Ebola – Először érkezett Ebola-beteg Európába

 

2014.08.07.

Megérkezett Spanyolországba a mai napon egy katonai gép fedélzetén az a hetvenöt éves misszionárius, aki Libériában fertőződött meg a halálos Ebola-vírussal . Az ottani egészségügyi minisztérium szerint hazaszállításuk minimális kockázatot jelent a közegészségügyre.

A beteg állapota stabil – közölték később egészségügyi illetékesek.
Miguel Pajares Martínt, az első megfertőződött és hazatelepített európait a fővároshoz közeli Torrejón de Ardoz katonai repülőteréről egy madridi kórház fertőző osztályára szállították. Afrikán kívül eddig csak az Egyesült Államokba szállítottak Ebola-betegeket.

 

ebola-virus-guinea-border.si
rt.com

 

A Pajarest vivő gépen utazott egy másik spanyol állampolgárságú misszionárius, Juliana Bohi is, aki ugyanabban a libériai kórházban dolgozott, mint Miguel Pajares Martín – közölte később a tárca Twitter-oldalán. Az ő esetében azonban még nem igazolódott, hogy megfertőzte-e a vérzéses láz vírusa. Rafael Pérez-Santamarina, a madridi La Paz kórház igazgatója elmondta, hogy az érkezéskor elvégzett vizsgálatok alapján Pajares állapota stabil, Bohié pedig jó.

Francisco Javier Rodríguez, a madridi önkormányzat egészségügyi illetékese szerint egyiküknél sem tapasztaltak vérzést, ami a betegség előrehaladott stádiumának a jele lenne. Rodríguez közölte: Bohinál Madridban ismét elvégzik a szűrővizsgálatot, s amennyiben az negatív eredménnyel zárul, el is hagyhatja a kórházat. Spanyolországba szállításuk előtt a két misszionáriust – másokkal együtt – a monroviai Szent József kórházban helyezték el, amelynek az igazgatója szombaton halt meg az Ebola-vírus okozta fertőzésben – közölte az intézményt működtető, Istenes Szent Jánosról elnevezett irgalmasrend.

 

09-05-who-ebola
un.org

 

A spanyol egészségügy-minisztérium szerint hazaszállításuk minimális kockázatot jelent a közegészségügyre. Előzőleg egy civil szervezet szervezésében a járvány ellen küzdő két amerikai – egy orvos és egy misszionárius, egy férfi és egy nő – fertőződött meg a vírussal Libériában, őket már hazájukban, egy atlantai kórház speciális részlegén ápolják.
Az egyes betegeknél a szem, száj és fül vérzésével is járó Ebola-vírus testnedvekkel való közvetlen érintkezés útján terjed. A járványnak eddig több mint 930 halottja van Nyugat-Afrikában.

 

Forrás: MTI/AFP

 
[facebook_like_button]
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

cs2

Kutyáknál is kimutatható a placebo-hatás

Antidepresszánsként hatnak a számítógépes játékok

Újabb fantasztikus találmány: a mesterséges levél