepes, aktív, nagyon okos, figyelmes, gyermekszerető kutyalány, aki tökéletesen viselkedik a lakásban, bár a kezdeti időben szeparációs szorongás előfordulhat, Minden kutyával jó viszonyt ápol, sőt, a cicákat sem bántja. Számára egy olyan család lenne az igazi, ahol valaki fut vagy maga a család is rendszeresen mozog, mert Parka számára mindennél nagyobb kincs a futkározás, a mozgás. Parka még nincs két éves.

 

tacskó2

 

Van olyan védencünk, aki elsőre nem gondolta úgy, hogy szeretne a gondozásunkba kerülni, mert Illatos úti megmentése után az állatorvos előtt kihúzta a fejét a pórázból, s onnantól már nem lehetett megfogni. Hónapokra eltűnt, majd felbukkant egy másik menhelyen, ahová egy gyepmesteri telepről került (és nem olvasták le a chipjét, pedig rohantunk volna érte). Blende egy négy-öt év körüli, tacskónál nagyobb termetű, rendkívül jófej, higgadt, barátságos kutya, aki tökéletes lenne akár kisebb gyerekek mellé is, mert nem ugrál, nem pörög, nincs egy rossz mozdulata sem. Mivel ő jelenleg a kennelsorunk lakója, számára nem csak gazdát, hanem ideiglenes befogadót is keresünk.

 

tacskó3

 

Mindig szívférges tacskó, az összes létező tesztje pozitív lett erre a borzalmas fertőzésre, ami sajnos már nálunk is felütötte a fejét. A kezelése folyik, de amíg nem sikerül megszabadulnunk ezektől a férgektől, addig nem operálható, hiszen az altatás hatalmas kockázatot jelentene, így az ivartalanítása sem történhetett meg. Mindig egy rendkívül kedves, nyitott, érdeklődő és barátságos kutya, akit bármilyen másik kutya mellé be lehet fogadni, hiszen élvezi a társaságot, de a mindene az, ha a gazdi ölében üldögélhet. A szívféreg kezelést egyesületünk biztosítja, illetve utána az ivartalanítását is, de szeretnénk számára ideiglenes befogadó családot, vagy akár egy opciós gazdit találni. Mindig most három-négy éves lehet, s egy mellékút mellett dobták ki a kocsiból keverék társával, akivel hosszú hetekig nem mozdultak ugyanarról a helyről, várták a gonosz embert, aki lemondott róluk.

 

tacskó4

 

A fajtamentés hitvallása szerint nem csak a tacskókat és típusos keverékeiket mentjük, de ha egy-egy ilyen kutyának van egy keverék társa, őt sem hagyjuk magára. Így jöhetett el az út mellől Mindig fekete mudi keverék barátja, Azonnal is. Olyan is előfordul, hogy úgy lesznek keverékek tacskóvá, hogy valami más módon kerülnek velünk kapcsolatba. Ez történt Botorkával és testvéreivel is, akik egy vidéki településen láncon élő, hófehér bolognese keverék mama gyermekei, s megmenekülésüket egy árván maradt tacskó családnak köszönhetik, akik mellé nevelőcsaládnak mentettük őket. A tacskó babákból csak egy maradt életben, s ő már boldog gazdis kutya, de a tejtestvérek mind a hárman gazdára várnak. Az oltási programjuk első részét már teljesítették, jelenleg öt hónap körüliek. Egyéves korukban ismételni kell majd az oltásokat, illetve át kell esniük az ivartalanításon. A fekete csapat hosszúlábú, törékeny angyalkája Botorka, aki tökéletes lenne bármilyen kutyás sportra, hiszen dinamikus, jó mozgású és okos, ráadásul testfelépítése is alkalmassá teszi az ilyen jellegű  elfoglaltságra. Korából fakadóan is minden kutyával jól kijön, s a cicákat sem bántja.

 

tacskó5

 

Rajtuk kívül még sokan várják, hogy mentett kutyából gazdás kutyává váljanak, s nem csak tacskó keverékek, hanem sok-sok fajtatiszta tacskó is, így érdemes figyelni a fajtamentés Facebook oldalát, illetve a honlapot is. Ha valaki nem tud vagy fél elköteleződni, ideiglenes befogadóként is segítheti a munkát, hiszen a családi körülmények közötti várakozás alatt sokkal több információ kiderül a kutyáról, ami az örökbeadást megkönnyítheti.

 

[facebook_like_button]
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Zsizsi az egyéniség: egy tacskó-örökbefogadás története

Sparhelt lábon az élet

Minden porcikájában vadászkutya: bemutatkozik a tacskó