A nagy hamburger-párbaj: W35 VS A Gasztro Akrobata


 

2014.07.21.

A következő cikkben a párbaj végkimenetelének ismertetése mellett eláruljuk, hogy mi milyen hamburgerrel indultunk. Igen, itt és most kiadjuk legféltettebb titkaink egyikét: A Gasztro Akrobata Hamburger titkos receptjét! Öveket becsatolni, ínycsiklandó hamburger recept következik!

 

hambi1

 

A párbaj résztvevői:

 

Kihívó: A Gasztro Akrobata /jobbra/ csapat

HázigazdaBalogh Dániel /balra/, (W35 Tex-Mex étterem, Bár és Grill)

 

hambi2

 

Egyik barátommal valamelyik nap egy csodajó hamburgert tüntettünk el épp a föld színéről, miközben arról győzködött, írjak én is egy hamburgerekkel foglalkozó cikket. Manapság egy valamirevaló gasztroblog nem engedheti meg magának, hogy ne foglalkozzon a hamburgerekkel – mondta a barátom két nagy harapás között. Jól tudom – válaszoltam neki – hogy ezt kívánná a trend, de ugyanakkor Dunát lehetne rekeszteni a hamburgerező listákkal, a hamburger recepteket feldolgozó és általában a hamburgerrel foglalkozó írásokkal. Boldog-boldogtalan hamburgerről ír és gyorsabban nyitnak a hamburgeres helyek, mint azt számon lehetne tartani. Levonva a szükséges konklúziót született meg az ötlet: olyan különleges cikket kéne összehozni, amilyen még nem volt.

 

hambi3

 

A beszédet tettek követték és rögtön a következő hétre sikerült a BurgerPápa közbenjárásával összehozni és megvalósítani a hamburger-párbajt a W35 séfjével, Balogh Dániellel. Egyébként a nagy csatát megelőzte egy találkozó, beültünk egy sörre és egy interjút is készítettem Danival, amiben arról mesél, hogy hogyan adta a fejét hamburgersütésre, hogyan született meg a W35 és hogy miért is szereti éppen ezt csinálni. (Az interjút később olvashatjátok.) Miután sikerült lefektetni a szabályokat, kitűztük a verseny időpontját. Nagyon lelkes voltam, hiszen izgalmasnak ígérkezett! Abban maradtunk, hogy Dani és én is megsütjük a hamburgerünket, majd vaktesztnek alávetve a Füge-udvar gyanútlan vendégeivel megkóstoltatjuk azokat; így ők döntik el melyik burger a nyerő. Annak érdekében, hogy a korrekt szakmai színvonal is biztosítva legyen meghívtuk Jancsa BurgerPápa Janit, hogy ő maga is kóstolja meg a kreációinkat.

 

hambi4

 
A Gasztro Akrobata Burger

 

Gasztro Akrobata Noémival gyorsan le is ültünk másnap, összedugtuk a fejünk és megbeszéltük, hogy ő intézi a bucit – ezzel hatalmas terhet levéve a vállamról – elvégre mégiscsak ő a sütés papnője. Abban maradtunk, hogy a buci könnyű lesz és kalácsszerű, de nem édes. Kis extraként bacondarabokat tettünk a tésztába, nem is maradt el az eredmény. A csúcskirály buci receptjét itt olvashatjátok el.

Második lépésként ki kellett találnom, hogy mi kerüljön belülre. Nem akartam túlbonyolítani a dolgot így egyetlen szabályt tűztem ki magamnak: semmi mesterséges BBQ szósz, legyen egyszerű, de mégis üssön nagyot. Fontos, hogy nem csak ízben, de színekben is passzoljon a kreáció.

 

1. Grillezett kaliforniai paprika

 

A legjobb, ha ezt egy nappal előre készítjük el, mert egy éjszaka a hűtőben csodákra képes!

 

hambi6

 

Alapanyagok:

 

– 1 kaliforniai paprika

– 1/2 citrom leve és héja belereszelve

– 1 kimagozott piros chili

– 3-4 evőkanál jó minőségű extra szűz olivaolaj

– só & bors

– 1 lezárható műanyag tasak

 

Rendkívül egyszerű a helyzet! A paprikákat dobjuk fel a nyílt lángra. Olyan könnyű a dolgunk, hogy még serpenyő sem fog kelleni. Ha nincs gáztűzhelyünk, akkor a sütőt is használhatjuk, a lehető legnagyobb hőfokon, közel a hőforráshoz. Akik rendszeresen odaégetik a sütnivalót, most örülhetnek, mert itt ez a cél. Ha szénfekete a paprika egyik oldala, forgassunk rajta egyet. Ha már minden oldala megégett, akkor vegyük le a tűzről és tegyük őket a műanyag tasakba, majd zárjuk le a zacsit.

Nem kell megijedni, nem etetek senkivel rákkeltő szenes ételt, csak a héja égett meg a paprikánknak. Azért tettük a zacskóba, mert így a felgyülemlő gőz felpuhítja a paprika felszínét és  így a második lépésben (kb. 5 percet kell állni hagyni) könnyen le tudjuk dörzsölni azt. Az így kapott sült paprikának enyhén füstös íze lesz, egészen kiváló a mi burgerünkbe.

 

hambi7

 

Harmadik lépésként egy tálban az addigra kis kockára vágott (meghámozott) paprikát, a felaprózott chilit, az olivaolajat, a citromlevet és citrom héját valamint a sót és borsot keverjük össze. Gyors kóstolás, ha minden tuti, mehet a jégre.

 

2.  Brutálisan király hagymalekvár

 

Az ötlet a következő: mivel azt szeretnénk, hogy a burgerünk lelkileg ki legyen egyensúlyozva, ezért arra kell törekednünk, hogy az összetevők egymással harmonizáljanak. Cél a Nirvana. A kicsit savas és füstös paprikát kiválóan kiegyensúlyozza az édeskés hagymalekvár. Alapvetően öt fontos alapanyaggal dolgoztam: hagyma, jó minőségű vörösbor, virágméz, rózsabors és kakukkfű. A részletes receptet itt elolvashatod. Ezt is érdemes előre elkészíteni, jót tesz neki egy éjszaka kettesben a hűtőben a grillezett paprikával, így biztosan összebarátkoznak másnapra.

 

hambi8

 

3. Sült paradicsom

 

Mivel semmilyen mesterséges BBQ szószt nem használunk, nyerő ötlet valami olyan hozzávalóval előrukkolni, amitől kellően szaftos lesz az összhatás. A paradicsomot vastag karikákra vágjuk, só, bors és némi olívaolaj társaságában sütőpapírra fektetve bevágjuk körülbelül 15 percre a sütőbe. Ha szépen megsült, félretesszük pihenni kicsit. Ezt frissen érdemes csinálni, de ez talán nem annyira megerőltető.

 

hambi9

 

4. A húspogácsa

 

Mindig ez a legkényesebb kérdés egy hamburgerben. Én évek óta ugyanannál a hentesnél vásárolok a csarnokban, így mindig biztos lehetek abban, hogy a legjobb minőségű húst kapom. Szopós malactól kezdve báránycsülkön át sok mindent vettem tőle, a bizalom teljes. Gyuri bácsi marhanyakkal dolgozik és frissen darálja (külön vett egy darálót a hamburgerhúsokhoz, mert egy másik neves hamburgerezőbe ő szállítja a buciba-valót) a húst.

 

hambi10

 

Egyszer megkérdeztem, hogy mennyire friss az áru, nem válaszolt semmit, csak nyersen elkezdte enni a darált marhanyakat.

 

hambi11

 

Hamburger préssel dolgoztam, (adagonként 15 dkg hússal) de a kezünkkel is formázhatunk húspogácsát (ebben az esetben minimum 2 órára tegyük a kész pogácsát a hűtőbe, hogy ne essen szét sütéskor). Nagyon fontos: nem szabad előre fűszerezni! Még fontosabb: nem szabad mindenfélét a húshoz keverni! Ez csúcsminőségű marha, ne rontsuk el az ízét semmivel. Dobjuk fel a pogácsákat a grill lapra, (vagy grill serpenyőbe) ha az már kellően forró. Az a cél, hogy hirtelen megsüljön a hús külső felülete, mert így bezárhatjuk a nedvességet a húspogácsákba.

 

hambi12

 

Csak akkor sózzuk, borsozzuk, ha már megfordítottuk (mindig a megsült húst sózzuk, hiszen másként kiengedi a levét). Egy villával nyomjuk meg a húspogácsa felületét, ha nem szivárog belőle véres szaft, akkor kész. (Én medium-ra igyekszem sütni a húst, ilyenkor a közepe még jócskán rózsaszínű. Próbáljátok ki, sokkal szaftosabb marad a húspogácsa.) Oldalanként 3-4 percnél ne süssük hosszabban, mert akkor kemény lesz és száraz. Ha levettük a grill lapról hagyjuk egy-másfél percet pihenni a marhanyakat, különben még elgémberedik.

 

5. Gasztro Akrobata Noémi íncsiklandozó baconös bucija

 

A receptet itt elolvashatjátok. Pusztán annyi a feladat, hogy amikor a húst megfordítottuk, akkor a bucikat is dobjuk fel a grillre, kicsit érdemes megpirítani a kis szépségeket, így jobban viselik majd, ha mindenfélével telepakoljuk őket.

 

hambi13

 

Ha mindennel megvagyunk, állítsuk össze a hamburgerünket. Nagyon fontos, hogy frissen tálaljuk. Ez nem az az étel, amit egyszerre el fog tudni kezdeni majszolni 42 gyerek egy szülinapi zsúron. A hús tovább sül az után is, hogy levettük a grillről. A buci kiszáradhat. Láthatjuk, hogy rengeteg veszély leselkedik egy magányosan várakozó hamburgerre, így megelőzve a bajt, lássunk neki frissen!

 

A Gasztro Akrobata Burger

 

hambi14

 

A párbaj

 

Most már tudjátok én mivel indultam csatába, ám arról még nem beszéltem, hogy W35 Dani mivel indult ellenem harcba. Dani a W35 klasszikus buregerét készítette el, ez egy baconös, chedárral elkevert paradicsomlekváros hamburger. Fel volt adva a lecke, igazán különleges és méltó ellenfélre talált a Gasztro Akrobata hamburgere. Érkezésemet követően megnéztük én miket hoztam, az alapanyagokat meg is kóstoltuk egyenként, a séf elemezte azokat. A hagymalekvár lenyűgözte, ezt jó jelnek vettem.

 

hambi15

 

A konyhába lépve beöltöztem, sapkát vettem (kötelező a hajszálak miatt a konyhába) és nekiálltam főzni. Mikor mindketten megvoltunk, felvágtuk a burgereket és kivittük a szomszédos Füge udvarra. Villám gyorsan akadt önként jelentkező, aki megkóstolta volna a kreálmányokat. Összesen hatan kóstoltak 5 vadidegen szerencsés és a BurgerPápa (burgerblog) személyesen.

 

hambi16

 

Nagyon szoros volt a verseny, 0-10-ig kellett pontozni a hamburgereket minden részletre kiterjedően. A tálalástól, az alapanyagok összhangján keresztül az ízeken át mindent figyelembe vett a zsűri. Jancsa BurgerPápa Jani tartózkodott a pontozástól elfogultságra hivatkozva, de tekintettel arra, hogy egy morzsát sem hagyott a burgerünkből, én elégedett ügyfélként értékeltem őt. A megmaradt 5 zsűriből egy-egy ponttal lemaradva ugyan, de végeredményben 3 zsűritag által  W35 Dani hamburgere került győztesként megnevezésre. Egy zsűritag döntetlent ítélt és egy pedig a Gasztro Akrobata burgert hozta ki győztesként.

 

hambi17

 

Így összesítve nyert W35 Dani, még ha csak egy hajszállal is. Daninak nem sikerült KO-val kiütnie, ami nagy büszkeséggel tölt el, hiszen mindvégig versenyben voltam. További örvendetes tény, hogy mindkettőnk hamburgere a 10-es skála felső negyedéből kapott kizárólag pontokat, nyolcasnál nem születetett rosszabb eredmény. A hazai pálya bevált Daninak, gratulálunk neki ez úton is!

 

Természetesen visszavágót követeltem, amire hamarosan sort is fogunk keríteni. Sőt, annyira jól sikerült az ötlet, hogy további hamburgerezőket is ki fogok hívni hamburger-párbajra, mert remek mókának bizonyult.

 

hambi18

 

A szükséges tanulságokat levonva, nagyon elégedetten távoztam. Fergetegesen sikerült mindkét hamburger, így nem maradtam szégyenben. Próbáljátok ki ti is a receptet, süssetek magatoknak hamburger bucit, tuti nem bánjátok meg! Aztán, ha tehetitek, látogassatok el a W35-be és írjátok meg ti magatok, hogy melyik hamburger ízlett jobban!

 

hambi19

 

Köszönetnyilvánítás:

 

Köszönjük a cikkben szereplő fergeteges fotókat Kövesdi Andreának! Köszönjük a W35-nek a lehetőséget és a konyhát! Továbbá köszönjük a zsűrinek az értékes munkát!

 

hambi20

 

hambi21

 

Grillre fel, hamburgerrel a boldogságért és a nyárért!

 

Üdv,

A Gasztro Akrobata

 

Címkék: hambueger, W35, recept, bacon, buci, mennyei, párbaj, gasztroakrobata, popupcafe