-273 °C

ÁNTSZ: a vártnál hosszabbra nyúlik a parlagfű pollenszórásának tetőzése

 

2014.09.11.

A vártnál hosszabbra nyúlik a parlagfű pollenszórásának tetőzése. Az ország keleti részén – ahol a múlt héten kevesebb csapadék hullott és melegebb volt az idő – jelentősen emelkedett a pollenkoncentráció, Nyíregyháza környékén extrém magas értéket mértek – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

 

A legmagasabb, azaz VI. fokozatú riasztást kellett kiadni a Nyíregyháza környékére, ugyanis az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat észlelései szerint a térségben naponta átlagosan több mint ezer pollenszemet mértek légköbméterenként. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) indulása óta először kellett a ilyen mértékű figyelmeztetést alkalmazni. Ezzel egybefüggően, keleten egészen a Miskolc-Szolnok-Kecskemét vonalig, illetve délen Kecskemét-Makó vonaláig V. fokozatú (fekete) riasztás kiadására volt szükség.

 

bee-collecting-pollen

 

A közlés szerint az ország többi részén – a megelőző hetihez hasonlóan – továbbra is IV. fokozatú (bordó) riasztás van érvényben. Magyarország nyugati részén, illetve az Északi-középhegység nyugati vonulatai mentén, valamint a pécsi mérőállomás környékén jobb valamivel a helyzet.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet felhívja a figyelmet arra, hogy ilyen extrém pollenterhelés mellett még azoknak is lehetnek tüneteik, akik eddig nem voltak érzékenyek a parlagfűre. Fokozottan ajánlatos ilyenkor elkerülni a mezőgazdasági területeket, dűlőutakat. Az ilyen mértékű koncentráció azt is jelenti, hogy a szél képes egész “pollenfelhőket” a városok felé sodorni.

Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy az allergiások ilyenkor lehetőség szerint csak a reggeli órákban szellőztessenek. Továbbra is ajánlják a gyakori hajmosást, a megszokottnál gyakoribb porszívózást, az ágyneműhuzat cseréjét. Figyelni kell a gyermekekre, ismereteink szerint ugyanis az extrém magas parlagfű pollenkoncentrációra ők érzékenyebbek. A csúcsszezonban az allergiások számára akár légzésvédő maszk viselése is indokolt lehet. A következő napokban az esősre, hűvösebbre forduló időjárás miatt a pollenkoncentráció csökkenésére, ezzel együtt pedig a tünetek enyhülésére lehet számítani. Azonban ez továbbra is inkább a Tiszától nyugatra eső országrészeket érinti, a Tiszántúlon csak lassabb javulás várható.

 
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Szív- és érrendszeri szűrés a Kutatók éjszakáján

Finom ebéd négyszázhúsz forintból? Nem lehetetlen!

Felejtsd el a reggeli kávét!

IMPRESSZUM ADATVÉDELEM FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK KÖZÖNSÉGSZOLGÁLAT