Borterápia III. – Pezsgő; Olaszrizling; Deviant Syrah; Aszú

 

2014.08.22.

Célunk a következő: minden héten kóstoljatok meg valami újat. Általában bort ajánlunk, de ezúttal egy pezsgő is bekerült a repertoárba, illetve leleplezzük a csavaros kupakhoz (csavarzár) fűződő tévhiteket és sztereotípiákat!

 

Azoknak, akik most csöppentek a Borterápiába, egy kis emlékeztető:

 

borter1

 

A gasztro akrobatika egy olyan sportág, ahol minden érzékszervünket alaposan át tudjuk mozgatni és nincs is kellemesebb annál, amikor az ízlelőbimbóinkban érezzük az izomlázat. Az ilyen sportok természetes velejárója, hogy a szervezetünknek nagy szüksége van az elvesztett folyadék pótlásáraTermészetesen nem mindegy, hogy mit iszunk, ezért úgy döntöttünk, segítünk nektek eligazodni a borok között, annak érdekében, hogy a gasztro akrobatikát egy új szinten művelhessétek.

Teljesen érthető módon szakemberekhez fordultunk, hogy a lehető legmagasabb színvonalon szolgálhassuk a sportág rajongóit. Így született meg a „Borterápia: A Gasztro Akrobata részeges szakosztálya” cikksorozat. A szakosztály szakmai színvonalát a Doblo Borbár és Popovits Dávid (amik tulajdonképpen egyet jelentenek) biztosítják.

 

A múltkor ezeket kóstoltuk.

 

borter2

 

Lelovits Tamás – Villányi Olaszrizling (2013)

 

 

Az üveg visszafogott és letisztult. Rögtön feltűnt, hogy a palackot csavaros kupakkal zárták le, el is határoztam, hogy megkérdezem Dávidot, hogy ez gáz-e?

Ami a bor megjelenését illeti, nagyon világos szalma színe van, a kissé párás pohárba pillantva láthatjuk, hogy nem zavaros. Nem győzi Dávid hangsúlyozni, hogy hány borhiba szűrhető ki egy pillantással. A második lépésben az orrom a pohárba dugom és mélyet szippantok. Illatában visszafogott, ízében sem nyújt meglepetést, felfedezhetők a fajtajelleg jegyei. A bor egyértelműen reduktív, nagyon fiatalka, citrusos-virágos illatával, picit kesernyés lecsengésével, gyümölcsös ízével és ezerháromszáz forintos árával kiváló. 

 

Németh János – Deviant-Syrah (Szekszárd, 2012)

 

borter4

 

Az üveget a kezembe véve impozáns látvány tárult a szemem elé. A Stumpf Bence által tervezett címke mindenkit levett a lábáról. Annyira menő, hogy még egy videó is van róla. A Deviant-Syrah-ból mi a második évjáratot kóstoltuk, aminek ebben az esetben jelentősége van, hiszen ennél a szőlőfajtánál számít a kor. Minél régebbi a dűlő, annál testesebb lesz a bor. Megjelenése nagyon szép, illatában fekete borsot érezni, ez fajtajelleg. Ami érdekes, hogy érezni a gyufa, foszfor vagy égett gumi illatát, ami akármilyen meglepő, nem borhiba, hanem szintén az ital sajátossága. Friss, fűszeres, de könnyed, nagyon izgalmas bor. Ez egész poharat körbelengi egy hűvös elegancia, nagyon ízlett!

 

Portugál Pezsgő – Gazella /sparkling wine/

 

borter5

 

Amikor egy pezsgőt vizsgálunk a pohárban, figyeljünk a buborékok mennyiségére és minőségére, hiszen minél több a bubi, annál jobb a pezsgőnk. Illatából rögtön kitűnik, hogy tankos erjesztéssel készült (pezsgők esetében tankos és hagyományos erjesztésről beszélhetünk). Mikor az első kortyot a szánkba vesszük, figyeljünk az ital textúrájára, fontos, hogy a szánkban felhabzik-e. Ez a pezsgő nagyon finom, azonban ha egy közepes minőségűt megfelelő hőfokon (körülbelül 6 fok) szervírozunk, akkor nehéz megállapítani a különbséget. Ennek a pezsgőnek kellemes, száraz és gyümölcsös íze van, de mégsem tudtam szeretni; vártam a nagy áttörést, de még mindig nem vagyok pezsgő rajongó.

 

Dominium – 6 Puttonyos Aszú (2006)

 

borter6

 

Na ez a tuti. Nem rajongok  a desszertborokért, de ez már valami! A Tokaji aszú hungarikum, remélem nem kell bemutatnom senkinek. A gyártási eljárásba nem szeretnék belemenni, hiszen nem ez a cél most. A pohárba töltve a borostyánszínű desszertbort máris örömtáncba kezdenek az ízlelőbimbóink. Mély, mézes arany. Megtekerjük, erősen ablakos, ami azt jelenti testes. Ha az orrunkat a pohárba dugjuk, mély méz illatot érzünk, ez fenséges. A botritisz megtette hatását és ezt a poharunkban is érezhetjük. Nem fog senki meglepődni, ha azt írom, hogy a bor  ízében sem okoz csalódást. A méz dominál, egy túltelített oldatot tarthattam a poharamban. Fantasztikus! 

 

Poharakat kifényesíteni, dugóhúzót megélezni! 

 

Üdv, 

 

A Részeges Gasztro Akrobata

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Brutálisan roppanós házi kenyér

Fernando ínycsiklandozó Salmorejo-ja

Eton mess, avagy a desszertek Hófehérkéje