Csírázás, szárítás, aszalás – így készül a whisky

 

2014.07.09.

 

Minden a malátázással kezdődik, az árpa két-három napig vízben ázik, gyökeret és hajtást növeszt. Ezek után szétterítik, és 6-7 napon keresztül csíráztatják. A csírázás alatt az árpában lévő keményítőből malátacukor lesz. A folyamatban a következő lépés a kemencében való szárítás, aszalás – mindig is tudni akartad, hogyan készül a whisky? Alábbi gyűjtésünkben minden részlet kiderül. Bemutatkozik a The Famous Grouse.

 

 Mandatory Credit: Pic by Rob McDougall Glenturret Distillery, Scotland's oldest and most visited distillery and home to The Famous Grouse Experience, welcomed The Duke and Duchess of Cambridge today. The royal couple officially opened the new-look visitor attraction and became the first people to 'Bottle your own' Glenturret whisky. Mhairi De Luca, Big Partnership 07793221273 www.RobMcDougall.com 07856 222 103 info@robmcdougall.com Copyright Rob McDougall 2013 No sales or syndication

 

1896 különösen fontos volt a whisky történetében, hiszen ebben az évben készítette a borkereskedő Matthew Gloag első keverékét. A mára már világhírűvé vált The Famous Grouse különlegessége egyedi elkészítési módjában rejlik.

 

A The Famous Grouse Skócia egyik legkeresettebb itala. A mai napig hagyományos módszerekkel készítik a méltán híres single malt párlatot, majd összekeverik más gabona és maláta-whisky fajtákkal, hogy létrejöjjön az egyedülálló blended whisky. A márka készítői különleges türelemmel érik el a nem hétköznapi ízt. A Sherry hordókban való tárolás és a keverési, érleltetési eljárások miatt a Famous whisky-je valamivel édesebb, mint a piacon fellelhető többi nagy márka párlata.

 

whisky2

 

Minden a malátázással kezdődik, az árpa 2-3 napig vízben ázik, gyökeret és hajtást növeszt. Ezek után szétterítik, és 6-7 napon keresztül csíráztatják. A csírázás alatt az árpában lévő keményítőből malátacukor lesz. A folyamatban a következő lépés a kemencében való szárítás, aszalás. A malátázott árpa ezután a malomba kerül, ahol darává őrlik. Ehhez forró vizet adnak, ezt többször is átszűrik a magas hőfokú vízzel, ami kimossa a cukrot az őrleményből.

 

Eredményül egy forró, édes folyadékot nyernek. A cefre három méter mély tárolókba érkezik, ahol lehűl és az élesztő hozzáadásával elindul az erjedés. Negyvennyolc óra elteltével a folyadék gyenge, alkoholos itallá alakul, amely hasonlít a sörhöz. Skócia legrégebbi lepárlójában hagyományos kézzel készített réz lepárló üstben forrósítják fel a folyadékot újra, aminek hatására az alkoholgőz felszáll, lecsapódik egy sűrítőbe (kondenzátorba), ahol ismét folyékonnyá válik. A második lepárlás után az alkohol csekély részéből lesz csak igazi whisky. A szesz alkoholtartalmát gyengíteni kell, ezért tiszta vizet adnak hozzá mielőtt tölgy hordókba töltik, amikben korábban amerikai bourbon-t vagy spanyol sherryt tároltak. Így ez is különös aromát ad a skót italnak.

 

A hordók érintetlenül pihennek, amíg a szakértők úgy nem látják, a whisky a tökéletességig érett. Tartalmukból minden évben nagyjából két százalék elpárolog, ezt a helyiek csak az „Angyalok jussának” hívják. Párolgás alatt a whisky fejlődik és tovább érik, simábbá és lágyábbá válik, gazdagabb íze lesz. A whiskyt a fa természetesen színezi meg. A házasítás szintén kiemelkedő szakértelmet kívánó, fontos lépés. A whisky-nek és a víznek elég időt kell szánni a házasítás során, hogy a lehető legjobb ízt, szerkezetet érje el.

 

Grouse Exp AR

 

Az ital egyediségét neve is tükrözi, hiszen a bevett szokásokkal szakítva a párlatot nem készítőjéről, hanem a skót vidék egyik ikonikus állatáról, a fajdkakasról nevezték el, miután megszületett a Grouse Brand felülmúlhatatlan ízvilága. Összetéveszthetetlen aromája és zamata a Grouse-t rövid idő alatt az egyik legnépszerűbb whiskyvé tette, így a készítői úgy döntöttek, az ital megérdemli a Famous (híres) nevet.

 

A whisky készítés fortélyainak és a legapróbb fogásoknak pontos ismerete szükséges ahhoz, hogy évről évre az ital tartsa a minőségét. Aki kíváncsi  a Grouse titkára, Skócia legrégebbi lepárló üzemében, a skót felföldön fekvő, turisztikai látványossággá vált Gleturret szeszfőzdében – amit a fajdkakasos whisky spirituális otthonaként tartanak számon – talán megtudhatja.

 

 

 

[facebook_like_button]

 

Szólj hozzá!