-273 °C

Úszás, futás, biciklizés: nem csak a testet, az agyat is karbantartják!

Az agy későbbi egészségét is védheti a huszonévesen végzett aerob sport, vagyis a futás, az úszás, a kerékpározás – olvasható a BBC hírportálján, amely a Neurology című amerikai szaklap tanulmányát idézte. A cikk szerint a brit Alzheimer-kór Társaság egy szóvivője megjegyezte azt is, hogy egyre több bizonyíték utal rá: a testmozgás csökkenti az emlékezetromlás és a demencia kockázatát, de számos felmérés szerint a középkorúak egészséges életmódja befolyásolja, hogyan alakul az idős kori egészségi állapot.  
http://www.howtofascinate.com/
  Számos kutatás alátámasztotta már, hogy a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód nem csak az alakunknak és a közérzetünknek tesz jót, hanem serkenti az agyműködést is, így például fél óra kocogás vagy torna után könnyebben mennek a szellemi munkát igénylő feladatok.  A közelmúltban a témához kapcsolódva a Neurology című szaklap azonban közzétette egy hosszú távú, nagy létszámú amerikai kutatás eredményeit, mi szerint az agy későbbi egészségét is védheti a huszonévesen végzett aerob sport, vagyis a futás, az úszás, a kerékpározás. A BBC hírportálján megjelent tanulmány szerint azok a mozgásformák, amik fenntartják a szív- és érrendszer fittségét, vagyis az aerob edzések, húsz év elteltével jobb gondolkodási képességeket eredményezhetnek.   „A szív jó egészsége tehát előnyös az agy számára is” – állapítják meg a cikkben.   A Minnesotai Egyetem kutatói a vizsgálat során csaknem háromezer egészséges résztvevőt vizsgáltak meg, akiknek átlagéletkora huszonöt év volt. Az alanyoknak az első évben futógépes kardioteszteken kellett résztvenniük, amiket húsz évvel később megismételtek. Ennek során azt kérték tőlük, hogy próbáljanak meg olyan hosszan futni, amíg csak ki nem merülnek vagy levegő után nem kapkodnak.  
http://www.just-health.net/
  A memóriájukat és a gondolkodási képességeiket huszonöt évvel később kognitív tesztekkel mérték fel, majd megállapították: akik tovább tudtak futni a gépen, azok több, mint két évtized után jobb eredményeket értek el a felméréseken még azt követően is, hogy a kutatók kiszűrtek egyes tényezőket, köztük a dohányzást, a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet. Akiknél kicsi volt az eltérés a húsz év különbséggel elvégzett két kardioteszt eredménye között, azok nagyobb eséllyel teljesítették jobban a kognitív teszteket is.  
http://mobilarena.hu/
  „Sok tanulmánykimutatta, hogy az egészséges szív- és érrendszer előnyösen befolyásolja az agyműködést. A miénk újabb adatokkal hívja fel a fiatal felnőttek figyelmét arra, hogy a kardiomozgás, a futás, az úszás vagy a biciklizés az agy egészségét is védi” – mondta David Jacobs, a tanulmány szerzője.   A brit Alzheimer-kór Társaság egy szóvivője megjegyezte azt is, hogy egyre több bizonyíték utal rá: a testmozgás csökkenti az emlékezetromlás és a demencia kockázatát, de számos felmérés alátámasztotta azt is, hogy a középkorúak egészséges életmódja befolyásolja, hogyan alakul az idős kori egészségi állapot.   forrás:www.bbc.com
IMPRESSZUM ADATVÉDELEM FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK KÖZÖNSÉGSZOLGÁLAT