Zöldsaláta sült kacsamellfilével, grapefruittal

 

2014.09.24.

Imádjuk a kacsát. Minden formában és módon elkészítve. (A kisütött fokhagymás zsírját kifagyasztva kenyérre kenve lilahagymával meg még jobban… na ennyit a diétás kosztról…) A napokban kaptam kacsamellfilét, de nem bőröset, hanem a mell belső  “szív” filéjét. Ideális ehhez a recepthez, amely funkcionálhat akár főételként egy könnyű vacsorához vagy előételként egy tartalmasabb ebédhez.

 

Szóval a kacsa. Arra kell csak vigyáznom, hogy a kisütött és hűlésre félretett husi ne fogyjon el mielőtt a salátába kerül. A kacsa imádja a gyümölcsöt, a kacsamell egyben rozéra sütve mennyei a fekete bogyós gyümölcsökből készült dzsemmel, vagy gyümölcs csatnival. Az eredeti recept naranccsal készül, de mivel csak grapefruitot kaptam, gondoltam kipróbálom és nem tévedtem nagyot!  

 

kacsasali hozzavalok

 

Hozzávalók (4 főre):

– 0,5 kg kacsamell filé

– 4 nagyobb narancs vagy grapefruit

– 1 kisebb fej jégsaláta vagy kínai kel

– 5 dkg rukkola

– só, bors ízlés szerint

– 1 kávéskanál aprított csili paprika (friss vagy szárított)

– 2 evőkanál szeletelt zsálya

– 2 evőkanál méz

– kacsaháj vagy olaj a sütéshez

 

Elkészítése:

A kacsamelleket besózom, borsozom, a szeletelt zsályával bedörzsölöm, hagyom egy kicsit állni, hogy a fűszerek átjárják a húst. Közben megpucolom a grapefruitot: úgy hámozom le a héját, hogy a belső fehér szivacsos részt is eltávolítsam (ez ugyanis keserű még a legédesebb grapefruitnál is). A gyümölcsöt kifilézem, eltávolítom a a filéket elválasztó belső hártyákat is (késsel bevagdosva ez nem problémás) és felfogom a kicsurgó levet, ez lesz az alapja a dresszingnek. A jégsalátát vagy kínai kelt felkockázom, a rukkolát megmosom, szárítom és összekeverem őket. (Ha kínai kellel készítjük, akkor a kel felső kétharmadát, a puhább, zöldebb részt használjuk.)

Ha van egy kis kacsaháj, kiolvasztom a zsírját, a töpörtyűt félreteszem. Ha nincs, kevés forró olivaolajon megsütöm a filéket, vigyázva, hogy ne süssem túl, mert akkor olyan lesz, mint a cipőtalp.

 

kacsahusi

 

A megsült husit hagyom kicsit kihűlni, majd gusztusos szeletkékre vágom.

Elkészítem a dresszinget: a grapefruit levéhez adom a felaprított csili paprikát és a mézet, jól kikeverem, hogy a méz feloldódjon. A felszeletelt husit és a grapefruit filéket lazán összekeverem a zöld salátával és fél órára jégbe teszem. Tálalás előtt locsolom meg a dresszinggel, hogy ne áztassa el a salátát és mehet is az asztalra egy pohár finom rozéval és pár falat bagellel.

 

kacsasali

 

Tessék bátran kipróbálni!

 

Mamabella

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Menő szendvics suliba vagy munkába (és persze finom)

Vaníliás őszibarack dzsem

Bánatűző süti őszre: csokis cupcake