Mennyei piskóta recept Noémitől

 

2014.07.10.

A Gasztro Akrobatika mától csapatjáték lesz, hiszen új üdvöskénk, Noémi felel majd azért, hogy a sütőitek megállás nélkül bekapcsolva legyenek. Első bejegyzésében három lépésben mutatja meg a világnak elronthatatlan piskóta receptjét. Olyan egyszerű, hogy már nagyszerű. Csavarjátok fel a hőfokot és ne féljetek bepiszkolni a kezetek. Jó szórakozást hozzá!

 

A Piskóta ami nem piskóta!

Sok rémtörténetet hallottam már szalonnás piskótákról, olyanokról, amik laposak maradtak sütés közben, vagy amik a sütőből kivéve változtak lepénnyé. Ez a recept még egyszer sem hagyott cserben, így mindenkit csak arra tudok bíztatni, hogy próbálja ki. Nem fog csalódást okozni. Az, aki sütésre adja a fejét, általában tudja, hogy minél habosabb marad a piskótatészta, annál jobb végeredményt érünk el. Ám az eredeti verzióban, ahol először a tojássárgákat keverjük össze a cukorral és csak utána adjuk hozzá a felvert fehérjét, nagy valószínűséggel annyira összetörik a hab, hogy mire a sütőbe kerül, már el is felejthetjük a magas piskótát. A megoldás pofonegyszerű: megfordítjuk a sorrendet, és először a habot verjük fel a cukorral, majd utána adjuk hozzá (akkor már nem géppel, hanem kézi erővel, egy konyhai lapáttal) a tojássárgáját, illetve a sütőporral elkevert lisztet. Az én sütőm légkeveréses és még nem sütöttem sima sütőben, de meggyőződésem, hogy ott sem vallunk szégyent ezzel a technikával.

 

Bevásárló lista

 

– 6 tojás

– 20 dkg cukor

– 20 dkg sima liszt (8 dkg kiváltható étkezési keményítővel)

– 2 kk. sütőpor

– csipet só

– 1 csomag vaníliás cukor

 

Mielőtt hozzákezdenénk a munkához, a sütőt előmelegítjük 170oC-ra, és a tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral (az oldalára is tehetünk sütőpapírt, de én nem szoktam). A sütőforma oldalát semmiképpen nem zsírozzuk, mert nem tesz jót a tésztának.

 

piskóta1

 

Első lépés

Most következik az érdemi munka: a tojások sárgáit elválasztjuk a fehérjétől. A fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni, amikor pedig a hab már kezd keményebbé válni, szép lassan hozzáadjuk a cukrot (2-3 adagban). Amikor már extra kemény a hab (a tálat megfordítva nem csúszik ki, illetve ha kivesszük a habverőt, megmarad a kis sipkája), akkor a gépet félretesszük, többé már nem lesz rá szükségünk.

 

piskóta2

 

Második lépés

A félretett tojássárgákat hozzáadjuk a fehérjékhez és óvatosan egy konyhai lapáttal belekeverjük. Az előzőleg kimért lisztet és hozzákevert sütőport hozzáadjuk, majd újra óvatos keveréssel egyneművé varázsoljuk.

 

piskóta3

 

Harmadik lépés

 

Az elkészült tésztát belapátoljuk a sütőformába, és az előmelegített sütőbe a középső rácsra toljuk (én ilyenkor szoktam rákapcsolni a légkeverést).

 

piskóta4

 

A sütés

A sütési idő az én sütőmnél kb. 22 perc, de ezt mindenki maga tapasztalja ki. Ha úgy látjuk, nagyjából 15 perc után, hogy nagyon pirulna a teteje, akkor érdemes lehet a rá alufóliát teríteni.

 

Az eredmény

 

piskóta5

 

Vágjatok bele! Ölel benneteket:

 

Gasztro Akrobata Noémi

 
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Aki végigette a Budapest Parkot – Mi történt a ZING-gel?

A legjobb focimeccsnézős kaják III. rész

Mennyei pastrami a Madách téren – tesztelve!

 

Szólj hozzá!