2014.10.03.
Az egyház ezen a napon, vagyis szeptember 29-én Szent Mihály arkangyal megjelenésére emlékezik. A középkori Magyarországon Szent István korától nagy kultusza volt, ünnepnapja a gazdasági év őszi fordulójára esett. Főként gazdasági élettel összefüggő hiedelmeket és szokásokat, időjárási megfigyeléseket fűztek hozzá. A gyergyói pásztorok például Szent Mihály napján tartották a farkasünnepet, hogy a csordát a hazatérés idejére megvédjék a farkasok kártételeitől.- Mivel minden ilyen és ehhez hasonló kiváló ünnepről megemlékezünk, alább Gasztro Akrobata Noémi kiváló Szent Mihály-napi sütijét találjátok.
Nagyobbik gyerekem iskolájában minden évben rendeznek Mihály-napi vásárt. Mindenki árulhat apróságokat (ennek általában az a vége, hogy a gyerek az elvitt lomok helyett kétszer annyi új lommal állít be…), illetve sütit is lehet a portéka.
Ebből az okból született az alábbi süti, amely alapját egy régi családi recept képezi, amiből készülhet muffin, kuglóf, vagy sima tepsiben is meg lehet sütni. Most egy szívalakú formát választottam, mert valami kis csavart akartam belevinni az áruba, és ezt még csomagolni is könnyebb volt. Ehhez vettem egy tekercs celofánt, és hogy egyénibbé tegyem készítettem névre szóló matricákat.
(Wordben táblázat, szívecske rajzolva, vagy netről leszedve, és az árusító neve) Ez ötlet egyébként máskor is használható, például kollégáknak karácsonyra valami alkalomhoz illő celofánba csomagolva, a matrica pedig karácsonyi szöveggel.
Most pedig lássuk a receptet:
Hozzávalók:
– 4 tojás
– 25 dkg cukor
– 1 csomag vaníliás cukor vagy vaníliaaroma
– 1 csipet só
– 13 dkg vaj
– 30 dkg liszt
– fél csomag sütőpor
– 2,5 dl tej
– reszelt citromhéj
– kakaópor vagy 10 dkg csokoládé
Elkészítés:
A tojást a cukorral és a vaníliáscukorral (vagy vaníliaaromával) és a reszelt citromhéjjal összekeverjük.
Az elektromos mixerrel körülbelül 3-4 percig, vagy addig verjük, amíg ki nem fehéredik, és a térfogata is megnő. A vajat megolvasztjuk, a tejjel összekeverjük, és szintén a tésztához adjuk. A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, és a tésztához adjuk.
Ekkor már csak addig kell keverni, amíg a szárazanyagok el nem vegyültek egymással. A formába adagoljuk nagyjából a felét, és a maradékhoz hozzákeverjük a kakaóport vagy a nagyon apró darabokra aprított csokoládét,
majd a sima tésztához adunk némileg kevesebbet. (Ha esetleg marad a kakaós/csokis tésztából – ami nálam mindig előfordul – akkor a végén már csak csokisakat sütünk.) Formától függően alacsony hőfokon (150 C) megsütjük (egy normál kuglófforma esetén ez kb. ötven perc, muffinformában körülbelül tizenöt perc, ennél a sütinél nagyjából tíz percig tartott).
Amikor elkészültek a sütik, és nem esszük meg rögtön, akkor a méretre vágott celofánba csomagoljuk, és a matricával lezárjuk.
Jó étvágyat!
Gasztro Akrobata Noémi
MÉG TÖBB GASZTRO AKROBATA
Ica mama háromcsillagos hurkája