Mire jó a só? – nem csak főzésre

 

zzs – 2014.06.26.

A só terápiás felhasználása egyidős az emberiség történetével. Nem csak keleten, de a magyarok lakta vidékeken is használták gyógyításra. A Székelyföld történetében ismeretes a Só útja, ami a Parajdisóvidékről való folyamatos szállítását biztosítja. Hatékonyságának köszönhetően ismét kezd feléledni a gyógyászati felhasználása.

 

Nézzük, milyen panaszok esetén segít nekünk a fehér arany:

 

Vesekő, Vesegörcs

Kis vászonzsákba helyezzünk darált sót és melegítsük át. Az ideális hőmérséklet körülbelül ötven- hatvan Celsius fok. A meleg só-zsákot helyezzük a derék tájékára, a lumbális zónára és tartsuk ott fél órán át. A folyamatos hőleadás következtében a húgyvezetékek ellazulnak.

 

 

Bőrfekély

Vegyünk két kanál mézet és keverjünk hozzá egy fél kiskanál sót mindaddig, amíg egyneművé nem válik. Ezt a masszát kenjünk az érintett területre. A régi görögök is ezt használták, hiszen a hatása kiváló.

 

Enyhébb bőrégések

Az első és másodfokú bőrégések kezelhetők sóterápiával. Vegyünk közepesen darabos sót és dörzsöljük be vele az égett területet. A kezelés az első pillanatban fokozni fogja az égető, kellemetlen érzést, viszont később a felület, illetve a kis hólyagok szebben és gyorsabban gyógyulnak miatta.

Figyelem! Ne használjuk a só kezelést súlyos égésekre és nyílt sebekre, mert egyrészt nem hatásos másrészt elviselhetetlen fájdalmat okoz! A kezeléshez forduljunk szakorvoshoz!

 

 

Orrnyálkahártya gyulladás, bedugult orr

Tegyünk egy pohár langyos vízbe egy kiskanálnyi konyhasót, vagy tengeri sót. Kavarjuk addig, amíg fel nem oldódik. Ebből a keverékből öntsünk egy keveset a markunkba és miközben elzárjuk az egyik orrnyílásunkat, szívjuk be a másik orrlyukba a folyadékot. Majd ismételjük az eljárást fordítva. Reggelente alkalmazva megszüntethetjük tüneteinket, hiszen eltávolítja a felesleges nyákot és még a szaglásunk is javul tőle!

 

Torokfájás, Garat-,Gége-, Mandulagyulladás

Egy pohár meleg vízbe oldjunk fel két kiskanálnyi sót. Ezzel öblögessünk és hagyjuk, hogy minél lejjebb jusson a sós víz. Naponta két-három alkalommal ismételjük meg a tünetek teljes megszűnéséig. A leglátványosabb hatás a bakteriális fertőzéseknél ismeretes.

 

Száraz ekcéma, Hajhullás

Ehhez a terápiához a legjobb, ha erdei forrásvízzel vagy felfogott esővízzel, esetleg kútvízzel tudunk dolgozni. Mossuk meg hajunk heti egy alkalommal, ezzel a vízzel, majd utána dörzsöljük be a hajtövet jódozott konyhasóval tíz percig. A legjobb esetben hat alkalom után látványos a javulás, de akár a tünetek teljes megszűnése is előfordulhat. Ennek ellenére megelőzésnek ismételgessük a kezelést.

 

 

Sós fürdő

Egy tele forró kád vízhez – mintegy százötven liter -, tegyünk két kilogramm sót. Várjuk meg amíg feloldódik, majd igyekezzünk a víz hőmérsékletét harminchét fok felett tartani, hogy a sós víz maximálisan ki tudja fejteni gyógyhatását. Egy fürdőzés körülbelül húsz-harminc percig tartson. A kezelést három- négy naponta ismételjük, lehetőleg teliholdkor kezdjük, hiszen ekkor a legerősebb ennek a kezelésnek a hatásfoka.

A sós fürdő kiváló segítség a bakteriális és gombás bőrbetegségek kezelésére. Ebben az esetben elég az érintett testrészt fürdőztetni napi tizenöt percet a tünetek enyhüléséig. Reumatikus tünetek esetén a legjobb, ha tengeri sót vagy sóbányából származó darabosabb, nagyobb kristályú sóból készítjük a fürdővizünket.
A női ivarmirigyek gyulladása esetén illetve húgyhólyaggyulladásnál is alkalmazzunk magasabb só koncentrátumot a fürdővizünkbe: minden liter vízhez öt kanál sót adjunk.

 

forrás: www.filantropikum.com

 
 
[facebook_like_button]
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Sztársegítőnk, az ecet.

Mire jó a zöld tea?

Jó hatással vannak ránk..

Szólj hozzá!