Kevesebbet utaznak belföldön a magyarok, de többet költenek

 

2014.08.02.

Többet költöttek a magyarok belföldi utazásaik alatt 2013-ban, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy jelentősen csökkent az utazások száma és az eltöltött idő is – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Jelentés a turizmus 2013. évi teljesítményéről című kiadványából.

 

Az egy utazóra jutó napi kiadás tavaly a 2012. évihez képest tizenhat százalékkal, 4315 forintra nőtt; a többnapos belföldi turisztikai utakra 2013-ban a magyar lakosság 258 milliárd forintot fordított, ez folyóáron hasonló, mint az egy évvel korábbi érték – írja a KSH.

 

traveltips
traveltips

 

Tavaly tovább csökkent a többnapos belföldi utazások száma és időtartama – a tizennégy millió utazás során mintegy hatvan millió napot töltöttek el a turisták, ami tizenhat, illetve tizennégy százalékos visszaesés  az egy évvel korábbihoz képest. A csökkenés főleg a rövidebb hétvégi jellegű utaknál jelentkezett. Az utazók a teljes fogyasztás legnagyobb részét, mintegy harmincnyolc százalékát szálláshely-szolgáltatásokra, huszonhárom százalékát vendéglátásra és élelmiszerek vásárlására, kicsivel több mint egyötödét pedig közlekedésre,  üzemanyag-vásárlásra fordították.
A jelentés szerint a legtöbbet, napi 8778 forintot, egy főre számítva az egészségmegőrzési (wellness) célú utazások esetében költötték, a pihenési célú utazásoknál a napi átlagkiadás 5929 forint volt.

 

mfw
mfw

 

A teljes magyar lakosság mintegy harmada utazott belföldön 2013-ban; minden negyedik ember rövidebb időre, egy-három napra jutott el kikapcsolódni, csaknem ötödük pedig ennél hosszabb időtartamra. A fővárosban élőknek majdnem a fele, negyvenhárom százaléka utazott legalább egy alkalommal belföldre a tavalyi év során, az Alföldön lakók részvétele ennél jelentősen alacsonyabb, huszonhét-huszonnyolc százalékos volt.

A magyar lakosság külföldi utazásainak  száma tavaly enyhén, 0,9 százalékkal csökkent 2012-höz képest. Jelentősen, tizennyolc százalékkal esett a tanulási célú külföldi utak száma, de csökkent az üzleti turizmus és a vásárlási motivációval külföldre utazó magyarok száma is. Ugyanakkor a 2012-ben mértnél 6,9 százalékkal többen utaztak külföldre tavaly szabadidő eltöltése céljából, és 3,5 százalékkal többen  munkavégzés miatt – írja a KSH.
A külföldön eltöltött idő 2013-ban 44,6 millió napot tett ki, ami 1,6 százalékos növekedés 2012-höz képest. Míg tavalyelőtt egy többnapos utazás átlagos hossza 6,7 nap volt, addig 2013-ban már 6,9 napra emelkedett.

 

wp
wp.com

 

A KSH összefoglalója szerint tavaly a magyar lakosság összesen ötszázhat milliárd forintot költött el külföldön, két százalékkal kevesebbet, mint az előzőévben. Az összeg háromnegyedét (387 milliárd forintot) turisztikai célú utazásokon költötték. Fejenként és naponta  átlagosan 11 341 forintot költöttek a külföldi utazás során, ami 3,6 százalékkal kevesebb, mint 2012-ben. A statisztikai hivatal adatai szerint a magyar lakosság kétharmada kimaradt a turizmus nyújtotta kikapcsolódási lehetőségekből. Ennek legfőbb indoka az anyagi lehetőségek hiánya volt.

 

Forrás: KSH

 

[facebook_like_button]
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Ma van a szoptatás világnapja

A fiatalok többsége rendszertelenül étkezik

A görcsös fejfájás lehetséges okai