2014.07.10.
A Gasztro Akrobatika mától csapatjáték lesz, hiszen új üdvöskénk, Noémi felel majd azért, hogy a sütőitek megállás nélkül bekapcsolva legyenek. Első bejegyzésében három lépésben mutatja meg a világnak elronthatatlan piskóta receptjét. Olyan egyszerű, hogy már nagyszerű. Csavarjátok fel a hőfokot és ne féljetek bepiszkolni a kezetek. Jó szórakozást hozzá!
A Piskóta ami nem piskóta!
Sok rémtörténetet hallottam már szalonnás piskótákról, olyanokról, amik laposak maradtak sütés közben, vagy amik a sütőből kivéve változtak lepénnyé. Ez a recept még egyszer sem hagyott cserben, így mindenkit csak arra tudok bíztatni, hogy próbálja ki. Nem fog csalódást okozni. Az, aki sütésre adja a fejét, általában tudja, hogy minél habosabb marad a piskótatészta, annál jobb végeredményt érünk el. Ám az eredeti verzióban, ahol először a tojássárgákat keverjük össze a cukorral és csak utána adjuk hozzá a felvert fehérjét, nagy valószínűséggel annyira összetörik a hab, hogy mire a sütőbe kerül, már el is felejthetjük a magas piskótát. A megoldás pofonegyszerű: megfordítjuk a sorrendet, és először a habot verjük fel a cukorral, majd utána adjuk hozzá (akkor már nem géppel, hanem kézi erővel, egy konyhai lapáttal) a tojássárgáját, illetve a sütőporral elkevert lisztet. Az én sütőm légkeveréses és még nem sütöttem sima sütőben, de meggyőződésem, hogy ott sem vallunk szégyent ezzel a technikával.
Bevásárló lista
– 6 tojás
– 20 dkg cukor
– 20 dkg sima liszt (8 dkg kiváltható étkezési keményítővel)
– 2 kk. sütőpor
– csipet só
– 1 csomag vaníliás cukor
Mielőtt hozzákezdenénk a munkához, a sütőt előmelegítjük 170oC-ra, és a tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral (az oldalára is tehetünk sütőpapírt, de én nem szoktam). A sütőforma oldalát semmiképpen nem zsírozzuk, mert nem tesz jót a tésztának.
Első lépés
Most következik az érdemi munka: a tojások sárgáit elválasztjuk a fehérjétől. A fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni, amikor pedig a hab már kezd keményebbé válni, szép lassan hozzáadjuk a cukrot (2-3 adagban). Amikor már extra kemény a hab (a tálat megfordítva nem csúszik ki, illetve ha kivesszük a habverőt, megmarad a kis sipkája), akkor a gépet félretesszük, többé már nem lesz rá szükségünk.
Második lépés
A félretett tojássárgákat hozzáadjuk a fehérjékhez és óvatosan egy konyhai lapáttal belekeverjük. Az előzőleg kimért lisztet és hozzákevert sütőport hozzáadjuk, majd újra óvatos keveréssel egyneművé varázsoljuk.
Harmadik lépés
Az elkészült tésztát belapátoljuk a sütőformába, és az előmelegített sütőbe a középső rácsra toljuk (én ilyenkor szoktam rákapcsolni a légkeverést).
A sütés
A sütési idő az én sütőmnél kb. 22 perc, de ezt mindenki maga tapasztalja ki. Ha úgy látjuk, nagyjából 15 perc után, hogy nagyon pirulna a teteje, akkor érdemes lehet a rá alufóliát teríteni.
Az eredmény
Vágjatok bele! Ölel benneteket:
Gasztro Akrobata Noémi
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Aki végigette a Budapest Parkot – Mi történt a ZING-gel?
A legjobb focimeccsnézős kaják III. rész
Mennyei pastrami a Madách téren – tesztelve!