Ami a teljes élethez nélkülözhetetlen: Bróm

 

zzs – 2014.08.27.

Egy, a legújabb amerikai kutatások közül bebizonyította, hogy az eddig nélkülözhetőnek tartott nyomelem, a bróm mégiscsak rendkívül fontos az élethez. A brómot megtalálhatjuk sok zöldségben: foghagyma, spárga, sárgadinnye, sárgarépa, zeller, kelkáposzta, hagyma, póréhagyma és paradicsom.

 

A természetben előforduló kilencvenkét elem közül huszonhét szükséges az egészséges életfolyamatokhoz. A brómról eddig nem bizonyosodott be, hogy hiánya problémákat okozhat szervezetünk működésében, sőt azt állították róla, hogy például a bróm tartalmú gyógyszerek rendszeres szedése káros, hiszen magas a félfémes szennyezettsége.

 

bróm1
bn.com

 

A Vanderbilt magánegyetem Orvostudományi Tanszékének professzora, Billy Hudson kollegáival megállapította, hogy a bróm az ember és minden állatfaj számára elengedhetetlen. „Bróm nélkül nincsenek állatok.”- állapította meg Billy a kutatások után.

A felismerés gyökere az 1980-as évekig nyúlik vissza. A professzor kutatásokat végzett két ritka vesebetegségről, amikor ismeretlen fehérjére bukkant, ami gyakorlatilag hálózatképzőként működik a szervezetben. Ennek hiánya vagy sérülése okozta a kutatott vesebetegségeket.

 

bróm2

 

2009-ben egy másik felfedezés rávilágított egy kén- és egy nitrogénatom közti újszerű kötésre, ami rögzítőként funkcionál az említett atomok és a kötőszöveti sejtek között. Ha itt bármilyen meghibásodás történik, ritka vesebaj jelentkezik, a Goodpasture-szindróma.

2012-ben már az is világossá vált, hogy az egész folyamatsort a peroxidazin enzim támogatja, amelynek a túlműködése viszont rontja a vesefunkciót.

A kutatások mára már egyértelműen alátámasztják, hogy „a bróm elengedhetetlen az állatok fejlődéséhez és a szövetek felépítéséhez.” Ez forradalmi felismerés, hiszen egyéb betegségek hátterében is a brómhiányos állapot volt jellemző, amik ezentúl megfelelően kezelhetővé váltak.

 

forrás: www.ng.hu

 

[facebook_like_button]
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Közeledünk az idei parlagfűszezon csúcsához

Tizenegy étel, amit érdemes a konyhában tartani

Kell külön lúgosítani? – a szervezetünk megoldja