-273 °C

Biciklivel boldogabb az élet

 

2014.09.16.

Javul a közérzete annak, aki kocsi helyett gyalog vagy biciklivel jár munkába. Könnyebben koncentrálnak, kevesebb stresszről számolnak be, mint azok, akik autót vezetve ingáznak – derült ki egy nagy léptékű, hosszú távú angol kutatásból.

 

Nem kérdés, egyre többen pattannak biciklire munkába menet ahelyett, hogy autóba ülnének, vagy busszal indulnának útnak. A britek így megint kutattak, e szerint pedig még a   tömegközlekedéssel bejárók is jobban érezték magukat, mint azok, akik kocsiba szálltak – idézte a BBC hírportálja a Kelet-angliai Egyetem (UEA) kutatóinak a Preventive Medicine című szaklapban megjelent tanulmányát.

 

tumblr_m9wu0zTV451r09ysbo1_1280

 

Régóta köztudott, mennyi előnnyel jár a mozgás a testi egészség szempontjából, de az új tanulmány azt is kimutatta, milyen kedvezően hat a lelkiállapotra. Az UEA és a Yorki Egyetem kutatói mintegy tizennyolcezer munkába járó adatait elemezték, amiket csaknem húsz éven át gyűjtöttek az egész országból. A csoport tagjainak hetvenhárom százaléka autóval, tizenhárom százaléka gyalog, három kerékpárral járt dolgozni, tizenegy százalékuk tömegközlekedett.

Jobb közérzetről számoltak be azok, akik gyalogoltak vagy bicikliztek, mint azok, akik gépkocsit vezettek vagy busszal, vonattal jártak. A kutatók egy kisebb csoportot is megvizsgáltak, amelynek tagjai vezetésről vagy tömegközlekedésről gyaloglásra vagy kerékpárra váltottak, és azt állapították meg, hogy a változás után a résztvevők boldogabbak lettek.

A tanulmány az értéktelenség és a boldogtalanság érzését, az álmatlan éjszakákat, a problémákkal való szembenézés képtelenségét vizsgálta. A jó közérzetet befolyásoló sok egyéb tényezőt – a jövedelmet, a gyermekeket, a költözést vagy munkahelyváltást, a párkapcsolat kérdéseit – igyekeztek kiszűrni. Azt az eredményt kapták, hogy jobban érzik magukat az emberek, ha az oda- és visszaúton gyalogolnak egy kiadósat. “Minél több időt töltenek az emberek a munkába és hazafelé menet autóban ülve, annál rosszabb a lelki közérzetük” – állapította meg Adam Martin, a kutatás vezetője. Meglepte, hogy az autóvezetőkhöz képest még a tömegközlekedők is boldogabbak voltak.

 

Bár a brit kutatók mindig tudnak nekünk újat mondani, azért érdemes elgondolkodni a dolgon. Számos európai városban már bevált, hogy a belvárosban autóval nem, csak gyalogosan, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel lehet eljutni A-ból B pontba. A megoldás sok előnnyel jár: tisztul a levegő, kisebb a forgalom és tagadhatatlan: egészségesebbek lesznek az emberek is testileg és – mint nemrég megtudtuk – lelkileg is.

 

20140227_BUBI sajtaj_023

 

Akinek pedig máris kedve szottyan két kerékre pattanni, most megteheti anélkül, hogy lebumlizna a nagyihoz hazahozni a régi Csepelt – elindult a MOL Bubi közbringa rendszer, úgyhogy két kerékre fel!

 

forrás: MTI

 
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

A vártnál hosszabbra nyúlik a pollenszezon

Kardiológushoz mehetnek a nők a Kutatók Éjszakáján

Felejtsd el a reggeli kávét

IMPRESSZUM ADATVÉDELEM FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK KÖZÖNSÉGSZOLGÁLAT