A foci VB már javában dübörög, igen izgalmas héten vagyunk túl. Remélem emlékeztek még múlt heti fogadalmamra, miszerint öt héten át csepegtetem nektek heti egyszer a legjobb focimeccs-nézős kaják receptjeit. a mai nap rendkívül különleges recepttel kezdünk. Figyelmeztetek mindenkit, ha ezt a kaját bedobja, a haverok legközelebb is tuti jönnek!
Pofonegyszerű elkészíteni, nem kell sokat készülődni, így meló után lesz rá idő bőven! A legjobb ebben a kajában, hogy nehéz mellényúlni, gyakorlatilag nem lehet elrontani. A hús omlós lesz, szaftos, ragacsos és pokolian izgalmas! Tisztelettel ajánlom tehát mindenkinek, de a srácoknak kiemelten, mert remélem, hogy végre nem fognak hívogatni folyton a receptért, hanem olvassák a blogot és elmentik a kedvencek közé.
Bevásárló lista:
- mindenképpen vásároljunk kellő mennyiségű sört, gondoljunk a haverokra is
- fejenként 4-5 csirke szárny, igény szerint
- egy üveg Jack Daniel’s BBQ szósz (ez lesz a legdrágább tétel, 1400 Ft környékén mozog az ára, de higgyétek el megéri!)
- 2 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 erős paprika
- és akik a hangulatról gondoskodnak: olivaolaj, só, bors,
- 2 babérlevél és egy kis csokor rozmaring és/vagy kakukkfű
Első lépés:
A mártogatóshoz: egy doboz görög joghurthoz keverjünk két kanál extra szűz olivaolajat, csipet sót, egy fél citrom levét és egy kis csokor aprított kaprot. Lehetőleg ezzel kezdjünk, mert nem árt neki, ha áll egy kicsit, így az ízeknek van idejük összeérni. Aki nem akar csókolózni egy fél gerezd fokhagymával is megijesztheti a vendégeket, de préseljétek vagy reszeljétek bele. Egy pár szál kapor elfér majd a tányéron díszítésnek, azt tegyük félre.
A Csirke szárnyakat tisztítsuk meg, én három részre szoktam vágni és a végét általában kidobom, de aki szeret rajta cuppogni, az meghagyhatja. Vegyünk elő egy méretes tepsit és az összes hozzávalót dobáljuk bele. Persze nem ész nélkül, csak higgadtan! A hagymát hámozzuk meg, vágjuk negyedekre, puff mehet a tepsibe. A foghagymára fektessük a késünk lapját, csapjunk rá. Így könnyen megszabadulunk a héjától, mehet a többihez. A paprikát is csapjuk hozzá, a bátraknak meg se kell mosni. Alaposan locsoljuk meg 4 evőkanál, vagyis egy bő löttyintésnyi (ki ne mérjétek!) olivaolajjal, sózzuk, borsozzuk és a pici kezeteket bepiszkolva dörzsöljük a csirke szárnyakba a fűszereket.
Második lépés:
A tepsinkbe öntsünk egy-másfél deci sört (lehetőleg jó testes sört válasszunk, az se baj ha barna vagy sötét) és fedjük le alaposan alufóliával. Kevésbé járatos férfiolvasók kedvéért felhívnám a figyelmet arra, hogy amennyiben nem készítette ki senki az alufóliát, ügyeljenek rá, hogy azt semmi esetre se cseréljék össze az átlátszó folpack fóliával, mert annak súlyos következményei lehetnek. Az előmelegített sütőtőbe (190 fok és légkeverés, ha van) tesszük a tepsit uszkve harminc percre, alufóliával letakarva és ugyanennyi időre attól megszabadítva. Mikor levesszük a fóliát, bekapcsolhatjuk a grill funkciót (vagy csak tegyük feljebb a tepsinket) az a célunk, hogy a csirke szárnyak készre süljenek és ropogósak legyenek.
Harmadik lépés:
A tepsiből varázsoljuk ki a hagymát és a paprikát, tegyük félre. A csirkére öntsük rá körülbelül fél üveg BBQ szószt és jó alaposan keverjük össze. Lehetőleg ezúttal ne a kezünket használjuk, mivel a szárnyak előreláthatólag igencsak forrók lesznek! Ha mindenhova jutott, mehet vissza a sütőbe, körülbelül 15-20 percre, akkor készült el, ha már ragacsos, úgy az igazi. Nincs más hátra, mint az ülőgarnitúrát és a kedvenc ingünk leenni!
Garantálom, hogy ha nem is nyer a favorit csapat, a kaja kárpótol bánatunkért! Tálaljuk külön a mártogatóst (de ez nem kötelező), jusson mindenkinek egy kis sült hagyma is, és bátrak a paprikából is falhatnak. Tálalást követően jó magasról szórjuk meg életünk legnagyszerűbb művét a mártogatósból megmaradt kaporral, íme:
Itt az ideje nekilátni! A mosogatást pedig hagyjuk meg a házi tündérnek, szisszentünk egy jéghideg sört, megérdemeljük!
Üdv, A Gasztro Akrobata