zzs – 2014.07.08.
Az ecet nem csak a tojáslevesbe vagy a salátába passzol. Bár ritkán olvashatunk egészségmegőrző- és erősítő hatásairól, azért vannak neki. Összegyűjtöttük őket.
A gasztronómiában tulajdonképpen már ősidők óta használják az ecetet, azonban régen rájöttek arra is, hogy a folyadék rendkívül hasznos a szervezetünknek. Már Hippokratész is megfigyelte baktériumölő tulajdonságát, így sebek tisztítására és fertőtlenítésére használta.
Ennek a savanykás lének szerfelett magas az ásványi anyag és nyomelem tartalma. Van benne kalcium a csontokért, magnézium a szívért és vas a vérképzésért. Energiát is ad, hiszen működésbe hozza szervezetünk kémiai folyamatait.
Ezen felül pompás gyulladáscsökkentő, ezért nyugodtan alkalmazzuk rovarcsípésre! A koleszterint és a vérnyomást képes szabályozni, de akár fogyókúránál is segíthet, ha étkezés előtt egy pohár vízbe egy evőkanálnyi ecetet vagy almaecetet teszünk, és azt megisszuk. Sőt, mi több, ezzel a módszerrel csökken étkezés után a vércukorszint-emelkedés is!
Nagyszerű tulajdonsága még az antioxidáns- tartalma, ami csökkentheti a rák kialakulásának esélyét, mert elpusztítja a beteg sejteket, illetve a rákkeltő vegyületek feloldódnak tőle.
forrás: www.twice.hu
Kapcsolódó cikkek:
Ecet, szódabikarbóna, mosószappan – Hatékony tisztítószerek
[facebook_like_button]